9 Fakta Unik Tubuh Manusia

Hei, geng sihat! Tahukah anda bahawa sebenarnya tubuh manusia mempunyai beberapa fakta tersembunyi yang sangat menakjubkan? Salah satu contohnya ialah otak manusia jauh lebih canggih daripada jenis komputer. Selain itu, tubuh manusia juga mampu menyesuaikan diri dan bertahan dalam apa jua keadaan. Ingin mengetahui lebih banyak fakta? Lihat maklumat di bawah, ayuh!

Baca juga: 5 Cara Memulihkan Tubuh Anda Setelah Berjaga Akhir

1. Jumlah sel saraf di otak hampir 100 bilion keping

Otak adalah organ pada manusia yang selalu ingin tahu. Kenapa? Kerana ternyata otak manusia mengandung sekitar 100 bilion sel mikroskopik, yang biasanya disebut neuron. Semasa anda bermimpi, ketawa, berfikir, melihat, bergerak, dan bahkan bernafas, terdapat isyarat kimia dan elektrik yang melintasi berbilion jalur neuron kecil. Dan sebenarnya, otak manusia tidak pernah berhenti berfungsi. Ini kerana otak mencipta dan menghantar banyak mesej ke seluruh badan hampir setiap saat! Sebenarnya, neuron otak mampu mencipta dan menghantar lebih banyak mesej daripada semua telefon bimbit di dunia. Wah! Hebat bukan, geng?

2. Bibir boleh menipis

Bibir yang cantik berubah menjadi semakin nipis seiring bertambahnya usia. Ini kerana bentuk bibir dipengaruhi oleh kolagen, yang menurun seiring bertambahnya usia. Itulah sebabnya geng yang sihat harus menjaga bibir agar sentiasa cantik setiap hari, ya!

Baca juga: Pemeriksaan Kesihatan dari Keadaan Bibir

3. 7 peratus daripada bberat badan adalah darah

Sel darah dapat mengedarkan darah secara merata di saluran darah dalam waktu kurang dari 30 saat. Selepas itu, darah akan kembali ke jantung dan dipam melalui paru-paru. Isipadu darah orang dewasa dianggarkan sekitar 7 peratus daripada berat badan mereka. Sementara itu, bagi kanak-kanak dengan berat sekitar 36 kg, jumlah keseluruhan darah adalah separuh daripada jumlah darah orang dewasa.

4. Paru-paru boleh terapung di atas air

Paru-paru manusia mengandungi kira-kira 300 juta struktur seperti belon, yang dikenali sebagai alveoli. Struktur belon akan menggantikan karbon dioksida dalam darah dengan oksigen. Oleh itu, apabila alveoli dipenuhi udara, maka paru-paru anda boleh terapung di atas air. Menarik kan?

Baca juga: Kanser Paru-paru Menyerang Lelaki di Indonesia!

5. Semasa anda tidur, telinga anda tidak dapat mendengar

Semasa tidur, telinga tidak dapat mendengar suara. Ini kerana otak anda berehat dan menutup kemampuan telinga untuk mendengar. Jadi, lebih baik bangunkan seseorang dengan sentuhan daripada dengan suara. Akan tetapi, jika suaranya terlalu kuat, seseorang tetap akan bangun dengan memberi reaksi terkejut.

6. Beratus fungsi di hati

Hati adalah organ terpenting dengan sejumlah fungsi, termasuk memerangi jangkitan, memproses makanan yang diserap oleh usus, menghasilkan hempedu, mengandungi sebatian yang penting dalam sistem pencernaan makanan, menyimpan zat besi, vitamin, dan bahan kimia penting lainnya , serta menyahtoksin atau membuang bahan-bahan toksik dalam badan. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat banyak fungsi tersembunyi di hati. Oleh itu, jaga hati anda, ya!

7. Menjana trilion sel

Setiap 60 saat, badan anda akan kehilangan 300,000,000 sel. Walau bagaimanapun, sel-sel ini akan diganti dengan sel baru dalam jumlah yang lebih besar. Kira-kira, setiap hari kira-kira 10-50 trilion sel akan terbentuk di dalam badan.

8. Kekuatan asid perut

Di dalam perut manusia terdapat asid perut yang sangat kuat, sehingga dapat melarutkan zink di dalam badan. Tetapi asid perut ini tidak akan membuat perut berlubang, kerana lapisan dalam perut akan segera diperbaharui untuk mengelakkan asid perut merosakkan perut.

9. Mengabaikan had laju

Walaupun tubuh manusia tidak dapat bergerak atau berlari secepat cheetah, ternyata kecepatan bersin manusia dapat mencapai 100 batu per jam. Yap! Semasa bersin, hidung dan mulut mengeluarkan udara pada jarak 100 batu sejam. Sekiranya anda mahu bersin, jangan menahannya, geng. Kerana menahan bersin akan mengakibatkan tulang patah di hidung, mimisan, gendang telinga pecah, kehilangan pendengaran, vertigo, retina terlepas, atau mengalami emfisema.

Baca juga: Ini dia! Perubatan Vertigo Tradisional