Makanan Kaya Asid Folik | Saya sihat

Pemakanan yang baik sangat penting semasa mengandung. Itulah sebabnya, ibu hamil perlu mengambil pelbagai makanan sihat, mulai dari sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan juga pengambilan protein tanpa lemak.

Walau bagaimanapun, di antara semua jenis pengambilan makanan sihat ini, salah satu kandungan nutrien yang tidak boleh anda lewatkan semasa mengandung adalah asid folik. Apakah asid folik? Dan apa faedah asid folik semasa mengandung? Ketahui lebih lanjut melalui ulasan berikut, Mums!

Apa itu Asid Folik dan Apa Itu?

Asid folik adalah versi sintetik folat, yang merupakan sebahagian daripada vitamin B (terutama vitamin B9). Kandungan ini terdapat dalam banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.

Asid folik diperlukan oleh tubuh untuk membantu memecah, menggunakan, dan membuat protein baru yang merupakan blok sel. Kandungan ini juga berperanan dalam pembuatan DNA dan pembentukan sel darah merah.

Baca juga: Kepentingan Asid Folik pada Kehamilan Awal

Mengapa Asid Folik Sangat Penting dalam Kehamilan?

Pada beberapa minggu pertama kehamilan, asid folik membantu tiub saraf embrio, pendahulu otak bayi, dan saraf tunjang, untuk ditutup dengan betul. Di samping itu, asid folik juga membantu dalam pembentukan jantung dan sistem peredaran darah bayi dan menurunkan kemungkinan bayi mengalami cacat lahir tertentu.

Kerana asid folik larut dalam air, badan tidak akan dapat menyimpan terlalu banyak. Kandungan asid folik dalam badan akan dikeluarkan bersama dengan air kencing. Oleh itu, ibu perlu kerap memenuhi keperluan asid folik melalui pengambilan makanan yang dimakan untuk mengelakkan kekurangan semasa hamil. Perlu diingat, kebanyakan kecacatan kelahiran berkembang pada beberapa minggu pertama kehamilan. Oleh itu, sangat penting untuk mendapatkan cukup asid folik seawal mungkin.

Apakah Faedah Asid Folik?

Manfaat asid folik banyak, dan banyak kajian menunjukkan bahawa apabila nutrien ini mencukupi pada bulan-bulan sebelum kehamilan, asid folik mempunyai manfaat kesihatan yang penting bagi wanita hamil dan bayinya. Khususnya, asid folik dapat mengurangkan sejumlah risiko semasa kehamilan, seperti:

1. Keguguran

Kajian menunjukkan bahawa sebilangan wanita mengalami kesukaran untuk hamil atau keguguran kerana kekurangan asid folik.

2. Kecacatan tiub saraf

Ketiga-tiga jenis kecacatan kelahiran yang berkaitan dengan kekurangan asid folik adalah spina bifida (malformasi tulang belakang), anenchepaly (sejenis kerosakan otak), dan, lebih jarang, malformasi chiari (yang menyebabkan tisu otak meluas ke saluran tulang belakang).

3. Kecacatan jantung kongenital

Keadaan ini mempengaruhi kira-kira 40,000 bayi setahun. Kecacatan jantung kongenital boleh merangkumi lubang di dinding jantung, injap yang terlalu sempit, atau saluran darah berbentuk tidak betul.

4. Diabetes kehamilan

Jenis diabetes yang berkaitan dengan kehamilan kadang-kadang dapat diubati dengan perubahan diet, senaman, dan pemantauan yang ketat.

5. Persalinan pramatang

Diet yang kaya dengan asid folik dapat membantu mencegah persalinan sebelum 37 minggu, juga dikenali sebagai persalinan prematur.

6. Bibir dan lelangit sumbing

Asid folik dapat membantu mencegah kecacatan mulut yang menyebabkan bibir terbuka dan tidak terbentuk dengan baik.

7. Autisme

Baca juga: Kekurangan Asid Folik Mengarah kepada kecacatan tiub Neural (NTD)

Berapa Banyak Asid Folik Diperlukan Semasa Kehamilan?

Pakar di American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), dan Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan AS (USPSTF), mengesyorkan agar semua wanita yang merancang kehamilan atau hamil harus minum di sekurang-kurangnya 0,4 hingga 0,8 mg asid folik, baik melalui pengambilan makanan atau makanan tambahan.

Apakah Sumber Makanan dengan Kandungan Asid Folik Tinggi?

Walaupun pengambilan vitamin dan makanan tambahan dapat membantu memenuhi keperluan asid folik anda semasa kehamilan, pengambilan makanan yang sihat tetap penting. Berikut adalah beberapa sumber makanan dengan kandungan asid folik yang tinggi:

- Sayuran berdaun hijau gelap: 263 mcg dalam 1 cawan bayam masak.

- Alpukat: 120 mcg dalam 1 cawan dihiris.

- Kekacang: 250 hingga 350 mcg dalam 1 cawan kacang polong atau lentil.

- Brokoli: 168 mcg dalam 1 cawan dicincang dan dimasak.

- Asparagus: 268 mcg dalam 1 cawan.

- Bit: 136 mcg dalam 1 cawan.

- Jeruk: 35 mcg dalam 3/4 cawan.

Asid folik adalah salah satu nutrien penting yang sangat anda perlukan, sebelum mengandung dan semasa mengandung. Oleh itu, pastikan untuk selalu mengonsumsi pelbagai jenis makanan yang kaya dengan kandungan asid folik dan juga lengkap dengan makanan tambahan yang telah disyorkan oleh doktor. (TAS)

Rujukan

Apa yang Harapkan. "Asid Folik Semasa Kehamilan".