Had Penggunaan Garam yang Selamat semasa Kehamilan - GueSehat.com

Semasa mengandung, terdapat banyak peraturan yang harus dipatuhi, agar keadaan kesihatan ibu dan janin dijaga dengan optimum. Salah satunya adalah untuk mencegah risiko hipertensi. Risiko hipertensi adalah sebab utama pengambilan garam harus terhad semasa kehamilan. Lalu, sebenarnya apakah had jumlah garam yang selamat diambil oleh ibu hamil untuk mengelakkan risiko tekanan darah tinggi? Lihat penjelasan lengkap, dan lain-lain, yang diambil dari Apa yang Harapkan.

Khasiat Garam untuk Wanita Hamil

Garam adalah salah satu pengambilan yang mesti dihadkan semasa mengandung. Namun, ini tidak bermaksud anda harus berhenti mengambil garam sama sekali. Oleh kerana, tanpa garam tubuh manusia tidak akan dapat berfungsi dengan baik, terutamanya semasa kehamilan.

Mengapa kita memerlukan garam? Natrium, salah satu unsur kimia yang terkandung dalam garam, berfungsi mengatur tingkat cairan, suhu, dan tahap pH tubuh manusia. Sementara itu, kekurangan garam menjadikan otot, saraf, dan organ tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik. Terutama memandangkan semasa kehamilan cenderung terdapat peningkatan jumlah darah dan cecair. Di sinilah garam memainkan peranan utama, iaitu menjaga keseimbangan cairan dan darah di dalam badan.

Selain itu, yodium dalam garam juga sangat penting untuk perkembangan otak dan sistem saraf janin. Menurut penyelidikan di Amerika Syarikat, kekurangan yodium selama kehamilan boleh menyebabkan kematian, keguguran, atau perkembangan otak yang tidak normal pada janin. Jadi, wanita hamil masih boleh mengambil garam, asalkan sesuai dengan jumlah yang disyorkan.

Dos garam yang selamat untuk wanita hamil

Menurut Garis Panduan Diet untuk Orang Amerika yang ditetapkan oleh Jabatan Pertanian (USDA) dan Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Amerika Syarikat, jumlah garam yang disyorkan untuk wanita hamil adalah sekitar satu sudu teh (6 gram) sehari. Tetapi yang harus anda perhatikan ialah kita dapat dengan mudah mendapatkan natrium dalam semua varian makanan segera. Jadi, hadkan penggunaannya.

Berapa besar risiko hipertensi semasa kehamilan?

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniHipertensi adalah kes yang sering dialami oleh wanita hamil. Sekurang-kurangnya kira-kira 20% atau 1 dari 5 wanita hamil terdedah kepada tekanan darah tinggi. Sekiranya tidak diperiksa, keadaan tekanan darah tinggi semasa mengandung boleh menyebabkan keadaan maut bagi ibu dan janin di dalam rahim. Wanita yang menderita hipertensi selama kehamilan akan lebih rentan terhadap penyakit tertentu, seperti sawan semasa kehamilan, kegagalan buah pinggang, sirosis hati, strok, dan bahkan kematian.

Baca juga: Pengambilan Super Sihat untuk Pesakit Hipertensi

Petua Mengehadkan Pengambilan Garam

Mengurangkan jumlah garam yang dikonsumsi semasa kehamilan bukanlah sesuatu yang mudah. Walau bagaimanapun, ini sangat boleh dilakukan. Kuncinya ialah sering memasak di rumah. Ini adalah perubahan kecil yang akan sangat membantu anda mengamalkan diet yang lebih sihat.

Dengan memasak sendiri, anda boleh mengehadkan jumlah garam dalam setiap makanan yang anda makan. Ini tentu berbeza jika anda menikmati makanan di restoran. Sebagai petua, agar rasa masakan Ibu tetap sedap, tambahkan rempah.

Juga penting bagi wanita hamil untuk mengurangkan pengambilan makanan segera, makanan sejuk beku, dan makanan ringan yang dibungkus. Lalu, bagaimana jika anda mahukan makanan masin? Tidak apa-apa untuk menikmati keinginan, selagi ia tidak dilakukan dalam jumlah yang berlebihan, Ibu! Jangan lupa, sediakan makanan ringan yang sihat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan yogurt rendah lemak, agar tidak tergoda untuk makan makanan ringan dengan garam tinggi. (FY / AS)

Baca juga: Inilah kesannya jika anda suka makan makanan masin!