Batuk Tidak Akan Sembuh? Makluman Batuk Whooping!

Bagi sesetengah orang, atau mungkin anda, batuk adalah gejala penyakit yang dianggap remeh. Tetapi jangan salah, anda tidak boleh mengabaikan semua batuk. Sekiranya batuk berulang kali, seolah-olah tidak hilang, berhati-hatilah kerana anda mungkin mengalami batuk rejan. Batuk yang tidak hilang dalam beberapa minggu disebut batuk rejan atau dalam bahasa perubatan disebut pertusis . Walaupun tidak bertahan selama 100 hari, tetapi kerana gejala batuk berlaku untuk waktu yang lama, pertusis juga dikenal sebagai batuk 100 hari. Batuk rejan adalah batuk yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Bordetella pertussis. Bakteria ini sangat mudah menyebar melalui batuk dan boleh menular pada semua peringkat usia. Bakteria yang menyebabkan batuk rejan menyebar ke udara ketika orang yang dijangkiti batuk atau bersin. Seseorang juga boleh terkena batuk selama 100 hari melalui hubungan langsung dengan rembesan hidung atau tekak orang yang dijangkiti.

Baca juga: Petua Memilih Ubat Batuk

Ketahui Simptomnya

Batuk rejan mempunyai tanda atau ciri, iaitu serangkaian batuk keras yang berlaku secara berterusan selama lebih dari 2 minggu. Ketika batuk, wajah akan kelihatan merah kerana batuk kuat yang dihembuskan. Biasanya dalam keadaan ini, pesakit akan mengalami kesukaran untuk bernafas dan suara melengking kedengaran. Dalam bahasa Inggeris, batuk rejan juga sering disebut sebagai "batuk rejan batuk rejan ” kerana biasanya, ketika batuk bermula dengan nafas panjang melalui mulut seperti suara " Alamak ". Kerana tekanan kuat yang berlaku ketika batuk, pesakit umumnya mengalami muntah pada akhir batuk.

Bahaya Batuk Whooping

Batuk rejan disertai dengan kesukaran ketika bernafas menjadi salah satu perkara yang berbahaya kerana boleh membuat penghidap kekurangan oksigen. Selain itu, batuk rejan juga boleh menyebabkan komplikasi seperti radang paru-paru. Bahkan orang dengan batuk rejan secara tidak sengaja dapat mencederakan tulang rusuk mereka kerana batuk batuk terlalu kuat. Bahaya batuk rejan yang paling teruk boleh berlaku sekiranya batuk ini menyerang bayi dan kanak-kanak. Bayi mempunyai risiko komplikasi tertinggi seperti radang paru-paru, sawan, kerosakan otak, dan juga kematian.

Bagaimana menyelesaikannya?

Secara umum, jika anda telah disahkan oleh doktor bahawa anda menghidap batuk jenis ini, anda akan disarankan untuk mengambil antibiotik. Ambil antibiotik yang telah ditetapkan oleh doktor anda. Dengan mengambil antibiotik bersama dengan ubat penurun batuk, batuk rejan anda pasti akan reda sesudahnya.