Pengalaman Memilih Katering MPASI

Semasa melancong ke Bandung semalam, saya membawa anak saya yang kini berusia sembilan bulan. Membawa anak tentu memerlukan persiapan yang rapi agar tidak ada peristiwa yang benar-benar merosakkan perjalanan.

Yang Paling Penting Semasa Membawa Anak Semasa Melancong

Salah satu perkara yang paling penting dalam membawa anak-anak melakukan perjalanan adalah mengenai pengambilan makanan mereka. Sejujurnya saya agak malas membawa pemproses makanan, pisau, dan pelbagai perkara lain. Lebih-lebih lagi, anak saya adalah anak yang sukar dimakan. Saya agak trauma untuk membuat makanan dan ternyata makanan itu tidak mahu dimakan oleh kanak-kanak itu. Tetapi saya juga tidak mahu anak saya makan makanan segera. Bukan saya melarang memberi makanan segera kepada kanak-kanak, anda tahu! Tetapi pada pendapat saya, jika ada makanan yang lebih baik, mengapa tidak? Setelah melayari internet sebentar, saya memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan katering makanan pelengkap di Bandung bernama Bebitang. Pertimbangan saya untuk memilih Bebitang ini adalah setelah saya googled, katering ini adalah satu-satunya katering yang mempunyai banyak ulasan baik. Betapa mudahnya, bagaimana anda memilihnya?

Pengalaman Menggunakan Perkhidmatan Katering MPASI Bebitang

Setelah berjaya menghubungi Bebitang, saya segera bertanya khidmat pelanggan mengenai katering ini. Ternyata katering ini tidak menggunakan garam dan gula dalam makanannya, jadi ia sesuai untuk makanan pejal untuk kanak-kanak di bawah usia satu tahun. Dalam satu hari, Bebitang akan menyampaikan bungkusan yang berisi makan siang, makan malam, dan makanan ringan dalam bentuk buah puri. Untuk hari Jumaat, menu adalah bubur nasi hijau, bubur goreng zucchini, dan mangga. Untuk hari Sabtu, menu adalah bubur sup ayam sayur, bubur kentang hati ayam chayote, dan puding buah naga. Hmm, kedengarannya sedap ya! Bagaimana dengan makanan pada hari minggu? Oleh itu, sayangnya Bebitang ditutup pada hari Ahad jadi saya perlu memikirkan untuk mencari katering makanan pelengkap lain yang dibuka pada hari Ahad. Jumlah kos yang harus saya belanjakan adalah Rp. 160,000 untuk katering selama 2 hari. Bayaran ini termasuk kos pengangkutan juga! Walaupun kosnya agak mahal, tapi saya rasa sudah cukup berbaloi memandangkan katering ini akan memudahkan saya memberi makan anak semasa dalam perjalanan.

Mencuba Mencari Perkhidmatan Katering MPASI Lain

Tetapi perniagaan ini tidak berakhir di sana. Saya harus segera mencari semula untuk mencari katering MPASI yang dibuka pada hari Ahad. Setelah sekian lama melayari, akhirnya saya menjumpai katering MPASI lain bernama Baby Bar. Sebenarnya terdapat pelbagai pilihan katering MPASI lain juga, tetapi saya memilih Baby Bar ini kerana nampaknya mereka adalah perkhidmatan katering yang paling berkualiti berbanding pesaing mereka dan juga mempunyai kedai berdiri sendiri jadi lebih dipercayai.

Inilah Masa untuk Mencuba Perkhidmatan Katering Bar Bayi

Baby Bar ini memang terletak di Jakarta dan bukan di Bandung. Tetapi makanan yang mereka buat disimpan dalam gelas vakum dan ditutup sehingga jangka hayat dapat mencapai 5 hari atau lebih jika disimpan di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku. Semasa saya melayari laman web bar bayi, saya berasa seperti memesan semua yang ada di menu! Menu sangat bervariasi dan kelihatan sangat enak, mulai dari bijirin labu beras butternut hingga sup ayam herba epal! Akhirnya saya memesan 2 botol bubur dan juga 1 botol buah naga dan puri pir. Baby Bar sememangnya lebih mahal dari Bebitang kerana satu botol mencecah Rp. 50,000. Tetapi saya fikir saya hanya akan membeli 3 botol dan saya sering bepergian jadi tidak mengapa sesekali membeli makanan ini untuk anak-anak saya. Baby Bar sendiri akan menghantar makanan pada hari Khamis kerana saya akan bertolak pada hari Jumaat. Pada hari Khamis hingga Jumaat saya diminta memasukkan makanan ke dalam penyejuk untuk bubur dan pembeku untuk puri buah. Nah, itu kira-kira pengalaman saya memilih katering makanan pejal ketika melakukan perjalanan semalam. Bagaimana dengan pengalaman anak saya makan makanan katering? Saya akan kongsikan dalam artikel seterusnya! Baca Juga Artikel Lain;

  • MPASI Segera Vs Rumah
  • MPASI Semasa Melancong
  • Senarai MPASI Katering di Jakarta
  • 4 Aliran MPASI