Petua untuk Mengatasi Anak-anak yang Mengantuk - GueSehat.com

Kanak-kanak yang membasahi katil semasa tidur sebenarnya normal. Tetapi, jika anak membasahi tempat tidur terlalu kerap, ia sering menjadi perhatian ibu bapa. Lalu, bagaimana menangani anak-anak yang sedang tidur? Ayuh, terapkan beberapa petua yang boleh dilakukan oleh ibu atau ayah kepada anak-anak!

Punca Pembasuhan Kanak-kanak

Sebelum mengetahui bagaimana menangani anak yang membasahi tempat tidur ketika tidur, lebih baik ibu atau ayah mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan anak membasahi tempat tidur. Ini kerana sebilangan ibu bapa berpendapat bahawa salah satu penyebab pembasuhan anak adalah akibat anak malas pergi ke tandas. Bagaimanapun, ini tidak benar.

"Saya merujuk kepada tidur malam sebagai masalah kanak-kanak yang tersembunyi atau rahsia. Mengompol tidak sama dengan asma atau alahan, ”kata dr. Howard Bennett yang merupakan pakar pediatrik dan pengarang Walking Up Dry: Panduan untuk Membantu Kanak-kanak Mengatasi Kurang Tidur.

Pakar pediatrik menambah bahawa 90% kanak-kanak menganggap mereka adalah satu-satunya yang membasahi katil dan ini membuat mereka merasa lebih teruk. Oleh itu, adalah mustahak untuk memahami pelbagai sebab untuk mengatasi masalah mengompol pada anak-anak.

"Sebenarnya, kebanyakan kes membasahi anak diwarisi daripada ibu bapa mereka. Tiga daripada empat anak, sama ada ibu bapa atau saudara mereka yang pertama, mesti membasahi tempat tidur pada masa kecil mereka, ”tambah dr. Howard.

Para saintis juga mendapati bahawa gen tertentu mempunyai masalah mengawal pundi kencingnya pada waktu malam. "Ibu bapa yang mempunyai masalah yang sama harus memberitahu anak-anak mereka agar mereka tidak merasa sendirian dan membasahi tempat tidur bukanlah salah mereka," jelas dr. Howard.

Selain daripada faktor genetik, ada sebab lain yang boleh menyebabkan anak membasahi tempat tidur. "Semua sebab ini masih diperdebatkan di kalangan pakar, tetapi beberapa perkara boleh menyebabkan tidur pada anak-anak," katanya. Jadi, apa yang menyebabkan anak membasahi katil?

1. Pundi kencing yang belum matang. "Ringkasnya, otak dan pundi kencing secara beransur-ansur belajar untuk berkomunikasi antara satu sama lain semasa tidur dan ini memerlukan masa lebih lama pada beberapa anak," tambah dr. Howard.

2. Hormon anti-diuretik rendah. Hormon ini memberitahu buah pinggang untuk mengeluarkan sejumlah kecil air kencing. Penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan kanak-kanak yang membasahi katil melepaskan lebih sedikit hormon ini semasa tidur.

3. Tidur terlalu nyenyak. "Seorang kanak-kanak yang membasahi tempat tidur kerana tidur terlalu dalam atau terlalu nyenyak. "Sebilangan besar kanak-kanak yang tidur nyenyak sehingga otak mereka tidak mendapat isyarat bahawa pundi kencingnya sudah penuh."

4. Sembelit . Usus yang penuh memberi tekanan pada pundi kencing dan boleh menyebabkan kontraksi pundi kencing yang tidak terkawal ketika bangun atau tidur.

Bedwetting yang disebabkan oleh masalah perubatan sebenarnya adalah kes yang jarang berlaku. Jangkitan saluran kencing, apnea tidur, diabetes, masalah saraf tunjang tidak perlu dibimbangkan kerana menjadi penyebab pembasahan pada kanak-kanak. "Sebilangan besar kanak-kanak yang membasahi katil pada waktu malam kadang-kadang tidak disebabkan oleh masalah perubatan ini," tambah dr. Howard.

Menurut doktor pakar dan pengarang Walking Up Dry: Panduan untuk Membantu Kanak-kanak Mengatasi Kurang Tidur Di samping itu, tekanan psikologi adalah penyebab yang lebih biasa bagi kanak-kanak. Sebilangan besar ibu bapa, menurut dr. Howard sebenarnya marah kerana anaknya membasahi katil dan membuat anak berasa tidak enak.

“Dengan sengaja atau tidak, ibu bapa menyatakan tidak setuju dengan keadaan yang dialami oleh anak itu. Namun, sikap ini akan memburukkan keadaan, "katanya. Oleh itu, ketika anak membasahi tempat tidur, ibu bapa tidak boleh marah atau memarahi anak sehingga tidak menimbulkan tekanan.

“Apabila seorang kanak-kanak berumur 6 tahun, membasahi tempat tidur boleh memalukan mereka dan memberi tekanan. Yang perlu diingat oleh ibu bapa ialah tidak ada anak yang sengaja membasahi tempat tidur atau kerana mereka terlalu malas untuk bangun dan buang air kecil, ”kata dr. Howard.

Petua Mengatasi Anak-anak yang Mengantuk

Sebelum mengelakkan anak anda membasahi tempat tidur, anda harus meyakinkan anak bahawa Ibu atau Ayah sangat menyokongnya. Fahami bahawa kanak-kanak tidak membasahi katil dengan sengaja. Terangkan juga bahawa ini adalah perkara biasa dan sangat biasa pada kanak-kanak.

Sekiranya anak anda berumur 4 tahun atau lebih, cubalah berbual bersama untuk membincangkan langkah-langkah yang mungkin membantunya berhenti tidur. Minum kurang pada waktu malam dan mengurangkan minuman berkafein mungkin patut dicuba. Dengan melakukan ini, Ibu atau Ayah akan membina keyakinan kepadanya dan mencegah anak itu membasahi tempat tidur.

Sekiranya perlu, Ibu atau Ayah juga dapat bekerjasama antara satu sama lain dengan menandakan hari ketika anak itu basah di kalendar. Berikan pelekat atau bintang untuk mendorong anak anda untuk minum lebih sedikit pada waktu malam dan ingin mengurangkan minuman berkafein yang boleh menyebabkan anak anda membasahi tempat tidur.

Sebelum tidur, cuba ingatkan anak anda membuang air kecil terlebih dahulu. Sekiranya perlu, Ibu atau Ayah juga boleh membangunkannya untuk membuang air kecil di tengah malam. Sekiranya anak anda takut akan kegelapan, pastikan jalan ke tandas dari biliknya terang supaya dia mudah pergi ke tandas ketika dia ingin kencing.

Selain itu, pertimbangkan untuk menggunakan seluar yang mempunyai fungsi penyerap, seperti lampin jika perlu. Sebilangan kes membasahi tidur pada kanak-kanak disebabkan oleh sembelit. Oleh itu, Ibu atau Ayah boleh berjumpa doktor untuk menentukan kaedah terbaik untuk mengelakkan anak basah.

Sekarang, Ibu atau Ayah tidak perlu bingung lagi untuk mencari doktor kerana ada ciri Direktori Doktor yang tersedia di GueSehat.com untuk memudahkan ibu atau ayah mencari doktor terdekat, anda tahu. Lihat ciri! (IT)

Sumber:

WebMD. 2012. Bedwetting: Apa yang Menyebabkannya? . //www.webmd.com/children/features/bedwetting-causes#3