Vaksin Sebelum dan Semasa Kehamilan | saya sihat

Sekiranya anda ingin hamil atau sudah hamil, anda mungkin tahu bahawa anda perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda dan menjalani gaya hidup sihat, seperti makan makanan yang sihat, bersenam, dan cukup tidur. Tetapi selain itu, anda juga perlu mengetahui mengenai apa vaksin sebelum kehamilan dan semasa kehamilan.

Kehamilan menurunkan sistem imun ibu untuk menyokong pertumbuhan janin di dalam rahim. Jadi, anda boleh jatuh sakit dengan lebih mudah semasa anda hamil. Selain itu, terdapat banyak penyakit yang berbahaya bagi anda dan bayi di dalam kandungan, yang dapat dicegah dengan vaksinasi.

Ayuh, periksa vaksin apa yang perlu anda lakukan sebelum hamil dan semasa mengandung!

Baca juga: Kemandulan yang tidak dapat dijelaskan, Masih Bolehkah Anda Hamil Secara Semula Jadi?

Vaksin Sebelum dan Semasa Kehamilan adalah Penting

Berikut adalah sebilangan vaksin pra-kehamilan yang penting:

Cacar

Mendapatkan cacar sebagai orang dewasa pada amnya lebih serius dan parah daripada cacar pada kanak-kanak. Sekiranya anda hamil, penyakit ini juga boleh mengganggu pertumbuhan janin. Oleh itu, sebelum hamil, cubalah berjumpa dengan doktor anda sama ada anda memerlukan vaksin cacar. Walau bagaimanapun, jika anda sudah hamil, vaksin ini tidak boleh diberikan.

MMR (Campak, Gondok, Rubella)

Rubella boleh menyebabkan keguguran dan kecacatan kelahiran, sementara beguk dapat meningkatkan risiko keguguran. Sementara itu, campak dapat meningkatkan risiko kelahiran pramatang atau berat badan lahir rendah.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai vaksin MMR ketika kecil, maka anda tidak perlu melakukan vaksin lagi. Sekiranya tidak, maka ini adalah salah satu vaksin sebelum kehamilan yang paling penting. Tunggu sebulan selepas vaksinasi jika anda ingin hamil.

Hepatitis B

Sekiranya anda mempunyai risiko tinggi mendapat jangkitan hepatitis B, misalnya, jika anda adalah pekerja perubatan yang mempunyai hubungan langsung dengan darah dan cairan tubuh seseorang yang menderita hepatitis B atau jika anda mempunyai lebih dari satu pasangan seksual terakhir enam bulan, maka hepatitis B adalah vaksin pra-kehamilan yang mesti diambil.

Hepatitis B dapat menular ke janin di rahim, bahkan dapat menyebabkan kegagalan hati atau barah hati. Vaksin diberikan dalam tiga peringkat. Namun, anda tidak perlu menyelesaikan ketiga-tiga peringkat sebelum hamil. Vaksin hepatitis B selamat diteruskan semasa anda hamil.

Baca juga: Ibu, Ingin Mengandung Cepat? Petua Promil Ini Berjaya!

Vaksin semasa kehamilan yang perlu dilakukan

Berikut adalah sebilangan vaksin semasa kehamilan yang disyorkan untuk dilakukan:

Selsema

Vaksin influenza disyorkan untuk wanita hamil, terutama jika hamil pada musim selesema dan demam. Vaksin influenza akan melindungi wanita hamil dan bayi sehingga dia berusia 6 bulan, ketika dia mendapat vaksinnya sendiri.

Sekiranya anda pernah mendapat vaksin influenza sebelumnya, anda masih disarankan untuk melakukan vaksinasi lagi. Vaksin influenza disyorkan setiap tahun. Rujuk doktor untuk mengetahui lebih lanjut mengenai vaksin semasa mengandung!

DTP (Difteria, Tetanus, Pertussis)

Tetanus adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang dapat memasuki tubuh melalui luka di kulit. Bakteria yang menyebabkan tetanus boleh menyebabkan gejala sistem saraf, seperti sawan.

Sementara itu bakteria yang menyebabkan difteria dan pertusis (batuk rejan) menular melalui bersin dan batuk. Kedua-duanya boleh menyebabkan masalah pernafasan. Semua wanita hamil disarankan untuk melakukan vaksinasi DTP pada usia kehamilan antara 27 - 36 minggu. (UH)

Baca juga: 5 Petua Pantas untuk Mengandung Pasangan yang Baru Berkahwin

Sumber:

Apa Yang Harapkan. Vaksin untuk Mendapatkan Sebelum dan Semasa Kehamilan. Oktober 2020.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Wanita Hamil dan Selsema (Selsema). September 2020.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found