Pee Bau Manis Adalah Diabetes

Orang yang menghidap diabetes umumnya didiagnosis setelah bertahun-tahun tanpa menyedarinya. Ini sebenarnya boleh menjadi seseorang yang merasakan gejala tetapi tidak dihiraukan kerana dianggap bukan tanda penyakit serius.

Tidak hairanlah ketika didiagnosis, pesakit diabetes mengalami komplikasi, misalnya, mengalami penurunan penglihatan akibat retinopati diabetes, atau luka di kaki mereka yang telah membusuk. Ini bermaksud bahawa orang itu sebenarnya telah menghidap diabetes selama bertahun-tahun tanpa menyedarinya.

Oleh itu, menyedari gejala diabetes sedikit pun sangat penting agar diabetes dapat diatasi seawal mungkin. Terdapat banyak gejala diabetes yang perlu diperhatikan. Tiga simptom klasik diabetes adalah minum banyak, membuang air besar, dan menurunkan berat badan.

Tetapi selain daripada gejala klasik, terdapat beberapa gejala yang sering tidak disedari, salah satunya adalah perubahan dalam air kencing.

Baca juga: Adakah Prediabetes Perlu Dapatkan Rawatan?

Perubahan Bau Urin

Diabetes jenis 2 berlaku apabila gula tidak dapat diserap oleh sel, kerana pengeluaran insulin yang sangat berkurang. Akibatnya, gula yang beredar dalam darah menjadi tinggi. Gula darah tinggi mempunyai akibat, termasuk peningkatan kekerapan kencing. Gula darah yang tidak dapat dimetabolisme oleh sel-sel ini juga akan terbuang melalui air kencing.

Selain kerap membuang air kecil, pesakit kencing manis akan kencing dengan bau keton. Keton adalah produk yang dihasilkan dari pembakaran lemak dan otot. Tubuh terpaksa memecahkan lemak dan otot menjadi tenaga kerana sel tidak mendapat gula untuk diproses menjadi tenaga. Keton atau sisa metabolik akan dikeluarkan dalam air kencing.

Dilaporkan dari pengurusan diabetes, Keton dalam air kencing menyebabkan bau manis atau buah. Ini kerana terdapat banyak gula dalam air kencing. Ginjal akan mengeluarkan gula berlebihan melalui air kencing, jika paras gula dalam darah melebihi 180 mg / dl.

Baca juga: 8 Pembohongan Pesakit Diabetes di Bilik Perundingan Doktor

Cara Memeriksa Keton di Kencing

Untuk menentukan kandungan keton dalam air kencing, boleh dilakukan di makmal dengan pemeriksaan dipstick air kencing, atau dikenal sebagai pemeriksaan ketonuria. Keton adalah produk metabolisme lemak, yang terdiri daripada aseton, asid asetoasetik, dan asid beta-hidroksibutyrik.

Pada orang normal, keton tidak dapat dikesan dalam air kencing kerana semua produk metabolisme lemak dipecah menjadi air dan karbon dioksida. Dalam keadaan berpuasa atau lapar yang teruk di mana terdapat kekurangan karbohidrat sebagai sumber tenaga, tubuh kita akan menggunakan simpanan lemak sebagai sumber tenaga, yang mengakibatkan peningkatan keton sebagai akibat metabolisme lemak.

Baca juga: Waspadalah terhadap Ketoasidosis, Komplikasi Diabetes Yang Boleh Menghidupkan

Pemeriksaan ketonuria sering diminta pada pasien dengan diabetes mellitus, terutama jika pesakit tersebut mengalami penurunan keadaan kesadaran. Sekiranya keton ditemukan dalam air kencing pesakit, disertai dengan peningkatan kadar glukosa, hasil analisis gas darah asidotik, keton darah positif, dan riwayat diabetes mellitus yang tidak terkawal, maka diagnosisnya mungkin diabetes mellitus dengan ketoasidosis diabetes .

Sebagai tambahan kepada pesakit diabetes mellitus, hasil keton positif juga dapat dijumpai pada pesakit yang mengalami muntah berulang, kelaparan jangka panjang, dan salah penyerapan. Orang normal selepas bersenam atau melakukan senaman berat juga dapat menunjukkan hasil yang positif.

Jadi, mulai sekarang, berhati-hatilah, jika air kencing anda berbau harum, anda mungkin menghidap diabetes. Selain itu, Anda tidak berada dalam kondisi seperti yang disebutkan di atas, seperti muntah berulang, kelaparan jangka panjang, atau setelah melakukan senaman yang berat. Segera periksa dengan doktor sehingga jika anda didiagnosis menghidap diabetes, anda dapat segera diberi program pengurusan yang tepat. (AY)

Baca juga: 5 Cara Mudah Melindungi Keluarga Anda dari Diabetes