Pelbagai Pilihan Penguat Susu Payudara - guesehat.com

Sebagai seorang ibu yang memutuskan untuk menyusukan bayinya secara eksklusif, masalah yang berkaitan dengan bekalan susu ibu kadang-kadang menjadi masalah yang sukar bagi saya. Selama 6 bulan pertama kehidupan bayi, satu-satunya makanan dan minuman yang dimakannya adalah susu ibu, tanpa makanan atau minuman tambahan. Jadi, semestinya susu ibu mesti ada bila-bila masa bayi memerlukannya.

Susu saya baru keluar sekitar hari kedua setelah melahirkan. Wajah bayi, yang selalu kelihatan puas ketika kenyang, mendorong saya untuk terus memberikan susu ibu kepadanya.

Semasa saya cuti bersalin, anda boleh mengatakan bahawa saya menghasilkan banyak susu ibu, malah berlebihan. Maksudnya, jumlahnya lebih banyak daripada yang diperlukan oleh bayi. Saya menyimpan semua 'kelebihan' dalam bentuk susu ibu yang dinyatakan, yang dibekukan melalui kaedah mengepam. Tujuannya adalah untuk membekalkan susu ibu ketika saya kembali aktif dan mencegah mastitis!

Mengakhiri tempoh cuti bersalin dengan penyejuk beku yang penuh dengan susu ibu dengan jumlah sebungkus antara 120-150 mL, membuat saya benar-benar yakin bahawa saya akan melalui tempoh penyusuan eksklusif tanpa masalah yang ketara. Bagaimanapun, bekalan susu ibu selalu mencukupi untuk memenuhi keperluan anak saya.

Namun, semua keyakinan itu hancur pada minggu pertama saya di pejabat. Tidak kira seberapa keras saya berusaha mengepam dengan frekuensi yang saya mahukan, kenyataannya sebaliknya. Jadual kerja yang sibuk menjadikan pengepaman kurang kerap, begitu juga dengan jumlah susu ibu yang saya bawa pulang.

Stok susu ibu yang digunakan untuk mengisi peti sejuk terpaksa dikurangkan dari masa ke masa, kerana keperluan anak saya untuk susu ibu cukup tinggi semasa saya berada di pejabat. Walaupun pada satu ketika, saya pernah mengalami bahawa hanya ada 2 beg susu ibu dalam peti sejuk saya. Panik tidak dapat digambarkan!

Ketika itulah saya mencuba pelbagai makanan dan minuman yang disusun sebagai penggalak susu ibu, malah dapat meningkatkan pengeluaran susu. Hanya untuk memastikan anak saya dapat terus diberi susu ibu sehingga 6 bulan, syukurlah sehingga 2 tahun.

Pada masa ini, terdapat banyak pilihan makanan dan minuman yang bertindak sebagai penggalak susu ibu. Oleh kerana saya mencuba beberapa daripadanya, di sini saya berkongsi pengalaman saya dengan anda semua!

1. Katuk pergi

Ibu akan bersetuju bahawa daun katuk adalah makanan yang diyakini sebagai penggalak susu ibu selama beberapa generasi di Indonesia. Daun Katuk adalah perkara pertama yang dicadangkan oleh semua ibu bapa dalam keluarga besar ketika saya bercakap mengenai pengurangan pengeluaran susu.

Berita baiknya adalah, penggunaan daun katuk sebagai penggalak susu ibu bukan hanya berdasarkan pengalaman, malah hanya bersifat empirikal. Terdapat beberapa kajian saintifik yang menyelidiki kesan pengambilan daun katuk pada ibu menyusu dan kesannya terhadap pengeluaran susu ibu. Hasilnya, memang daun katuk terbukti dapat meningkatkan penghasilan susu!

Biasanya, daun katuk diproses menjadi sayur atau jus untuk dimakan oleh ibu menyusu. Tetapi di era moden ini, anda boleh mendapatkan ekstrak daun katuk dalam beberapa suplemen perangsang susu ibu, yang pastinya selamat kerana didaftarkan di Badan Pengawas Makanan dan Dadah.

