Strok pada Kanak-kanak | saya sihat

Setakat ini, anda tahu bahawa strok hanya berlaku pada orang dewasa. Tetapi sebenarnya, strok juga boleh dialami oleh bayi dan kanak-kanak. Bagaimana bayi dan kanak-kanak boleh mengalami strok? Adakah simptomnya sama dengan orang dewasa? Bagaimana mengesan strok awal pada kanak-kanak?

Sebelum kita mengetahui lebih lanjut mengenai strok pada kanak-kanak, mari kita lihat definisi strok sekali lagi. Definisi strok mengikut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) adalah gangguan fungsi neurologi yang disebabkan oleh gangguan peredaran darah di otak, di mana tiba-tiba (dalam beberapa saat) atau cepat (dalam beberapa jam) gejala dan tanda muncul sesuai dengan kawasan otak yang terjejas.

Strok pada kanak-kanak boleh berlaku dari usia 28 hari hingga 18 tahun. Pada kanak-kanak, kira-kira 10-25% mengalami kematian akibat strok, 25% mengalami kambuhan, dan 66% mengalami sekuel seperti kejang berterusan, gangguan pembelajaran dan perkembangan.

Punca strok pada kanak-kanak berbeza dengan orang dewasa. Faktor risiko strok pada kanak-kanak termasuk penyakit jantung kongenital, gangguan pembekuan darah, gangguan darah sel sabit, anomali vaskular serebrum, dan pengaruh persekitaran seperti keracunan karbon monoksida, jangkitan, dan trauma. Sejarah jangkitan dan strok dari ibu disyaki menjadi faktor risiko strok pada bayi.

Baca juga: Bahaya Tidur Terlalu Lama, Meningkatkan Risiko Strok

Jenis dan Gejala Strok pada Kanak-kanak

Jenis strok pada kanak-kanak tidak berbeza dengan orang dewasa, iaitu jenis penyumbatan (iskemik) dan pendarahan (hemoragik). Walau bagaimanapun, perjalanan penyakit ini berbeza. Pada orang dewasa, strok iskemia biasanya berlaku akibat pecahnya plak aterosklerotik. Sementara itu, pada kanak-kanak, penyumbatan saluran darah di otak (arteriopati serebral) menyumbang 50% penyebab strok iskemia pada kanak-kanak.

Penyakit jantung kongenital juga merupakan faktor risiko strok iskemia dan hemoragik pada kanak-kanak. Begitu juga dengan gangguan darah sel sabit menyumbang 4% penyebab strok pada kanak-kanak. Anomali vaskular menyumbang 40-90% strok hemoragik pada kanak-kanak.

Gejala Strok pada Kanak-kanak

Strok pada kanak-kanak biasanya berlaku secara tiba-tiba. Gejala termasuk:

  • sakit kepala yang teruk diikuti dengan muntah (lebih kerap berlaku pada strok hemoragik)
  • sawan (berlaku pada 50% kes strok pada kanak-kanak)
  • kelesuan atau mengantuk secara tiba-tiba
  • kelemahan atau kebas pada satu sisi badan (94% kes strok)
  • perbincangan yang kabur
  • kesukaran mengimbangkan atau berjalan
  • masalah penglihatan, seperti penglihatan berganda atau kehilangan penglihatan
Baca juga: Ketagihan Alat Meningkatkan Risiko Strok!

Bolehkah Strok pada Kanak-kanak Dikenal Lebih Awal?

Kepelbagaian gejala klinikal dan kekurangan maklumat mengenai strok pada kanak-kanak menyebabkan kelewatan diagnosis awal. Walaupun lebih awal diketahui, risiko kematian dan gangguan perkembangan kekal dapat diturunkan.

Sama seperti pengesanan awal strok pada orang dewasa, FAST dapat digunakan untuk pengesanan awal. FAST adalah singkatan yang dibuat untuk memudahkan orang biasa mengesan strok dengan cepat.

di sini CEPAT untuk pengesanan awal strok:

F: Penurunan Muka (muka terkulai)

J: Kelemahan Lengan (kelemahan lengan)

S: Kesukaran Pertuturan (kesukaran bercakap)

S: Masa untuk Menelefon 911 / Unit Kecemasan Hospital

Nah, Ibu, strok juga boleh berlaku pada bayi dan kanak-kanak. Menyedari gejala awal strok dan pengesanan awal dapat mengurangkan risiko kerosakan otak dan kematian kekal pada kanak-kanak.

Baca juga: Cara Mudah Mengenali Gejala Strok, Menghafal CEPAT!

Rujukan

1. Rajani, et al. 2018. Strok pediatrik: cabaran diagnostik dan pengurusan semasa. Quant Imaging Med Surg. Jilid 8 (10). hlm.984–1991.

2. Tsze & Valen. 2011. Strok Pediatrik: Kajian. Emerg Med Int. hlm.1-10.

3. Kavčič, et al. 2019. Strok iskemia pada masa kanak-kanak dan remaja: Pengesanan awal dan cadangan untuk rawatan akut. Jurnal Perubatan Slovenia. Vo. 88. hlm. 184-196.

4. Bonfert, et al. 2018. Strok Kanak-kanak: Kesedaran, Minat, dan Pengetahuan Di Kalangan Komuniti Pediatrik. Bahagian Pediatrik. Jilid 6 (182). hlm. 1-10