Kenali Tanda-tanda Anemia pada Wanita Hamil

Semasa anda hamil, banyak ibu mengalami anemia. Anemia semasa kehamilan berlaku kerana anda tidak mempunyai sel darah merah yang cukup sihat untuk membawa oksigen ke seluruh tisu badan anda. Sekiranya masih dalam batas normal, anemia pada wanita hamil tidak memerlukan rawatan serius walaupun masih perlu dilakukan pemeriksaan berkala agar sel darah merah yang dihasilkan dapat kembali dalam jumlah yang diperlukan. Jadi, apa yang akan berlaku sekiranya anemia tidak segera diatasi dan apakah gejala anemia pada wanita hamil?

Definisi

Semasa mengandung, badan akan menghasilkan lebih banyak darah untuk menyokong pertumbuhan bayi. Sekiranya anda tidak mendapat cukup zat besi dan nutrien lain yang diperlukan, tubuh anda mungkin tidak dapat menghasilkan jumlah sel darah merah yang diperlukan untuk membentuk darah tambahan. Sebenarnya, adalah normal bagi wanita hamil untuk mengalami anemia ringan. Namun, jika kadar zat besi dan vitamin dalam tubuh yang diperlukan kurang, anemia yang lebih serius dapat terjadi. Anemia boleh membuatkan wanita hamil menjadi letih dan lemah. Sekiranya anemia berlaku pada wanita hamil dengan ketara dan tidak segera diubati, ia dapat meningkatkan risiko komplikasi serius, seperti kelahiran prematur.

Sebab

Secara umum, banyak faktor menyebabkan anemia pada wanita hamil, termasuk:

 1. Pengeluaran rantai hemoglobin yang lemah kerana penyakit tertentu, seperti talasemia dan kekurangan nutrisi, yang mungkin disebut zat besi, asid folik, atau anemia kekurangan vitamin B12.
 2. Kemusnahan eritrosit / anemia hemolitik yang berlebihan (contohnya anemia sel sabit, sifat / penyakit sel sabit.
 3. Berdarah
 4. Spherositosis keturunan
 5. Jangkitan parasit
 6. Penyakit akut, seperti leukemia dan limfoma
 7. Kegagalan sumsum tulang (anemia aplastik)
 8. Kekurangan glukosa 6-fosfat dehidrogenase (G6PD)

Simptom

Gejala anemia pada wanita hamil adalah yang paling biasa ketika mengalami anemia adalah:

 1. Kulit, bibir dan kuku pucat
 2. Mudah letih atau lemah
 3. Pening
 4. Susah bernafas
 5. Degupan jantung pantas
 6. Sukar menumpukan perhatian

Diagnosis

Semasa pemeriksaan kehamilan pada trimester pertama, anda akan menjalani ujian darah untuk memeriksa sama ada dia mengalami anemia atau tidak. Ujian darah biasanya merangkumi:

 1. Pemeriksaan Hemoglobin. Ujian ini bertujuan untuk mengukur jumlah hemoglobin - protein kaya zat besi dalam sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke tisu badan.
 2. Pemeriksaan hematokrit. Ujian ini mengukur peratusan sel darah merah dalam sampel darah.

Rawatan

Sekiranya anda mengalami gejala anemia semasa hamil, anda mungkin perlu mula mengambil suplemen zat besi atau suplemen asid folik, selain vitamin pranatal yang lain. Doktor atau bidan anda mungkin mencadangkan untuk menambahkan lebih banyak makanan yang tinggi kandungan asid folik dan zat besi. Di samping itu, wanita hamil juga akan diminta menjalani ujian darah secara berkala setelah jangka waktu tertentu agar doktor atau bidan dapat memeriksa tahap hemoglobin dan hematokrit mereka telah bertambah baik. Untuk mengatasi kekurangan vitamin B12, doktor atau bidan anda mungkin mengesyorkan mengambil suplemen vitamin B12. Doktor juga akan mencadangkan makan lebih banyak makanan haiwan, seperti daging, telur, dan produk tenusu tertentu. Tidak mudah menjalani kehamilan 9 bulan penuh. Gejala anemia pada Ibu hamil boleh menyerang Ibu. Anda mesti sentiasa memperhatikan keperluan tubuh anda dan juga janin di dalam kandungan. Berunding dengan pakar sakit puan sekurang-kurangnya sekali pada setiap trimester untuk memantau pertumbuhan rahim ibu anda agar semua keperluan sentiasa dapat dijaga sehingga kelahirannya tiba. (GS / OCH)