Suntikan KB 2 Bulanan | saya sihat

Kontrasepsi suntikan adalah kaedah kontrasepsi yang paling popular bagi orang Indonesia ketika datang ke perancang keluarga. Data IDHS 2017 menunjukkan bahawa terdapat 29% wanita yang sudah berkahwin berusia 15 hingga 49 tahun di Indonesia yang menggunakan perancang keluarga suntikan.

Sementara itu, laporan terbaru BKKBN menyatakan bahawa dari Januari hingga Mac 2021 terdapat 202,000 wanita usia subur yang menyuntik perancang keluarga di Indonesia melalui Amalan Bebas Bidan.

Kontraseptif suntikan biasanya diberikan 3 bulan sekali atau sebulan sekali. Tetapi ini adalah KB suntikan 2 bulan, anda tahu, Ibu. Apa yang anda fikir adalah kelebihannya?

Baca juga: Pelbagai Peranti Kontraseptif untuk Perancangan Kehamilan

Kelebihan KB Suntikan

Pada usia produktif mereka, wanita memerlukan sokongan untuk dapat memaksimumkan peluang kerjaya dan mengembangkan diri. Salah satunya adalah melalui perkhidmatan perancang keluarga yang berkesan, praktikal, dan baik untuk kesihatan, sesuatu yang menurut WHO adalah hak semua orang.

KB suntikan dipilih sebagai alternatif untuk kontrasepsi kerana keberkesanannya yang tinggi, dan juga kemudahannya, di mana akseptor hanya perlu datang setiap bulan, ditambah dengan harga perkhidmatan KB suntikan yang agak berpatutan.

Perkara ini dijelaskan oleh dr. Dinda Derdameisya, Sp.OG, FFAG dalam webinar untuk pelancaran Kawalan Kelahiran 2 Bulan Gestin F2, 27 April 2021. Berdasarkan kandungannya, kontraseptif suntikan terbahagi kepada dua, iaitu kandungan yang mengandungi 2 hormon dan 1 hormon.

Alat kawalan kelahiran suntikan DMPA (Depo-Provera), hanya mengandungi hormon progestin dan disuntik setiap 3 bulan. Sementara itu, kontraseptif suntikan yang mengandungi dua hormon, iaitu derivatif progestin dan estrogen, diberikan secara bulanan atau suku tahunan.

'Progestin adalah progesteron sintetik untuk menggantikan progesteron semula jadi. Tujuannya adalah untuk mencegah pembuahan dengan menghalang ovulasi dan mengurangkan keanjalan serviks. Sementara estradiol adalah steroid estrogen yang mengatur kitaran haid, ‚ÄĚjelas dr. Dinda.

Kesan sampingan suntikan KB 1 hormon, tambah dr. Dinda, tidak mengalami haid atau bintik. Sementara itu, dalam perancang keluarga suntikan kombinasi, wanita pada umumnya masih haid.

Baca juga: Pandemik COVID-19, Jumlah Kehamilan yang Tidak Terancang Meningkat!

Suntikan KB 2 Bulan

DKT Indonesia melancarkan suntikan kontraseptif selama 2 bulan iaitu Andalan Gestin F2, yang berada di sini untuk memenuhi keperluan wanita yang ingin merancang keluarga. Ini adalah KB suntikan 2 bulan pertama di Indonesia.

Dari segi kesihatan, suntikan kawalan kelahiran 2 bulan mempunyai banyak faedah. Gabungan hormon progesteron dan estrogen dikembangkan sedemikian rupa sehingga tidak mengganggu keteraturan kitaran haid.

Terdapat 3 jenis mekanisme tindakan, yaitu sebagai berikut:

  • Menghalang pematangan dan pembebasan telur

  • Menebal lendir di serviks sehingga menyukarkan sperma untuk lulus

  • Tipis lapisan endometrium sehingga telur tidak dapat melekat padanya jika masih ada persenyawaan telur oleh sperma.

Dalam percubaan klinikal Andalan Gestin F2, yang dilakukan oleh Departemen Farmakologi dan Terapi, Fakulti Perubatan, Universitas Padjadjaran Bandung pada 360 wanita selama 12 bulan, hasilnya menunjukkan bahawa tidak ada kehamilan yang terjadi pada semua mata pelajaran.

Selain itu, tidak ada perubahan yang signifikan dalam hasil pemeriksaan yang tercatat dalam catatan perubatan, baik tekanan darah, nadi, kadar respirasi, gula darah, semuanya masih dalam had normal.

Pengurus Jenama Kontraseptif Mainstay, Apt. Roni Syamson, S. Farm menjelaskan bahawa suntikan KB 2 bulan jauh lebih praktikal dan menjimatkan. Oleh kerana ia hanya perlu dilakukan setiap 2 bulan, jumlah kunjungan suntikan berjadual kurang, yang sangat sesuai untuk keadaan Indonesia, yang masih dilanda wabak COVID-19.

Sekiranya anda ingin bertanya mengenai KB suntikan 2 bulanan ini, anda boleh pergi ke pekerja kesihatan, doktor atau bidan terdekat, atau dengan bertanya terus melalui perkhidmatan perundingan KB percuma "Halo DKT" di talian 0800-1-326459 (Tol- Percuma) atau WhatsApp dan Telegram di nombor 0811-1-326459.

Baca juga: Berikut adalah pilihan untuk kontrasepsi yang tidak membuat anda gemuk


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found