5 Bahaya Keletihan Semasa Kehamilan, Anda Boleh Pingsan Sehingga Kematian Janin-GueSehat

Beruntung jika anda dikurniakan kehamilan dengan masalah yang minimum dan sebaliknya kehamilan pada amnya. Tidak ada aduan muntah, masih boleh bergerak dengan baik, selera makan masih baik, dan sebagainya. Tetapi ingat, Ibu mengandung dan mengandung janin yang terus tumbuh setiap hari sehingga dia bersedia dilahirkan. Oleh itu, berhati-hatilah dengan bahaya keletihan semasa mengandung yang boleh membawa kesan serius kepada anda dan bayi anda.

Wanita Hamil Perlu Bergerak, Tetapiā€¦

Sebelum membincangkan panjang lebar tentang bahaya keletihan semasa mengandung, ada satu perkara yang perlu diluruskan di sini. Penting untuk diingat bahawa aktiviti fizikal yang normal tidak akan menyebabkan keguguran. Keguguran berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor dan tidak dapat dilihat hanya dari satu sisi.

Penyebab keguguran secara amnya dibahagikan mengikut fasa kehamilan. Pada 3 bulan pertama kehamilan, keguguran disebabkan oleh kelainan kromosom janin. Sementara itu, jika keguguran berlaku pada trimester kedua, biasanya disebabkan oleh keadaan kesihatan ibu yang menyertai kehamilan, seperti diabetes yang tidak terkawal, tekanan darah tinggi, atau autoimun. Dan setelah kehamilan lebih dari 20 minggu, kematian janin boleh berlaku kerana kecacatan kelahiran kongenital, gangguan genetik, gangguan plasenta dan gangguan plasenta lain, disfungsi plasenta yang menyebabkan sekatan pertumbuhan janin, komplikasi tali pusat, dan air mata rahim (pecah rahim).

Kembali ke perbincangan mengenai aktiviti semasa kehamilan, aktiviti harian biasa dan bersenam seperti yang disyorkan oleh doktor, ini akan menyokong kesihatan kehamilan anda. Sebaliknya, apabila anda memaksa diri untuk melakukan aktiviti berat, ini akan meningkatkan kemungkinan keguguran, kelahiran pramatang, atau kecederaan semasa kehamilan.

Seperti apa aktiviti yang berat? Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Membengkokkan lebih daripada 20 kali sehari

Melakukannya terlalu kerap, terutamanya jika anda memasuki trimester ketiga dengan ukuran perut yang besar, menjadikan anda risiko jatuh lebih besar, berasa pening, merasa panas di dada (pedih ulu hati), dan sakit belakang.

 • Mengangkat benda berat dari lantai atau di atas cengkaman, lebih dari sekali setiap 5 minit

Wanita hamil berisiko lebih tinggi mengalami kecederaan ketika mengangkat kerana perbezaan postur, keseimbangan, dan ketidakupayaan untuk memegang objek terlalu dekat dengan badan kerana perut membesar.

 • Berdiri lebih dari satu jam

Anda disarankan duduk selama 15 hingga 20 minit setelah berdiri selama satu jam dan elakkan duduk bersila atau menyilangkan kaki.

 • Berjalan kaki, sama ada untuk bersenam atau berjalan santai

Sebaiknya hadkan berjalan kaki hingga 45-60 minit semasa trimester pertama dan kedua, dan maksimum 30 minit semasa trimester ketiga.

Penting untuk diperhatikan bahawa ligamen yang menyokong sendi melonggarkan semasa kehamilan, meningkatkan risiko kecederaan. Di samping itu, pusat keseimbangan anda berubah apabila badan anda berubah bentuk, memberi tekanan berlebihan pada pelvis dan punggung bawah, menyebabkan anda bergoyang dan jatuh dengan lebih mudah. Inilah sebabnya mengapa tidak memaksa diri.

Anda juga perlu meningkatkan kesedaran diri, sehingga anda dapat segera mengenali tanda-tanda bahawa anda mulai merasa letih. Beberapa tanda yang dapat dirasakan atau diperhatikan seperti:

 • Jantung berdegup pantas

Jantung bekerja lebih keras semasa mengandung. Tetapi jika anda merasa jantung anda berdebar-debar setelah anda bersenam atau melakukan banyak aktiviti fizikal, berehat, minum air, dan tarik nafas.

 • Terasa panas

Wanita hamil mudah tersinggung. Namun, jika anda terlalu panas sehingga anda merasa tidak tahan lagi, segera hentikan apa sahaja aktiviti yang anda lakukan, tanggalkan pakaian anda jika anda memakai pakaian luar atau jaket, dan pindah ke bilik dengan suhu udara yang sejuk.

 • Rasa letih / lemah.
 • Rasa pening / sakit kepala.
 • Sakit dada.
 • Rasa mual.

Mual biasanya berlaku setelah anda mengabaikan tanda amaran lain seperti merasa sangat panas, serta mengalami sesak nafas dan sakit kepala.

