beras untuk pesakit kencing manis - guesehat.com

Diabetes mellitus bukanlah penyakit yang boleh dipandang ringan. Banyak orang mencuba pelbagai jenis cara untuk mengelakkan penyakit yang satu ini, mulai dari cara semula jadi hingga menggunakan bantuan ubat-ubatan.

Oleh kerana terdapat banyak cara yang dapat ditempuh, tidak jarang muncul mitos pencegahan dan rawatan yang diyakini dapat menyembuhkan diabetes mellitus. Salah satu mitos rawatan diabetes yang sering dibincangkan dan bahkan dipercayai oleh banyak orang sehingga sekarang adalah bahawa orang yang menghidap diabetes melitus lebih baik makan nasi sisa semalam. Adakah mitos ini benar?

Baca juga: Ternyata terdapat banyak jenis beras, anda tahu!

Anggapan bahawa nasi semalam jauh lebih baik untuk penghidap diabetes mellitus kerana dipercayai mempunyai kandungan gula yang lebih rendah jika dibandingkan dengan nasi yang baru dimasak. Walaupun anggapan ini dipercayai sejak sekian lama, sebenarnya tidak sepenuhnya benar.

Memang benar bahawa nasi yang ditinggalkan semalaman akan menurunkan kadar glukosa, tetapi itu tidak bermaksud bahawa pesakit diabetes dibenarkan makan nasi semalam dalam jumlah besar. Ini kerana indeks glisemik yang terdapat di dalam beras, baik nasi baru dimasak dan nasi semalam, akan tetap sama.

Selain memiliki indeks glisemik yang sama dengan nasi yang baru dimasak, nasi semalam tidak digalakkan dimakan dalam jumlah besar oleh pesakit diabetes kerana mempunyai nilai pemakanan yang sangat rendah, terutama kandungan vitamin Dnya. Ini kerana kandungan vitamin D dalam beras akan menguap di dalam pemanas beras terlalu lama. Sementara itu, vitamin D yang terdapat dalam beras dan jenis karbohidrat lain sebenarnya diperlukan oleh tubuh, termasuk pesakit diabetes.

Baca juga: Nasi Putih Lebih Buruk Daripada Minuman Manis!

Vitamin D sangat penting kerana diperlukan untuk mencerna glukosa yang terdapat dalam beras ketika dimakan. Sekiranya terdapat sedikit vitamin D, tubuh secara automatik akan mengalami kesukaran untuk mencerna glukosa yang masuk.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa makan nasi semalam untuk pesakit diabetes bukanlah jalan penyelesaian yang tepat. Walau bagaimanapun, makan nasi yang dimasak lebih baik untuk tubuh. Namun, satu-satunya perkara yang perlu diberi perhatian adalah jumlahnya. Bagi pesakit kencing manis, jumlah beras yang baik untuk dimakan hanya sekitar 100-150 gram atau kira-kira ukuran kepalan dalam satu hidangan. Lebih baik lagi, jika penghidap diabetes mengurangkan kebiasaan memakan beras putih dan beralih ke makan beras perang kerana kandungan glukosa jauh lebih kecil. Selain itu, pesakit diabetes juga harus mengimbangkan pengambilan nasi dengan lauk dan sayur-sayuran yang lebih sihat untuk tubuh.

Baca juga: Pilihan Beras yang Selamat Digunakan oleh Pesakit diabetes