Pesakit Kanser Karsinoma Adenoid - GueSehat.com

Geng Sehat mungkin sering membaca mengenai pengalaman luar biasa penghidap barah. Kedua-dua mereka yang berjaya menjadi mangsa atau mangsa yang selamat, dan juga mereka yang harus mati setelah bertahun-tahun berjuang melawan penyakit maut ini. Nah, pernahkah anda mendengar kisah Ali Banat, seorang usahawan muda yang berjaya dari Sydney, Australia, yang memberikan semua kekayaannya kepada anak-anak di Afrika setelah didiagnosis menghidap barah? Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai barah karsinoma sista adenoid Ali dan betapa mulia penglihatan lelaki ini yang akhirnya terpaksa mati Mei lalu.

Kanser Karsinoma Kista Adenoid Ali Banat

Dilaporkan dari webmd.comAdenoid Cyctic Carcinoma (ACC) adalah jenis kanser mulut yang jarang berlaku, yang biasanya dikesan di kelenjar air liur. Kelenjar ini berada di bawah lidah dan di bawah setiap sisi rahang. Dalam kes khas, ACC juga boleh didapati di sekitar mulut, tekak, kelenjar peluh, atau kelenjar air mata.

Dari 500,000 orang yang menghidap barah setiap tahun, kira-kira 1,200 menghidap karsinoma sista adenoid. Kanser ini menyerang lebih banyak wanita daripada lelaki, dan boleh berlaku pada usia berapa pun. Pertumbuhan sel barah ini cenderung perlahan. Kesannya, sebelum anda menyedari simptomnya, kadang-kadang sel barah telah merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti paru-paru, hati, dan tulang.

Sebab

Pakar barah belum dapat menentukan penyebab karsinoma kista adenoid. Kemungkinan besar, sel barah ini timbul disebabkan oleh sebatian karsinogenik di dalam badan. Pencemaran, asbes, dan makan banyak makanan goreng yang tidak betul boleh menyebabkan masalah ini.

Simptom

Gejala pertama barah ini dicirikan oleh benjolan di mulut, di bawah lidah, atau di dalam pipi. Benjolan ini biasanya tumbuh dengan perlahan dan tidak menyakitkan. Namun, penghidapnya mungkin mengalami kesukaran menelan, perubahan suara yang terdengar serak, hingga sukar bercakap. Kanser jenis ini boleh merebak di sepanjang saraf, jadi pesakit mungkin mengalami kebas pada wajah.

Rawatan

Rawatan standard untuk karsinoma sista adenoid adalah pembedahan dan rawatan radiasi. Semasa pembedahan, doktor tidak hanya akan membuang tumor, tetapi juga beberapa tisu sihat di sekelilingnya. Doktor akan memeriksa tisu untuk memastikan barah tidak merebak di luar tumor.

Doktor juga akan memeriksa saraf pesakit, untuk memastikan barah tidak merebak di sekitar saraf. Tujuan prosedur ini adalah untuk membuang rangkaian sel barah tanpa merosakkan saraf. Kadang kala, bahagian saraf terpaksa dikeluarkan untuk mengikis seluruh barah.

Sekiranya keadaannya sangat rumit, risikonya adalah bahawa pesakit tidak akan dapat menggerakkan wajah. Sebagai jalan keluar, doktor dapat menghubungkan kembali saraf yang rusak dengan saraf yang sihat, sehingga pesakit masih dapat memindahkan kawasan wajah yang terkena sel barah.

Harapan Hidup Penderita

Sangat sukar untuk menghilangkan karsinoma sista adenoid sepenuhnya. Tumor boleh kembali bertahun-tahun kemudian, sama ada di tempat yang sama atau di organ badan yang lain. Secara umum, orang yang didiagnosis dengan karsinoma sista adenoid mempunyai peluang maksimum hidup 5 tahun setelah mereka didiagnosis.

