Anak Suka Berkata Kasar | GueSehat.com

Seingat ibu dan ayah, anak kecil anda selalu diajar untuk bersikap manis dan bercakap dengan sopan. Oleh itu, apabila seorang kanak-kanak tertangkap bercakap kasar, seperti mengumpat dan mengkritik, pasti mengejutkan. Dari mana dia mendengar kata-kata kasar itu? Bagaimana dia boleh mengatakannya?

Lebih membimbangkan jika anak kecil anda suka mengatakan perkara yang tidak sopan. Sebelum menjadi kebiasaan yang sukar dipatahkan, mari kita ketahui terlebih dahulu penyebabnya. Selepas itu, kemudian cari cara untuk menghentikan tabiat buruk ini!

Anak Kecil anda adalah Peniru Terbaik

Bukan rahsia lagi bahawa kanak-kanak cenderung meniru sesiapa sahaja yang berada di sekitar mereka. Tanpa didikan dan arahan, anak anda boleh mengikuti kata-kata orang lain, tanpa mengetahui sama ada betul atau salah. Adalah berbahaya jika perkara seperti ini diabaikan atau dianggap semula jadi.

"Ah, namanya juga kanak-kanak. Biarkanlah." Sebaliknya, alasannya salah. Walaupun masih kecil, kanak-kanak akan lebih senang menerima didikan dan arahan yang betul. Jangan tunggu sehingga dia cukup dewasa untuk memahami akibat dari tindakannya.

Anak-anak kecil adalah peniru terbaik orang dewasa, terutama ibu bapa mereka sendiri. Bukan hanya itu, dia dapat meniru apa yang dilihatnya di televisyen atau media lain. Sekiranya dia tahu ini akan membuat ibu dan ayah marah, kadang-kadang dia melakukannya dengan sengaja untuk mendapatkan perhatian.

Corak Interaksi antara Ahli Keluarga di Rumah

Apabila anda mengetahui puncanya, sekarang adalah masa untuk mencuba menyelesaikan masalah ini. Walaupun balita belum dapat mengatakan banyak dan tidak fasih, mereka belajar secara visual dan pendengaran. Dia akan memerhatikan corak interaksi antara ahli keluarga di rumah.

Ingat, walaupun anda tidak bertindak balas seperti anak-anak yang lebih tua, anak kecil anda masih akan menyimpan semua yang dilihatnya dalam ingatannya, Moms. Malah perkara seperti ketika Mums dan Ayah bertengkar di hadapannya.

Oleh itu, cubalah mengawal emosi anda ketika anda sedang marah. Sekiranya anda harus berdebat, cubalah jangan di hadapan anak-anak. Elakkan menggunakan kata-kata kasar yang pastinya mudah untuk dia ingat.

Sekiranya pengaruh itu bukan dari keluarga

Bukan hanya tontonan yang tidak sesuai dengan usia, tetapi si kecil anda mendengar kata-kata kasar dari orang lain ketika mereka keluar bersama Ibu dan Ayah. Tanpa memahami maksudnya, dia akan mengulangi kata-katanya.

Apabila ditegur, mungkin si kecil anda akan cukup kritikal untuk bertanya, "Mengapa orang itu mengatakannya, Ibu?" Mungkin dia akan memprotes, "Jika saya tidak bisa, bagaimana Om dapat mengatakannya?"

Secara beransur-ansur, ajar anak itu bahawa ada kata-kata yang tidak boleh diucapkan walaupun ia dapat dilakukan. Terdapat beberapa sebab yang boleh anda berikan kepada si kecil. Contohnya, perkataan itu tidak menyenangkan untuk didengar, menyinggung perasaan orang, dan tidak sopan.

Lagipun, ada banyak kata lain yang dapat diucapkan tanpa membuat orang lain merasa tidak selesa. Sekiranya anak anda mengadu tentang anak lain atau orang dewasa di sekitarnya kasar, anda boleh memberi contoh bahawa orang seperti itu biasanya tidak disukai oleh orang lain.

Jahil, Peraturan, dan Konsisten

Ketiga-tiga perkara ini mesti dilakukan dalam situasi yang betul, seperti:

  1. Bersikap tidak acuh ketika si kecil melakukannya untuk mendapatkan perhatian.

Sekiranya si kecil anda sengaja mengucapkan kata-kata kasar, jangan bertindak balas. Dia jelas ingin menarik perhatian Ibu dan Ayah. Sekiranya anak anda bertindak balas dengan ketawa, dia akan menganggapnya lucu dan mengulanginya.

  1. Beri peraturan (termasuk hukuman) ketika anak melintasi garisan.

Tetapkan peraturan jika anak kecil anda masih mengucapkan kata-kata kasar. Sekiranya dia merindukannya, seperti dengan sengaja mengatakannya dengan keras, beri dia hukuman. Contohnya, dengan memberi masa tamat di dalam bilik. Dia hanya boleh keluar jika Mums atau Ayah mengizinkannya.

Contoh lain ialah larangan menonton rancangan kegemarannya atau makan makanan ringan kegemarannya. Elakkan bertindak balas berlebihan, seperti membalas dengan kata-kata kasar. Apa yang ada ialah tabiat buruk kanak-kanak semakin teruk.

  1. Bersikap konsisten dalam menerapkan hukuman dan bukan pilih kasih.

Malangnya, budaya patriarki menyebabkan keluarga tidak konsisten. Contohnya, jika seorang budak lelaki suka mengucapkan kata-kata kasar, dia tidak dianggap nakal dan dipuji kerana kelihatan "sukar". Sekarang giliran gadis, kemudian larangan itu dilaksanakan dengan alasan "gadis harus comel".

Sebenarnya, semua kanak-kanak tidak boleh mempunyai hobi mengatakan kasar. Sekiranya lelaki terbiasa atau cenderung diizinkan untuk berbicara kasar dengan sesuka hati, ini akan memberi kesan buruk ketika mereka dewasa. Keliru dengan pergaduhan sekolah dan kes keganasan rumah tangga? Di sinilah semuanya bermula.

Jangan hanya memberi peraturan kepada kanak-kanak dalam bentuk larangan. Sekiranya dia berjaya menahan dirinya dari bersikap kasar, berikan pujian kepadanya. Tunjukkan bahawa mengatakan perkara baik jauh lebih menggembirakan dan menjadikan hidup lebih mudah. Semoga anak kecil anda tidak mengekalkan hobi mengatakan perkara yang tidak sopan, Ibu! (AS)

Berurusan dengan Drew Barrymore's Tantrums - GueSehat.com

Rujukan

Keluarga Sangat Baik: Cara Menghukum Anak dengan Bersumpah

Pembimbing Ibu Bapa: MENGAPA ANAK ANDA MENGGUNAKAN PERKATAAN BURUK (DAN CARA MENGHENTIKANNYA)

Kompas.com: Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa Apabila Anak-Anak Sering Mengatakan Tidak Sopan