Adakah Susu Milo Baik untuk Kanak-kanak? - Saya sihat

Nestle diminta oleh kumpulan komuniti kesihatan di Australia untuk menurunkan penilaian kesihatan salah satu produknya, iaitu susu Milo, dari 4.5 hingga 1.5. Dengan penurunan penilaian kesihatan, adakah susu Milo baik untuk anak-anak?

Ketua Perhubungan Korporat dan Luaran Nestle Oceania, Margaret Stuart, dalam satu kenyataan mengatakan bahawa pihaknya telah memutuskan untuk menghapus penilaian kesihatan dari produk yang terdapat di Australia dan New Zealand sementara menunggu hasil tinjauan dari pihak berkuasa tempatan.

"Kami harap langkah ini dapat mengelakkan kekeliruan sistem penilaian kesihatan pada serbuk Milo," kata Margareth. Nestle memberi penilaian Milo pada 4.5 dengan alasan bahawa produk tersebut sebenarnya hanya memerlukan 3 sudu teh dalam secawan susu skim (susu rendah lemak).

Di samping itu, pihaknya juga mengatakan bahawa penilaian tersebut sesuai dengan peraturan dan keperluan mengenai produk makanan dan minuman dari Sistem Penilaian Kesihatan pemerintah daerah.

Walau bagaimanapun, kumpulan kesihatan awam di Australia masih menganggap bahawa penilaian untuk produk Nestle hanya 1.5. Peringkat kesihatan dianggap sesuai kerana segelas susu Milo mengandungi 46% karbohidrat dan gula. Nombor ini menunjukkan bahawa kandungan karbohidrat atau gula tinggi.

Bagaimana dengan keadaan di Indonesia?

Menurut pakar pemakanan klinikal, dr. Nurul Ratna Mutu Manikam, M.Gizi, Sp.G.K., semua produk susu untuk kanak-kanak yang terdapat di Indonesia mesti memenuhi kandungan nutrisi yang sesuai.

"Saat ini di Indonesia, peraturannya sama. Jadi, tanpa mengira jenama susu, kadar gula darah telah ditentukan dan tidak dapat dilampaui, ‚ÄĚkata dr. Nurul.

Namun, pada hakikatnya, dalam proses penyediaan, produk susu untuk anak-anak sering kali diberi gula tambahan atau tidak sesuai dengan ukuran hidangan yang disarankan, sehingga menjadikan kandungan gula lebih tinggi.

"Sekiranya diberi susu secara berterusan, anak-anak tentu tidak akan mengenali pelbagai jenis makanan dan meningkatkan risiko kegemukan atau diabetes," kata pakar pemakanan klinikal.

Berapa Banyak Susu Yang Diperlukan Anak?

Secara amnya, setelah menyerah susu ibu, kanak-kanak akan mula minum susu. Jadi, berapa banyak susu yang diperlukan oleh anak? Ternyata ini bergantung pada usia anak, Ibu. Berikut adalah cadangan pengambilan susu untuk kanak-kanak:

  • Umur 2-8 tahun minum 2 gelas susu setiap hari.
  • Berumur 9-18 tahun minum 3 gelas susu setiap hari.
  • Sekiranya anak anda tidak minum susu, anda boleh mengganti makanan lain dari kumpulan tenusu, seperti keju dan yogurt, atau makanan lain yang tinggi kalsium dan vitamin D.

Melalui akaun Facebook rasmi Milo Indonesia, pihaknya mendedahkan bahawa susu Milo dapat dimakan oleh kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas yang tidak mempunyai petunjuk perubatan tertentu.

Walaupun begitu, produk susu Milo sebenarnya disyorkan untuk dimakan oleh kanak-kanak berumur 5-12 tahun, kerana pada usia itu kanak-kanak memerlukan lebih banyak tenaga untuk melakukan aktiviti.

Sekiranya anda ingin mendapatkan manfaat kesihatan susu, anda harus mempertimbangkan usia dan jumlah susu yang disyorkan di atas.

Ingat juga untuk tidak memberi susu Milo dengan gula berlebihan sehingga anak-anak menghindari risiko kegemukan atau diabetes. Jadi, sebenarnya susu Milo baik untuk anak-anak atau boleh diberikan jika sesuai dengan ukuran hidangan atau tidak berlebihan.

Oh ya, jika anda mempunyai sesuatu yang ingin anda tanyakan atau kongsi dengan ibu lain, mari gunakan ciri Forum yang terdapat dalam aplikasi Rakan Hamil. Cubalah sekarang, mari kita tampilkan! (TI / AS)

Sumber:

Temu ramah dengan dr. Nurul Ratna Mutu Manikam, M.Gizi, Sp.G.K.

Keluarga yang Sangat Baik. 2019. Mengapa Minum Susu Disarankan untuk Kanak-kanak dan Susu Apa Yang Terbaik . //www.verywellfamily.com/milk-nutrition-and-recommendations-for-kids-2633871

Metherell, Lexi. 2018. Nestle membuang Penilaian Bintang Kesihatan Milo 4.5 sebagai Respons terhadap Kritikan dari Kumpulan Kesihatan Awam. Berita ABC. //www.abc.net.au/news/2018-03-01/milos-4.5-health-star-rating-stripped-away-by-nestle/9496890

Facebook Milo Indonesia. 2014. Adakah Milo baik untuk kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas? //www.facebook.com/175000212657457/posts/342532269237583?sfns=mo

Rahsia Lemak. 2012. Serbuk Milo . //www.fatsecret.com/Diary.aspx?pa=fjrd&rid=4282199