Buat Kandungan YouTube dengan Kanak-kanak | Saya sihat

Pandemik Covid-19 sememangnya menjadikan kita lebih banyak di rumah, Mums. Terdapat banyak aktiviti yang dapat dilakukan dengan anak kecil anda, terutamanya dengan sokongan alat. Dengan sambungan internet yang baik, anda boleh mula berusaha membuat kandungan video YouTube yang menyenangkan dengan anak-anak anda.

Eh, tapi bagaimana hendak membuat kandungan YouTube yang selamat dengan si kecil, ya?

4 Perkara Yang Perlu Dipikirkan Sebelum Membuat Kandungan YouTube Bersama Anak-anak

Sebenarnya, sesiapa yang ingin membuat kandungan YouTube juga harus memikirkan empat (4) perkara berikut:

  1. Mengapa anda mahu membuat kandungan YouTube dengan anak-anak anda?
  2. Apakah jenis kandungan video yang anda mahukan?
  3. Anak kecil anda suka menonton sebarang kandungan video YouTube untuk Kanak-kanak?
  4. Lalu, bagaimana dengan kandungan video yang tidak disukai di Facebook? YouTube untuk Kanak-kanak?

Bincangkan rancangan untuk membuat kandungan YouTube dengan anak-anak. Jangan paksa sekiranya anak tidak berminat. Namun, jika anak juga ingin melakukannya, arahkan secara beransur-ansur agar acara membuat kandungan YouTube terus berjalan dengan lancar, aman, dan tetap terasa nyaman.

Sekilas YouTube:

YouTube ditujukan untuk pengguna yang berumur sekurang-kurangnya 13 tahun kerana Google (sebagai syarikat induk) mengumpulkan dan memasarkan data pengguna. Namun, pada hakikatnya banyak anak yang lebih muda mempunyai saluran. Kumpulan advokasi menuduh Google kerana gagal menguatkuasakan Akta Perlindungan Privasi Dalam Talian Kanak-kanak dengan tegas.

Kanak-kanak di bawah 13 tahun dibenarkan untuk membuat profil di laman web yang mengumpulkan data pengguna, selagi ibu bapa meluluskan akaun anak dan menyedari bahawa data pengguna sedang dikumpulkan. Anak-anak juga boleh meminjam akaun ibu bapa mereka.

Lalu, bagaimana jika anak itu masih kecil? Hmm, walaupun sudah ada saluran khas dalam bentuk YouTube untuk Kanak-kanak, sekali lagi mempertimbangkan kebaikan dan keburukan, Ibu. Sekiranya anda hanya ingin bersenang-senang atau bersenang-senang, seperti kandungan gurauan alias prank anak kecil anda, anda harus melupakannya. Jangan memalukan anak seperti itu, ibu.

Sekiranya anda hanya ingin menunjukkan aktiviti harian anak anda, pastikan anda memilih contoh untuk menjadi bahan yang memuaskan dengan bijak. Elakkan membuat rakaman adegan memalukan yang boleh menjejaskan keyakinan anak kecil anda ketika dia cukup tua dan menonton hasilnya di YouTube. Contohnya: semasa anak sakit atau aktiviti di bilik mandi.

Sekiranya anda ingin membuat kandungan pendidikan, pastikan matlamat anda lebih jelas dan lebih spesifik. Contohnya: contoh aktiviti menyeronokkan di rumah dengan anak kecil anda semasa wabak. Ibu juga boleh berkongsi resipi makanan ringan yang tetap sihat untuk anak-anak melalui tutorial video di YouTube. Sudah tentu, anak kecil anda adalah model yang tugasnya hanya makan.

Cara Membuat Kandungan YouTube yang Selamat dan Menyenangkan dengan Anak Kecil Anda

Oleh itu, menjadikan kandungan YouTube dengan si kecil anda selamat dan menyenangkan, inilah caranya, Ibu:

  1. Buat rancangan kandungan matang.

Contohnya: Ibu hanya mahu mendokumentasikan aktiviti anak kecil anda pada hujung minggu. Ibu boleh menonjolkan kanak-kanak semasa mereka bermain di taman permainan, berinteraksi dengan kucing peliharaan, untuk mencuba makanan baru.

  1. Pilih masa, keadaan dan keadaan yang tepat.

Hujung minggu adalah waktu terbaik sepanjang tahun, terutamanya ketika anda tidak ke mana-mana. Cuaca juga mesti cerah dan si kecil dalam keadaan sihat. Sekiranya kanak-kanak itu sakit atau letih, sudah tentu anak itu akan enggan dijemput untuk membuat kandungan YouTube atau apa sahaja.

  1. Lebih baik memilih stetapan separa swasta.

Sekiranya anda masih bimbang tentang kemungkinan pemangsa menonton dan mensasarkan anak kecil anda, anda harus memilih tetapan separa peribadi untuk kandungan YouTube dengan anak-anak anda. Sekurang-kurangnya, mereka yang dapat menonton adalah pilihan yang agak dipercayai di mata Mums. Contohnya: sesama ahli keluarga atau saudara terdekat.

  1. Matikan ciri komen.

Setiap ibu bapa mesti mempunyai kaedah keibubapaan berbeza. Bukan hanya itu, akan lebih baik jika seseorang membuat komen negatif mengenai video yang mereka tonton di YouTube. Tidak terkecuali juga dengan kandungan yang dibuat oleh Mums dengan si kecil anda.

Agar tidak merasa terganggu, anda harus mematikan ciri komen. Jadi, penonton hanya boleh memberi suka.

Membuat kandungan YouTube dengan si kecil dapat tetap selamat dan menyeronokkan, Ibu. Yang penting jangan terlalu bercita-cita tinggi dalam mengejar keperitan. Sentiasa mengutamakan keselamatan dan keselesaan anak kecil anda.

Sumber:

//www.animotica.com/blog/how-to-make-kids-channel-on-youtube/

//www.washingtonpost.com/news/parenting/wp/2018/07/19/your-child-wants-to-start-a-youtube-channel-heres-what-to-consider/

//www.commonsensemedia.org/learning-with-technology/is-it-ok-for-my-kid-to-start-her-own-youtube-channel