Kanser Menjadi Permulaan Perubahan dalam Visi dan Misi Ali Banat dalam Hidup

Ali Banat adalah tokoh jutawan pada usia muda. Dalam temu ramah video eksklusif di YouTube yang bertajuk Berbakat dengan barah bersama dengan media Islam terkemuka di Australia, One Path Network, diketahui bahawa jumlah kekayaan Ali cukup hebat.

Mulai dari gelang berlian bernilai $ 60,000, puluhan kasut Louis Vuitton seharga $ 1.300 sepasang, jam tangan mewah, cermin mata hitam berjenama, topi besbol Gucci, dan kereta Ferrari berharga $ 600,000. Ali juga mempunyai barisan flip-flop untuk dipakai ke tandas, yang bermaksud 10 juta setiap pasangan!

Namun, memandu kereta sport seperti Ferrari tidak lagi terlintas di fikiran Ali setelah didiagnosis dengan karsinoma sista adenoid tahap 4. Perubahan matlamat hidupnya mula menghantui dia setelah dia mengunjungi kubur sahabatnya yang juga meninggal dunia akibat barah.

Ali berfikir, pada masa akan datang dia akan mengikutinya. “Dan setelah mati, tidak ada yang akan bersama kita lagi. Tiada ibu, ayah, abang atau kakak. Wang tidak akan berguna sama sekali ketika kematian datang, kerana yang tinggal hanyalah sedekah dan sedekah, "katanya.

"Saya menganggap barah ini hadiah, kerana Tuhan masih memberi saya peluang untuk berubah," tambah Ali. Kanser membuka matanya untuk tidak membuang kesenangan hidup, yang selama ini hanya boleh dianggap remeh. Ali juga memutuskan untuk menyumbangkan hampir seluruh kekayaannya untuk amal. Satu-satunya motivasinya ialah dia tidak mahu meninggalkan dunia dengan kekayaan yang tersisa.

Ali, yang dihukum hanya berbaki 7 bulan, segera menjual hartanya untuk menolong kanak-kanak dan orang miskin di Tongo, Afrika. Dia membina sebuah yayasan yang disebut Projek Muslim Di Seluruh Dunia. Melalui internet dan media sosial, asas ini berkembang pesat.

Sejumlah masjid, sekolah, hospital, dan bahkan rumah yang boleh dihuni untuk janda tua dibina untuk masa depan Tongo. Mereka juga membangun dapur sup Ramadan, untuk orang-orang Tongo yang sedang berpuasa. Orang Afrika sangat menyayangi Ali. Media asing juga bersemangat menyokong prestasi Projek MATW. Program derma telah mencapai 1,038,470 dolar. Penyediaan bahan mentah makanan juga meluas ke Lebanon dan sekitarnya.

Sehingga akhirnya, pada hari Selasa, 29 Mei 2018, Ali menghadap Tuhan tepat sebelum waktu untuk solat Maghrib. Seolah-olah dia sudah mempunyai firasat bahawa ajalnya sudah hampir, sehari sebelum dia meninggal, melalui akaun Instagram rasmi @matw_project, Ali berkongsi sebuah video.

Dalam video berdurasi 59 saat itu, menggunakan bahasa isyarat, Ali meminta orang mendoakannya. Sebabnya adalah kerana kita tidak pernah tahu doa siapa yang akan dimakbulkan. Selebriti Indonesia, seperti Dewi Sandra dan Shireen Sungkar, juga mengucapkan takziah atas Ali yang melalui akaun media sosial mereka.

Semoga tekad Ali dalam menjawab hukuman mati dengan melakukan perkara yang bermanfaat bagi banyak orang dapat memberi inspirasi kepada kita lebih banyak lagi, geng. Bersyukurlah dengan kehidupan sihat yang telah diberikan dan selalu berkongsi dengan orang lain. Kerana sebenarnya, kesihatan adalah harta yang paling mahal yang tidak dapat dibeli oleh wang. (FY / AS)