Gangguan Pembekuan Darah | saya sihat

Pembekuan darah, juga dikenal sebagai trombosis, adalah gangguan darah dalam bentuk pembekuan darah ketika darah berubah dari cairan menjadi padat. Proses pembekuan darah ini diperlukan ketika berlaku kecederaan, sehingga pendarahan dapat dihentikan. Walau bagaimanapun, gumpalan darah yang tidak haus sebenarnya berbahaya, termasuk untuk wanita hamil.

Sesiapa sahaja boleh mengalami gangguan pembekuan darah. Walau bagaimanapun, wanita hamil berisiko lebih tinggi mengalami gangguan pembekuan darah selama kehamilan sehingga 3 bulan setelah melahirkan.

Sebilangan besar ibu dengan gangguan pembekuan darah masih boleh mengandung yang sihat. Namun, keadaan ini boleh menimbulkan masalah bagi beberapa ibu kerana boleh menyebabkan kelahiran pramatang. Yang lebih teruk lagi, boleh menyebabkan kematian ibu dan bayi.

Baca juga: 5 Komplikasi Kehamilan pada Trimester Kedua yang perlu diperhatikan

Punca Wanita Hamil Rentan Gangguan Pembekuan Darah

Perubahan semula jadi dalam tubuh wanita semasa kehamilan, melahirkan dan tempoh 3 bulan selepas melahirkan boleh menyebabkan wanita berisiko lebih tinggi terkena gumpalan darah.

Semasa kehamilan, lebih mudah bagi wanita untuk membeku darah untuk mengurangkan kehilangan darah semasa bersalin dan melahirkan. Wanita hamil juga mungkin mengalami halangan aliran darah ke kaki di kemudian hari kerana saluran darah di sekitar pelvis ditekan oleh janin yang sedang tumbuh.

Selain itu, pergerakan yang terhad atau kurang (tidak bergerak) kerana berehat di tempat tidur selepas melahirkan dapat menyekat aliran darah di kaki dan lengan, meningkatkan risiko wanita mengalami pembekuan darah.

Oleh itu, jika anda hamil dan mempunyai masalah dengan pembekuan darah pada masa lalu, jangan lupa beritahu doktor kandungan anda semasa melakukan pemeriksaan kehamilan pertama anda.

Dengan cara itu, doktor anda boleh melakukan ujian darah untuk mengetahui sama ada anda mempunyai trombofilia atau tidak. Thrombophilia adalah keadaan kesihatan yang meningkatkan peluang seseorang membuat pembekuan darah yang tidak normal.

Beberapa wanita hamil yang mempunyai trombofilia mesti mengambil ubat penipisan darah untuk menghentikan pembekuan darah menjadi lebih besar dan mencegah pembekuan darah baru.

Baca juga: Menonton TV Terlalu Lama Boleh Menyebabkan Pembekuan Darah

Risiko Gangguan Pembekuan Darah pada Wanita Hamil

Pembekuan darah yang berlaku semasa kehamilan boleh menyebabkan masalah. Sekiranya anda mempunyai gumpalan darah atau sejenis trombofilia yang disebut sindrom antiphospholipid, anda cenderung mengalami komplikasi yang boleh menjejaskan kesihatan anda dan bayi anda, termasuk:

  • Pembekuan darah di plasenta. Plasenta tumbuh di rahim untuk membekalkan makanan dan oksigen kepada janin melalui tali pusat. Pembekuan darah di plasenta dapat menghentikan aliran darah ke janin. Ini boleh membahayakan janin di rahim anda.
  • Serangan jantung. Biasanya, ia berlaku ketika darah beku, menyekat aliran darah dan oksigen ke jantung. Tanpa darah dan oksigen, jantung tidak dapat mengepam darah dengan betul, yang menyebabkan otot jantung mati. Serangan jantung boleh menyebabkan kerosakan jantung atau kematian.
  • Pertumbuhan bayi yang lemah. Dalam istilah perubatan disebut sekatan pertumbuhan intrauterin (IUGR), keadaan di mana bayi anda mengalami gangguan pertumbuhan dalam rahim.
  • Keguguran. Keadaan di mana janin mati di rahim sebelum kehamilan 20 minggu.
  • Kekurangan plasenta. Berlaku apabila plasenta tidak berfungsi sebagaimana mestinya, yang bermaksud bayi anda kurang mendapat makanan dan oksigen.
  • Preeklampsia. Biasanya, ia berlaku selepas minggu ke-20 kehamilan atau selepas kelahiran. Keadaan di mana anda mempunyai protein berlebihan dalam air kencing dan tekanan darah tinggi.
  • Kelahiran pramatang. Masa ketika bayi anda dilahirkan sebelum kehamilan 37 minggu.
Baca juga: Punca Bayi Pramatang

Bercakap dengan doktor anda mengenai risiko dan cara untuk mengelakkan pembekuan darah terbentuk semasa kehamilan. Anda juga harus mengetahui simptomnya sehingga anda boleh mendapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya diperlukan.

Rawatan awal dapat membantu mengelakkan pembekuan darah terbentuk dan mencegah keadaan berbahaya yang lain. Walaupun pembentukan gumpalan darah tidak selalu disertai dengan gejala, berikut adalah beberapa gejala yang harus anda perhatikan:

- Pembengkakan anggota badan yang tersumbat oleh gumpalan darah, contohnya pada anggota bawah.

- Sakit atau kelembutan tetapi tidak disebabkan oleh kecederaan

- Kulit yang hangat dan merah, atau berubah warna.

Baca juga: Gumpalan Darah Mencetuskan Strok dan Serangan Jantung, Kenali Gejalanya!

Rujukan:

Ejog. Pengaruh kelikatan darah seluruh ibu terhadap pertumbuhan janin

MD. Pembekuan Darah dan Kehamilan