 • Rasa sesak nafas

Kehabisan nafas adalah petunjuk yang jelas bahawa anda terlalu kuat. Petunjuk ini juga yang perlu anda gunakan semasa bersenam. Sekiranya anda terengah-engah untuk bersuara semasa bersenam, hentikan segera dan tarik nafas dalam-dalam.

Baca juga: Bukan Hanya Perut, Tanda Regangan Muncul di 6 Bahagian Tubuh Semasa Kehamilan

Risiko serius jika wanita hamil letih

Adalah wajar untuk merasa cemas sepanjang kehamilan anda, terutamanya jika ini adalah pengalaman pertama anda atau kehamilan yang ditunggu-tunggu. Walau bagaimanapun, lebih banyak kewaspadaan diperlukan agar aktiviti yang anda lakukan selamat untuk anda dan janin anda.

Sebabnya, keletihan pada wanita hamil bukanlah sesuatu yang remeh. Dari pelbagai sumber, beberapa risiko serius jika ibu hamil letih adalah:

 • Pengsan

Pengsan berlaku ketika otak kekurangan oksigen, yang bermaksud janin di dalam rahim juga kekurangan unsur penting ini. Ini juga menunjukkan bahawa anda mungkin mengalami dehidrasi, kekurangan zat besi (anemia), atau sesuatu yang lebih serius, seperti masalah jantung. Elakkan aktiviti luar ketika cuaca panas atau menghendaki anda berada di bilik yang panas dan penuh sesak seperti sauna. Juga, elakkan berpeluh berlebihan, seperti yoga Bikram dan pilates panas.

 • Kontraksi

Keletihan adalah salah satu faktor mengapa perut anda terasa sesak dan sesak seperti ketika anda hendak haid. Jangan memandang rendah gejala ini dan segera merehatkan ibu anda. Segera berjumpa doktor sekiranya anda sering mengalami kontraksi sebelum kehamilan 37 minggu dan menyakitkan.

Baca juga: Bolehkah Makanan Ini Menyebabkan Pengecutan?
 • Meningkatkan risiko persalinan pramatang

Berdiri terlalu lama meningkatkan risiko peningkatan tekanan darah yang juga meningkatkan risiko kelahiran prematur.

 • Berdarah

Pendarahan faraj semasa kehamilan adalah isyarat yang tidak boleh dipandang ringan. Pada awal kehamilan, ini dapat menandakan keguguran. Pada trimester kedua dan ketiga, pendarahan faraj biasanya dikaitkan dengan kelahiran prematur dan komplikasi pada plasenta, seperti plasenta previa atau gangguan plasenta. Semua memerlukan rawatan perubatan segera.

 • Pertumbuhan janin terhenti

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam talian dalam Perubatan Pekerjaan dan Alam Sekitar, menyatakan bahawa ibu yang berdiri dalam jangka masa yang panjang, sama ada berjalan, mengangkat, atau membongkok, dapat menghalang pertumbuhan janin yang sedang berkembang. Kajian lain juga menunjukkan bahawa wanita hamil dengan waktu kerja yang panjang dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran, kelahiran pramatang, kelahiran mati, dan berat lahir rendah.

Hasil kajian ini diperoleh dengan menilai kadar pertumbuhan janin sebanyak 4,680 ibu sejak awal kehamilan dan seterusnya antara tahun 2002 dan 2006. Telah ditunjukkan bahawa kerja yang menuntut secara fizikal dan waktu kerja yang lama tidak secara konsisten dikaitkan dengan berat kelahiran bayi atau kelahiran pramatang. Ini adalah kisah yang berbeza untuk wanita yang menghabiskan banyak waktu berjalan / berdiri / mengangkat, cenderung mempunyai bayi dengan ukuran kepala yang 3% lebih kecil dari rata-rata saat lahir, yang menunjukkan kadar pertumbuhan yang lebih lambat.

 • Pergerakan janin menurun

Janin cenderung diam ketika anda bergerak secara aktif, dan akan lebih aktif ketika anda masih dalam keadaan tenang atau santai. Walaupun begitu, ikuti naluri anda apabila anda merasakan pergerakan janin berkurang setelah anda melakukan banyak aktiviti fizikal.

Langkah pertama yang mesti dilakukan adalah mengira pergerakan janin. Duduk atau berbaring dengan santai, kemudian rasakan dan hitung pergerakan janin selama dua jam. Sekiranya dalam satu jam kurang dari 5 pergerakan, jangan berlengah dan segera pergi ke hospital untuk memeriksa keadaan janin.

Dalam beberapa kes, penurunan pergerakan janin adalah tanda amaran awal mengenai keadaan yang boleh menyebabkan kelahiran mati. Itulah sebabnya, langkah terbaik apabila ini berlaku adalah dengan cepat berjumpa doktor.

Baca juga: Kelahiran Normal pada Wanita Hamil dengan Mata Minus, Menyebabkan Buta?

Sumber:

CDC. Permintaan Fizikal Semasa Mengandung.

ScienceDaily. Kesan Waktu Kerja yang Panjang.

Dibuat untuk Ibu. Tanda Anda Melampau.

MedicineNet. Kontraksi Braxton Hicks.