Penggunaan Metformin dan Acarbose sebagai Ubat Diabetes

Pesakit kencing manis mesti mengetahui dua ubat ini, metformin dan acarbose. Mungkin ada di antara anda yang menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat ini. Metformin dan acarbose keduanya berasal dari kelas ubat diabetes. Ubat ini boleh didapati dengan mudah di farmasi selagi ada preskripsi doktor. Oleh itu, jika anda atau keluarga anda menghidap diabetes, anda tidak boleh memutuskan untuk mengambil kedua-dua ubat ini tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor.

Walaupun kedua-dua ubat ini berasal dari kelas ubat yang sama, adakah anda tahu perbezaan antara kedua ubat ini? Mari lihat garis besar kedua-dua ubat ini.

Metformin

Metformin tergolong dalam kumpulan ubat biguanide yang berfungsi dengan pelbagai cara, seperti menghalang penyerapan glukosa dalam usus, mengurangkan pengeluaran glukosa di hati sehingga glukosa dalam tubuh tidak meningkat, dan meningkatkan kepekaan insulin pada sel sasaran sehingga ia boleh digunakan sehingga glukosa dapat memasuki sel. Di samping itu, ubat diabetes jenis ini berfungsi di dalam sel dan mengurangkan jumlah glukosa dalam peredaran darah.

Baca juga: Kesan Metformin Jangka Panjang

Acarbose

Sementara acarbose termasuk dalam subkelompok alpha-glukosidase inhibitor yang berfungsi dengan menghalang penyerapan glukosa dalam usus, sehingga tidak banyak glukosa memasuki peredaran darah dan menghalang hidrolisis karbohidrat menjadi glukosa.

Walaupun keduanya menghalang penyerapan glukosa dalam usus, mereka bekerja di tempat yang berbeza. Tetapi kedua-duanya mempunyai kesan menurunkan gula darah. Metformin biasanya digunakan oleh pesakit diabetes mellitus tipe 2 pada dosis 500 mg 2 kali sehari, diambil dengan makanan dengan dos maksimum 2,000 mg sehari. Manakala akarbose diambil sebanyak 25 mg 3 kali sehari dengan makanan dengan dos maksimum bagi mereka yang beratnya kurang dari 60 kg, iaitu 50 mg 3 kali sehari, sementara mereka yang beratnya lebih dari 60 kg maksimum 100 mg 3 kali sehari.

Bagi pesakit yang mengalami gangguan hati atau kegagalan, tidak digalakkan menggunakan metformin, tetapi mereka masih boleh menggunakan acarbose dalam jumlah terkawal dan selalu memantau fungsi hati. Bagi pesakit yang mengalami gangguan atau gagal ginjal, metformin dan acarbose boleh digunakan, tetapi pada dos yang telah disesuaikan dengan keparahan gangguan buah pinggang.

Baca juga: Pesakit kencing manis yang mengambil metformin terdedah kepada kekurangan vitamin B12

Kesan Sampingan Metformin dan Acarbose

Sebilangan pesakit mungkin mengalami kesan sampingan yang berbeza ketika mengambil dua ubat ini. Kesan sampingan metformin yang paling biasa adalah gangguan pencernaan, cirit-birit, penurunan selera makan, pernafasan cepat, demam, sakit belakang, sakit sendi dan otot, kesukaran atau sakit ketika membuang air kecil, dan sukar tidur. Manakala kesan sampingan acarbose adalah mata dan kulit kuning, gangguan pencernaan, dan cirit-birit. Tetapi anda tidak perlu risau semasa mengambil dua ubat ini kerana kesan sampingan ini tidak semestinya berlaku pada semua orang.

Sekiranya anda mengambil ubat ini dan anda mengalami kesan sampingan yang dinyatakan di atas, anda harus segera menghubungi doktor anda. Bagi anda yang tidak pernah menggunakan metformin dan acarbose, dan akan menggunakannya, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui. Doktor anda biasanya akan memberitahu anda bahawa semasa mengambil metformin anda mungkin mengalami asidosis laktik, yang merupakan keadaan di mana terdapat peningkatan laktat (biasanya L-laktat) dalam sistem peredaran darah. Biasanya akan dicirikan oleh sakit otot, kelemahan, kesukaran bernafas, sejuk di tangan dan kaki. Sekiranya anda mengalami simptom asidosis laktik, anda boleh segera menghubungi doktor untuk merawatnya.

Kesan Sampingan Metformin dan Acarbose pada Wanita

Selain itu, metformin juga boleh menyebabkan perubahan dalam kitaran haid dan meningkatkan risiko kehamilan, jadi sangat penting untuk berkomunikasi dengan doktor anda. Metformin juga boleh masuk ke dalam susu ibu, jadi lebih baik tidak menggunakan metformin semasa menyusu. Sekiranya anda mengambil ubat lain, anda juga harus memberitahu doktor anda terlebih dahulu kerana terdapat beberapa ubat yang boleh berinteraksi dengan metformin seperti digoxin, furosemide, phenytoin, pil perancang, ubat steroid dan ubat antihipertensi. Ubat ini boleh memberi kesan buruk atau mengurangkan kesan metformin sehingga boleh menjadi kurang efektif untuk mengekalkan gula darah normal.

Sementara itu, bagi anda yang akan atau telah menggunakan akarbose, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui juga. Anda harus menggunakan acarbose dalam dos kecil dan jangan lupa juga untuk berkomunikasi dengan doktor anda semasa anda memutuskan untuk mengambil ubat ini. Ada kemungkinan doktor juga akan menggantinya dengan ubat diabetes yang lebih selamat untuk ibu menyusu, iaitu insulin. Selain itu, juga berkomunikasi dengan doktor anda jika anda mengambil ubat lain seperti antikoagulan (misalnya warfarin), ubat antihipertensi, dan digoxin.

Baca juga: Bolehkah Pesakit Diabetes Jenis 2 Hidup Lama?

Ubat ini apabila digunakan bersama dengan acarbose boleh memberi kesan yang tidak diingini dan mengurangkan kesan acarbose itu sendiri. Selain yang dinyatakan di atas, beritahu juga kepada doktor anda sekiranya anda mempunyai penyakit lain seperti masalah jantung, gangguan buah pinggang, gangguan hati dan sebagainya. Sekiranya anda mengambil metformin atau acarbose bersama dengan ubat lain, anda juga perlu menyedari kemungkinan hipoglikemia atau kadar gula darah berada di bawah paras normal.

Walaupun kedua-duanya adalah ubat diabetes, ternyata metformin dan acarbose mempunyai cara kerja, dos, dan perkara lain yang berbeza. Anda harus mengetahui atau berbincang dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan yang akan digunakan, terutamanya ubat-ubatan yang digunakan dalam jangka masa panjang. Kedua-dua ubat ini selamat untuk anda gunakan sekiranya sesuai dengan ketentuan dan mengikut nasihat doktor.