Bagi saya secara peribadi, daun katuk ini tidak banyak meningkatkan susu ibu. Mungkin kerana kuantiti yang saya makan tidak banyak. Maklum, mencari daun katuk segar agak sukar di kawasan tempat saya tinggal. Makanan tambahan ekstrak daun katuk bukanlah pilihan saya, kerana setelah mengambil makanan tambahan, saya merasakan air kencing saya berbau busuk.

2. Daun bangun

Daun bangun nama Latin Plectranthus amboinicus sin. Coleus amboinicus juga salah satu kekayaan biologi tempatan, yang banyak digunakan sebagai peningkatan pengeluaran susu ibu, terutama oleh suku Batak.

Saya sendiri tidak pernah memakan daun segar, kerana saya tidak dapat menjumpainya di kawasan tempat saya tinggal. Namun, saya menjumpai penjual jus daun di sebuah kedai dalam talian. Rasanya cukup enak, tidak pahit seperti yang saya sangka. Mengenai kesan pengeluaran susu ibu itu sendiri, sekali lagi kerana saya hanya memakannya sekali-sekala, saya tidak merasakan kesannya.

3. Biji Chia

Biji Chia adalah biji tanaman dengan nama Latin Salvia hispanica. Tumbuhan ini bukanlah tanaman yang sering dijumpai di Indonesia, tetapi biji chia yang berwarna bujur, kecil, dan berwarna hitam banyak dijual di Indonesia. Biji Chia kaya dengan asid lemak dan omega-3, yang selain meningkatkan pengeluaran susu, juga baik untuk perkembangan otak bayi.

Saya bukan peminat biji chia sendiri, tetapi salah seorang rakan saya di tempat kerja sangat menyukai biji chia ini sebagai penggalak susu ibu. Dia biasanya menaburkan biji chia ke dalam minuman dan makanan yang dimakannya. Menurutnya, pengeluaran susunya telah meningkat dengan ketara sejak dia selalu mengonsumsi biji chia!

4. Biji Fenugreek

Biji-bijian lain yang juga digunakan secara meluas sebagai penggalak susu ibu adalah biji fenugreek. Fenugreek adalah tumbuhan dengan nama Latin Trigonella foenum-graecum dan berasal dari Asia Selatan. Di Indonesia, biji fenugreek cukup jarang di pasaran.

Tetapi jangan risau, biji fenugreek membentuk komposisi banyak penggalak susu ibu, baik dalam bentuk kapsul, beg teh, dan juga kue kering! Saya telah mencuba salah satu teh penghalus susu ibu yang mengandungi biji fenugreek. Rasanya cukup enak dan penghasilan susu ibu cukup memuaskan, asalkan diminum secara berkala.

5. Badam dan penyediaannya

Jadi, di sini kita datang ke penggalak susu ibu kegemaran saya: badam dan penyediaannya! Susu badam dan badam panggang adalah dua persediaan badam yang selalu saya makan. Kerana rasanya paling sesuai dengan lidah saya, malah kesannya terhadap pengeluaran susu sangat luar biasa!

Untuk susu badam, saya lebih suka menggunakan susu badam mentah dan bukannya susu dalam kadbod kilang. Mungkin kerana kandungan nutriennya masih lebih lengkap. Berdasarkan pengalaman saya, setelah memakan badam, susu ibu saya menjadi lebih pekat daripada biasa. Anak saya cepat kenyang. Mungkin ia dipengaruhi oleh kandungan lemak sayuran dalam badam!

Nah Ibu, itulah pelbagai pilihan penggalak susu ibu yang boleh anda cuba. Sudah tentu, setiap ibu mempunyai pilihan mereka sendiri. Dan pada pendapat saya, penggalak susu ibu serasi. Penguat susu ibu yang sesuai untuk satu ibu mungkin tidak berfungsi untuk ibu yang lain, dan sebaliknya. Percubaan dan kesilapan adalah perlu untuk mengetahui mana yang paling sesuai untuk anda.

Jangan lupa, penggalak terbaik adalah rangsangan penyusuan. Oleh itu, tingkatkan kekerapan penyusuan, secara langsung dan mengepam, supaya pengeluaran susu terjaga! Salam sihat!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found