Kebaikan jintan hitam

Sistem imun memainkan peranan yang sangat penting dalam menangkis pelbagai penyakit. Agar tidak mudah diserang oleh virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit, kita perlu meningkatkan sistem kekebalan tubuh kita. Salah satunya adalah dengan memakan pemakanan yang sihat dan seimbang. Terutama semasa pandemik COVID-19 ini.

Beberapa jenis makanan diketahui mempunyai lebih banyak faedah, iaitu meningkatkan daya tahan. Vitamin C adalah salah satu penggalak imun yang terkenal. Namun, ternyata bukan hanya vitamin C yang mempunyai kekuatan untuk menguatkan sistem imun. Sebilangan tumbuhan herba boleh mempunyai khasiat yang sama.

Indonesia terkenal mempunyai banyak ramuan dan rempah berkhasiat. Salah satunya ialah jintan hitam atau Biji Hitam. Sejak jintan hitam pertama telah digunakan sebagai ubat kerana banyak khasiatnya, mulai dari menurunkan berat badan hingga meningkatkan stamina lelaki.

Bagaimana jika jintan hitam ini digabungkan dengan kurma dan madu yang juga terkenal mempunyai manfaat kesihatan. Gabungan ketiganya ternyata meningkatkan daya tahan. Inilah kajiannya!

Baca juga: Tidak hanya enak sebagai takjil, ini adalah 8 khasiat kurma untuk wanita hamil

Meneliti Khasiat Jintan Hitam, Kurma, dan Madu

Hasil penelitian yang dilakukan oleh Fakulti Perubatan, Kesihatan Umum dan Perawat (FKKMK) Universitas Gadjah Mada, menunjukkan bahawa kandungan zat aktif dalam kurma, jintan hitam (habbatussauda), dan madu terbukti sebagai fitonutrien (penambah pemakanan semula jadi), yang berkesan dalam meningkatkan daya tahan tubuh atau disebut sebagai imunostimulan, dan sangat berguna dalam keadaan khusus seperti puasa, haji, umrah, dan pemulihan dari penyakit.

Pakar Pemakanan Sukan & Pencegahan Penyakit, Emilia Achmadi, MS., RDN., Menambahkan, "Sistem imun yang sangat baik sangat penting untuk melindungi tubuh dari penyakit berjangkit. Semakin baik sistem imun seseorang, semakin kuat tubuhnya dalam melawan pelbagai penyakit berjangkit, "katanya.

Seseorang yang mempunyai sistem pertahanan badan utama, tambah Emilia, mempunyai tindak balas imun yang baik di mana tubuh dapat segera menghasilkan antibodi apabila antigen dikesan. Oleh itu, penting untuk mengambil pemakanan yang sihat dan seimbang, dan menjalani gaya hidup yang sihat agar kekebalan dapat dijaga, terutama pada masa ini di mana ancaman pendedahan kepada COVID-19 tinggi.

Baca juga: Cara mengetahui madu asli dan apa faedahnya untuk badan

Emilia menjelaskan lebih lanjut, tarikh atau Phoenix dactylifera Mengandungi sumber nutrien penting seperti Vitamin C, B1, B2, A, Niacin, Kalsium, Magnesium dan Zink. mengikut Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi (NCBI), kurma juga mempunyai antioksidan yang tinggi.

Adapun jintan hitam atau Nigella sativa dikenali dengan nama panggilannya 'penyembuh semua penyakit'. Tumbuhan rempah ini tergolong dalam kumpulan imunostimulasi fitogenik yang membantu membentuk dan menguatkan sistem imun, dan berfungsi sebagai anti-bakteria, anti-radang atau anti-infeksi dan antioksidan.

Manakala madu berkualiti atau depuratum surat adalah sumber nutrien yang berguna untuk meningkatkan imuniti dan mempercepat proses pemulihan. "Gabungan kurma, jintan hitam, dan madu ini berfungsi secara semula jadi di dalam badan dan berkesan dalam meningkatkan sistem imun dan menambahkan nutrien secara semula jadi," jelas Emilia.

Mulyo Rahardjo, Ketua Pegawai Eksekutif Deltomed Laboratories berkata, kerana khasiat ketiga ramuan ini, ia melancarkan Kojima, suplemen yang menggabungkan tiga ramuan herba iaitu kurma, jintan hitam, dan madu dalam satu formula. Oleh itu, orang tidak perlu memproses tiga ramuan yang pastinya akan menyusahkan.

Mulyo memastikan produk ini diproses menggunakan teknologi terbaik untuk menghasilkan ekstrak berkualiti terbaik. Teknologi ini juga memastikan bahawa ekstrak herba kekal bersih dan bebas dari pencemaran luaran.

Nah, Gang Sihat, mengekalkan daya tahan semasa pandemik Covid-19 yang belum berakhir adalah sangat penting. Jangan lupa untuk selalu makan makanan yang sihat dan berkhasiat, bersenam secara teratur, dan jika perlu mengambil makanan tambahan yang meningkatkan kekebalan tubuh.

Baca juga: Wabak Virus Corona, Apa yang Dimakan untuk Meningkatkan Daya Tahan Badan!

Rujukan:

Healthline.com. Manfaat minyak biji hitam

Researchgate.net. Keajaiban Baru Habbatus Sauda dalam Pengurusan Penyakit Autoimun

Siaran Akhbar Pelancaran Kojima, Deltomed Laboratories, 8 Jun 2020