Punca Keguguran pada Kehamilan Awal - GueSehat.com

Muncul sebagai keluarga bahagia, baru-baru ini, berita sedih baru sahaja melanda pasangan Raffi Ahmad dan Nagita Slavina. Tidak lama dahulu, menerusi vlog yang disiarkan di saluran Youtube peribadinya, Rans Entertainment, pasangan yang berkahwin pada 17 Oktober 2014 menceritakan kisah sedih Nagita. Dia mengalami keguguran pada usia 1 bulan kehamilan.

"Jadi, sebelum itu beg ujian, hasilnya positif. Ya, mungkin kerana saya juga penat. Dan yang pasti, itu belum diberikan, itu bukan rezeki, "kata Nagita di awal video.

Selanjutnya, Raffi memang telah menyatakan kecurigaannya tentang kehamilan Nagita sejak mereka bercuti di Jepun beberapa waktu yang lalu. Dia bahkan meminta pramugari duduk dekat Nagita ketika dalam pesawat dari Jepun ke Indonesia.

"Jadi, ketika kami tiba di Jakarta, sebenarnya Gigi (seperti yang disebut Nagita) hamil. Tetapi dia dipijat, dipijat, kerana pada awalnya kami tidak tahu. Tetapi mungkin ada banyak faktor, kata doktor, siapa yang mesti penat, "jelas Raffi.

Baca juga: Inilah Beberapa Sebab Keguguran

Nagita Mengaku Dia Mempunyai Tempat

Mengetahui hasilnya pek ujianKetika ujiannya positif, Nagita telah menyatakan bahawa dia berniat pergi ke pakar obstetrik dengan kakak iparnya, Syahnaz Sadiqah. "Secara kebetulan, Nanaz (nama panggilan Syahnaz) ingin memeriksa semua jenis jahitan. Oleh itu, anda semua mempunyai janji temu minggu depan, hari Jumaat (28 Februari 2020)," katanya.

Namun, sebelum pemeriksaan, Nagita mengatakan bahawa ternyata dia pernah mengalami beberapa kali bintik. Setelah melakukan pemeriksaan keesokan harinya, doktor mengesahkan bahawa Nagita memang mengandung, tetapi mengalami keguguran. Hal ini diduga kerana janin tidak melekat sempurna di dinding rahim, sehingga akhirnya jatuh. "Ketika saya memeriksa, itu tidak ada lagi. Tetapi memang benar bahawa semalam saya hamil, tetapi ia keluar. Jadi, lampiran itu tidak sempurna, mungkin kerana saya sudah letih atau sesuatu," kata Nagita.

Baca juga: Punca Keguguran dan Tanda Keguguran

Mengapa Keguguran pada Kehamilan Awal?

Keguguran pada trimester pertama seperti yang dialami oleh Nagita adalah keadaan yang agak biasa. Kira-kira 3 daripada 4 keguguran berlaku pada trimester ini. Biasanya, keguguran dalam tempoh ini disebabkan oleh masalah pada janin.

Sementara itu, keguguran yang berlaku selepas trimester pertama kehamilan umumnya disebabkan oleh masalah kesihatan pada wanita hamil. Secara lebih terperinci, berikut adalah beberapa kemungkinan penyebab keguguran pada awal kehamilan:

  1. Masalah kromosom

Kira-kira separuh daripada kes keguguran awal disebabkan oleh embrio yang menerima bilangan kromosom yang tidak normal. Kromosom adalah struktur di dalam sel yang membawa gen. Perlu diingat, kebanyakan sel mempunyai 23 pasang kromosom untuk sejumlah 46 kromosom. Sel sperma dan telur masing-masing mempunyai 23 kromosom.

Semasa persenyawaan, ketika telur dan sperma menyatu, dua set kromosom bertemu. Sekiranya telur atau sperma mempunyai bilangan kromosom yang tidak normal, embrio juga akan mempunyai bilangan kromosom yang tidak normal. Akibatnya, perkembangan tidak akan berlaku secara normal, malah boleh menyebabkan keguguran.

  1. Masalah plasenta

Plasenta adalah organ yang menghubungkan bekalan darah ibu dengan janin. Sekiranya terdapat masalah dengan perkembangan plasenta, ia juga boleh menyebabkan keguguran.

Keguguran boleh berlaku pada usia kehamilan, termasuk pada trimester awal kehamilan. Walaupun banyak faktor kadang-kadang tidak dijangka dan boleh mencetuskan keguguran, tetap penting bagi anda untuk mencegah, bermula dari pengambilan nutrisi yang betul, mengelakkan alkohol dan asap rokok, dan melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda. (AS)

Sumber

NHS. "Menyebabkan Keguguran".

The American College of Obstetricians and Gynecologists. "Kehilangan Kehamilan Awal".

Rlog Hiburan vlog. "1 BULAN MENJADI, TETAPI ALLAH AKAN LAIN ..".