Mengenal Penyakit Hirschsprung

Saya ingat dengan baik ketika pertama kali saya mengenal penyakit yang disebut Hirschsprung Disease. Seorang kanak-kanak kecil, masih kanak-kanak, berada di bilik operasi dengan pelbagai persediaan pembedahan di sekelilingnya. Operasi apa, doc, saya bertanya kepada pakar bedahnya. "Saudara Hirschsprung, pernahkah anda melihat kes Hirsprung?" Saya mengangguk, tetapi tidak pasti kerana saya ingat dengan baik betapa rumitnya masalah yang dapat dilakukan oleh Hirschsprung.

Mengenal Hirschsprung

Penyakit Hirschsprung adalah keadaan di mana terdapat bahagian usus besar yang harus berfungsi mengeluarkan najis semasa buang air besar, tidak berfungsi dengan baik. Kerosakan ini disebabkan oleh ketiadaan ganglion atau persaratan di bahagian usus, sehingga tidak dapat berfungsi. Ini mempunyai kesan tidak berfungsi membuang air besar atau membuang najis. Secara umum, penyakit Hirschsprung dapat diketahui ketika anak-anak masih bayi, tetapi dalam beberapa kes juga dapat dijumpai pada anak-anak yang lebih tua.

Bagaimana mengenali simptom?

Kesukaran membuang air besar adalah gejala utama yang boleh disebabkan oleh penyakit Hirschsprung. Keluhan boleh dianggap seperti sembelit atau buang air besar pada umumnya, jadi kadang-kadang kita tidak berfikir ke arah yang lebih kompleks daripada sembelit. Sembelit ini tidak hanya berlaku sekali atau dua kali, tetapi berulang kali. Pada sesetengah kanak-kanak kita dapat melihat perut semakin besar kerana fungsi usus yang terganggu. Sekiranya dibiarkan terlalu lama dan tidak ada campur tangan yang diberikan, keadaan ini boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan anak. Gejala Hirschsprung boleh didapati dari usia 2-3 hari (ketika bayi yang baru lahir tidak mempunyai pergerakan usus untuk pertama kalinya) hingga usia sekolah, apabila terdapat aduan sembelit kronik. Dalam aduan usia sekolah, ini mungkin disebabkan oleh beberapa bahagian usus yang masih dapat mengekalkan fungsinya. Pada usia ini, berat anak biasanya di bawah purata.

Salah satu komplikasi yang dikhuatiri akan berlaku adalah penyebaran jangkitan yang berasal dari usus besar. Najis yang terkumpul terlalu lama dapat menjadi faktor penyebaran jangkitan ini, dan jangkitan yang terjadi dapat berkisar dari ringan hingga parah, bahkan mengancam nyawa.

Siapa yang harus anda pergi untuk mendapatkan rawatan?

Secara umum, pakar bedah pediatrik atau pakar bedah adalah doktor yang biasanya campur tangan dalam keadaan ini. Diagnosis Hirsprung tidak dibuat dengan satu pemeriksaan, tetapi biasanya dibantu dengan pemeriksaan sokongan. Dalam aduan awal, sinar-X perut dapat diambil untuk melihat keadaan umum perut. Ini juga dapat dibantu dengan pemeriksaan biopsi (paling tepat untuk membuat Hirschsprung) dan pentadbiran kontras barium.

Rawatan Hirschsprung itu sendiri adalah langkah yang cukup kompleks. Langkah pertama setelah mengenal pasti penyakit ini adalah persiapan untuk pembedahan membuang bahagian yang tidak berfungsi. Ini dilakukan secara berperingkat sehingga memerlukan pemerhatian yang panjang. Salah satu langkah yang diambil adalah membuat kolostomi, sehingga anak akan membuang air besar dari beg untuk sementara waktu. Selepas beberapa ketika, operasi akan diteruskan dengan menghubungkan bahagian usus dengan bahagian yang menghubungkan rektum sehingga diharapkan dapat berfungsi seperti biasa. Perjalanan ini bukanlah perjalanan yang mudah kerana biasanya memerlukan proses operasi secara bertahap. Sokongan dari keluarga diperlukan untuk menjayakan prosedur ini.