Bayi 3 Bulan Mula Memegang Objek | Saya sihat

Sejurus selepas kelahiran, bayi sebenarnya sudah mempunyai kemampuan untuk mencengkam. Namun, mereka hanya mula mengembangkan kemampuan memegang objek pada usia 3 bulan dan memerlukan masa sekitar 1 tahun untuk memaksimumkan koordinasi kemahiran motor tangan dalam mengambil dan menggenggam objek. Ketahui, fakta unik mengenai hobi baru si kecil untuk memegang objek!

Mengenali Gripping Reflex pada Bayi Tua 3 Bulan

memahami keupayaan reflekspegangan palmar) pada bayi dipicu oleh tekanan satu jari atau objek lain, seperti mainan, di telapak tangan bayi. Apabila terdedah kepada rangsangan seperti ini, bayi cenderung menunjukkan pelbagai tindak balas. Dari mengepalkan kepalan tangan anda hingga berusaha mencari objek.

Refleks ini terdapat semasa kelahiran, tetapi tahap perkembangannya berlangsung sehingga bayi berusia 3 hingga 6 bulan. Kenapa? Kerana kemampuan deria dan fizikal bayi pada usia 3 bulan telah berkembang dengan lebih baik.

Pada usia ini juga, si kecil anda akan bertindak balas terhadap sentuhan lembut, undangan untuk bergurau, dan geli. Anak kecil anda dapat membuka dan menutup tangan mereka, menggoyangkan mainan, memukul objek yang tergantung, dan meletakkan tangan mereka ke mulut mereka. Koordinasi tangan-mata bayi pada usia ini juga bertambah baik. Dia dapat mengikuti objek yang menarik perhatiannya dan fokus pada wajah yang dilihatnya.

Mula memperkenalkan mainan berwarna cerah dan lembut kepada si kecil pada usia ini. Ini berfungsi untuk menyalurkan rasa ingin tahu dan melatih koordinasi mata.

Anda boleh mencuba untuk mengetahui kemampuan refleks ini dengan meletakkan mainan di telapak tangan anak kecil anda. Apabila dia memegang mainan lembut, si kecil akan belajar mengenal pasti tekstur.

Tidak perlu risau jika dia tidak menunjukkan respons yang tepat. Mungkin dia terlalu letih atau lapar, sehingga dia tidak memberi respons yang optimum terhadap apa yang kamu ajarkan. Bayi kadang-kadang memerlukan masa untuk bertindak balas terhadap beberapa rangsangan. Cuba mengulanginya sekali lagi, dan pasti si kecil anda akan menunjukkan tindak balas yang tepat.

Refleks mencengkam biasanya hilang pada saat bayi anda berumur 6 bulan. Jangan panik atau takut bahawa sesuatu akan berlaku kerana ini menunjukkan pematangan kortikal dan perkembangan tonggak motor sukarela pada si kecil anda.

Walaupun begitu, anda boleh waspada dan berjumpa doktor sekiranya tanda-tanda refleks lemah muncul sebelum bayi anda berumur 6 bulan atau refleks masih muncul ketika bayi anda berusia lebih dari 6 bulan.

Sebabnya, ia boleh membayangkan masalah kesihatan. Sekiranya tindak balas melemah sebelum usia anak anda mencapai 6 bulan, mungkin ada masalah dengan saraf periferal anak anda, seperti kecederaan pada akar, plexus, atau saraf tunjang. Sementara itu, jika refleks berterusan melebihi usia 6 bulan, ada kemungkinan anak anda akan mengalami cerebral palsy spastik.

Baca juga: Jangan malu belajar menjadi ibu bapa yang baik

Latihan yang Boleh Anda Lakukan untuk Merangsang Keupayaan Bayi Anda Menggenggam Objek

1. Memegang objek dengan kuat dengan satu tangan

Letakkan mainan kecil yang mengeluarkan suara atau berwarna terang di tangan si kecil anda. Setelah dia menggenggam mainan itu, tarik dengan lembut sehingga kemampuannya mencengkam objek menjadi semakin kuat sedikit demi sedikit.

2. Menggenggam objek dengan kedua tangan

Letakkan objek atau mainan di tangan anak anda. Kemudian, Ibu dapat melihat jika dia digerakkan untuk memindahkan objek ke tangannya yang lain. Berikan anak kecil anda mainan berwarna terang untuk memudahkannya mengenali warna dan bentuk objek yang berbeza. Elakkan memberi mainan yang keras, runcing, atau tumpul. Mainan ini boleh membuat si kecil anda terluka kerana tidak mempunyai kemahiran pergerakan yang baik.

Pada usia 3 bulan, anda akan semakin melihat perubahan dalam minat anak kecil anda dan pergerakannya mula menjadi lebih aktif. Oleh itu, rajinlah memberikan rangsangan yang betul dan sentiasa memantau pertumbuhannya, ya! (FY / AS)

Baca juga: Sentiasa Perhatikan Perkembangan dan Psikologi Kanak-kanak

Rujukan

NCBI: Palmar Grasp Reflex