Perubahan Payudara Semasa Kehamilan - GueSehat.com

Semasa mengandung, bukan sahaja kebahagiaan meningkat, tubuh akan mengalami perubahan, salah satunya adalah bentuk badan. Bukan sahaja badan mendapat lemak, perubahan fizikal yang lain berlaku pada payudara.

Sekali lagi, keadaan ini disebabkan oleh hormon kehamilan, iaitu estrogen, progesteron, dan prolaktin. Prolaktin adalah hormon yang mencetuskan pengeluaran susu. Hormon ini mula berfungsi sejak usia 8 minggu kehamilan walaupun hormon tersebut telah dirangsang sejak awal kehamilan.

Perubahan yang berlaku pada payudara biasanya dalam bentuk semakin besar, menjadi lebih lembut, dan gatal. Ada perubahan yang membuatnya tidak selesa, tetapi ada juga wanita yang merasa tidak terganggu. Sebilangan besar perubahan yang berlaku adalah normal dan tidak berbahaya. Perubahan ini bermula sejak trimester pertama kehamilan.

Sebilangan wanita juga mengalami perubahan pada payudara ketika memasuki haid mereka. Tetapi perubahan penuh ini hanya dapat dialami ketika anda hamil. Berikut adalah beberapa perubahan yang berlaku pada payudara semasa anda hamil.

Puting berubah

Sebilangan puting wanita yang hamil akan lebih menonjol daripada sebelum hamil. Kadang-kadang, puting dan areola (bahagian coklat di sekitar puting) boleh menjadi lebih gelap, lebih besar, dan lebih kencang. Sebilangan wanita hamil juga mengalami kemunculan ketulan di kawasan areola. Walau bagaimanapun, ia masih wajar. Benjolan adalah kelenjar sebum yang berfungsi mengeluarkan minyak agar payudara tidak dijangkiti.

Payudara membesar

Sebilangan tisu kelenjar pada payudara akan berkembang ketika anda hamil, selain itu hormon kehamilan juga mendorong saluran lemak dan susu untuk berkembang, menjadikan ukuran payudara lebih besar. Jumlah tisu lemak telah mula meningkat sejak awal kehamilan. Payudara yang membesar akan membuatkan payudara terasa lebih berat. Ukuran bra juga akan menjadi 1 hingga 2. lebih besar cawan. Payudara membesar telah mula dilihat sejak minggu ke-6 kehamilan. Sekiranya anda tidak mengalami pembesaran payudara semasa mengandung, maka anda perlu berunding untuk melihat apakah ada kelainan atau tidak.

Terasa terluka

Hampir 90% wanita hamil mengadu sakit pada payudara mereka. Perubahan hormon menjadikan aliran darah di payudara meningkat dan tisu dan sel membengkak. Payudara juga akan terasa lebih lembut dan sensitif. Kesannya, payudara akan terasa sakit dan sakit apabila disentuh sedikit. Sakit pada payudara ini juga boleh menjadi salah satu tanda kehamilan kerana ia mula muncul sejak minggu-minggu pertama kehamilan.

Velny

Pada payudara anda akan melihat garis-garis biru dan hijau. Tidak lain daripada urat. Aliran darah meningkat sekitar 50% untuk memenuhi keperluan Ibu dan janin di dalam kandungan. Saluran darah akan melebar dan akan lebih kelihatan seolah-olah kulit menjadi telus. Keadaan ini sering disebut sebagai baldu. Kadang-kadang saluran darah juga lebih menonjol di bahagian perut.

Payudara terasa bocor

Payudara akan mula bersiap untuk menyusui pada minggu ke-16 kehamilan. Pada masa itu beberapa wanita akan mula mengeluarkan cecair susu kekuningan dari payudaranya. Cecair ini adalah kolostrum atau susu pertama yang dihasilkan oleh badan anda sebelum bayi dilahirkan. Kolostrum akan menjadi makanan pertama bayi semasa kelahiran. Walau bagaimanapun, jika bocor keluar atau ada darah, anda harus berjumpa doktor.

Stretchmark

Payudara yang membesar dan membengkak menjadikan kulit meregang dan membuat garis di permukaan payudara yang disebut stretch mark. Stretch mark juga boleh muncul di bahagian lain seperti perut. Hasil daripada regangan, payudara juga akan terasa gatal.

Ketulan seperti sista

Selain benjolan yang muncul di kawasan areola, benjolan dalam bentuk sista juga muncul di payudara. Penyebab pembentukan kista ini adalah fibroadenoma. Fibroadenoma adalah pertumbuhan sel bukan barah yang tidak normal pada kelenjar susu. Sel-sel ini membentuk benjolan di payudara, benjolan terasa lembut dan tidak menimbulkan rasa sakit. Secara amnya, sista ini adalah sista jinak dan akan hilang ketika anda menyusu. Namun, untuk mengurangkan risikonya, anda harus memeriksakan benjolan tersebut kepada dokter, terutama jika benjolan itu semakin besar.

Baca juga: Apa yang Perlu Diketahui mengenai Benjolan Payudara

Perubahan pada payudara agak mengganggu bagi beberapa wanita hamil. Berikut adalah beberapa petua untuk membuat Ibu berasa lebih selesa.

  • Gunakan coli yang mempunyai sokongan yang betul (bukan wayar) supaya payudara dilindungi dari kesakitan akibat hentaman atau geseran.
  • Pakai coli yang diperbuat daripada kapas asli dengan tali lebar dan getah.
  • Ibu boleh pakai coli sukan atau coli bersalin atau bra tidur kehamilan untuk tidur dengan selesa.
  • menggunakan pembalut payudara untuk menjaga kebersihan pakaian daripada susu yang bocor.
  • Bersihkan kawasan puting dengan air suam. Jangan gunakan sabun akan menjadikan kulit di kawasan puting menjadi kering.
  • Meringankan gatal dengan menggunakan minyak atau pelembap atau losyen yang mengandungi vitamin E atau lidah buaya pada payudara selepas mandi dan sebelum tidur. Petroleum jeli juga dapat membantu menjaga kelembapan kulit payudara anda.
  • Latihan seperti yoga dan meditasi juga dapat membantu minda dan badan anda tetap selesa dan lebih tahan terhadap kesakitan.
  • Lakukan urutan ringan pada payudara dan lakukan senaman untuk menguatkan otot pectoralis di dada.

Perubahan yang berlaku pada payudara bertujuan untuk membuat Ibu bersedia memasuki tahap penyusuan. Ibu tidak perlu risau kerana warna puting dan bentuk payudara akan kembali normal. Walau bagaimanapun, payudara yang kendur dan stretch mark yang muncul biasanya akan kekal. (AR / OCH)

Baca juga: //www.guesehat.com/atasi-nipple-blisters-and-bleeding- while-breastfeeding

Baca juga: //www.guesehat.com/cara-keindahan-paudara