Watak animasi untuk kanak-kanak - Guesehat

Ibu, nampaknya hampir semua kanak-kanak suka kartun atau animasi, bukan? Sebenarnya, tidak jarang si Little mengidolakan watak animasi tertentu. Contohnya, Thomas dan Friends, di kereta api lucu, atau Superman dan Batman, yang merupakan superhero kegemaran kanak-kanak.

Sekiranya anak kecil anda menyukai watak animasi tertentu, anda boleh menggunakannya untuk mengajar kebaikan atau mengajar mereka untuk hidup sihat sejak usia dini. Jadi, bagaimana anda menggunakan animasi ini untuk membentuk watak anak anda?

Ahli psikologi Putu Andini M.Psi menjelaskan bahawa watak animasi boleh menjadi media untuk mengajar dan menanamkan tingkah laku yang menyenangkan. "Terutama di era digital ini di mana kanak-kanak sangat dekat dengan watak animasi dalam filem dan televisyen, dan telefon pintar mereka."

Baca juga: Lebih Menyeronokkan Bermain dengan Anak Kecil Anda Menggunakan Aplikasi

Cara Menggunakan Watak Animasi untuk Mengajar Anak-anak Berkarakter Baik

Perlu diingat bahawa perkembangan anak terbentuk secara optimum dalam 5 tahun pertama kehidupan. Selain pertumbuhan fizikal, Ibu dan Ayah perlu memperhatikan perkembangan watak mereka, terutama perkembangan emosi dan sosial mereka.

"Apabila kanak-kanak memasuki usia kanak-kanak pertengahan (kira-kira berumur 6-12 tahun), faktor-faktor yang mempengaruhi pembentukan watak anak-anak semakin berleluasa, bukan sahaja ibu bapa, rakan, guru, tetapi juga kandungan atau hiburan yang dimakan anak-anak setiap hari, "jelas psikologi Putu.

Bermain boleh menjadi kaedah yang tepat untuk mengasah watak anak. Sekarang, semasa bermain, Mums dapat memanfaatkan kandungan animasi yang disukai oleh kanak-kanak. Tidak dapat dielakkan bahawa masa bermain di luar kini semakin terhad. Selain ibu bapa yang sibuk, kawasan permainan terbuka semakin jarang berlaku.

Tidak hairanlah rata-rata kanak-kanak menghabiskan 2-3 jam sehari atau lebih untuk menonton rancangan digital, baik melalui televisyen atau internet. Ibu tidak perlu risau, hanya menurut Andini, ajar anak-anak untuk menyerap watak positif yang terdapat dalam kandungan animasi.

Pada watak-watak kegemaran kanak-kanak pada umumnya diajar mesej positif seperti kejujuran, empati, optimisme, ramah, ceria, inovatif dan sebagainya. Untuk menjadi optimum, memerlukan bantuan daripada ibu bapa. "Semasa menemani anak-anak menonton kandungan animasi, ibu bapa mesti mengetahui jalan cerita dan sifat setiap watak dengan baik," jelasnya.

Baca juga: Mengembangkan Perwatakan Anak dengan Bermain

Berikut adalah beberapa cadangan agar ibu bapa menemani anak-anak mereka dalam menikmati kandungan animasi:

  1. Pastikan kandungan filem animasi sesuai dengan usia anak

  2. Cari dan kaji dahulu penerangan ringkas mengenai cerita dan watak animasi.

  3. Fokus dan arahkan anak anda sambil menonton animasi atau membaca e-komik.

  4. Ajak kanak-kanak berbincang setelah menonton rancangan animasi dan membaca e-komik.

Menyedari bahawa peranan watak animasi cukup kuat untuk membentuk watak anak-anak dan mengajar anak-anak tentang kebaikan, Frisian Flag Indonesia (FFI) diilhami untuk memperkenalkan watak animasi untuk anak-anak.

Baru-baru ini, FFI melancarkan watak Zuzhu dan Zazha, yang terinspirasi oleh bentuk titisan susu kegemaran kanak-kanak. Duo watak ini juga dipersembahkan dalam bentuk kisah inspirasi dengan format cerita bergambar dan siri filem pendek.

"Kami berharap tokoh-tokoh Zuzhu dan Zazha dapat menjadi alternatif konten pendidikan yang menarik untuk anak-anak, untuk menanamkan pesan-pesan yang berkelakuan baik dan membiasakan anak-anak dengan gaya hidup yang sihat sejak usia dini," jelas Ketua Siap Minum Frisian Flag Indonesia Kategori, Aliah Salihah.

Baiklah, sekarang ada lebih banyak kemudahan pendidikan untuk si kecil melalui Zuzhu dan Zazha. Anda boleh mendapatkan duo watak ini melalui produk FFI di semua kedai Alfamart di seluruh Indonesia.

Baca juga: Petua untuk Menemani Anak-anak Menonton Saluran Dalam Talian Berbayar