Ubat herba untuk Diabetes Herbal - GueSehat.com

Diabetes adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh kadar gula dalam darah melebihi had normal. Keadaan diabetes yang tidak mendapat rawatan dan rawatan yang betul boleh menyebabkan komplikasi serius seperti penyakit jantung, strok, dan kegagalan buah pinggang. Oleh itu, selain meningkatkan gaya hidup yang lebih sihat, pesakit diabetes perlu mengambil beberapa jenis ubat untuk mengawal kadar gula dalam darah agar tetap stabil.

Walaupun begitu, tidak dapat dinafikan bahawa banyak jenis ubat pengawal gula darah di pasaran sering membuat pesakit diabetes bingung memilih ubat mana yang betul dan selamat, serta praktikal untuk digunakan. Nah, jika anda salah seorang dari mereka, mari cuba petua berikut!

Baca juga: Elakkan Hoax, Diabetis Memerlukan Sumber Maklumat yang Boleh Dipercayai

Ketahui Jenis Ubat Diabetes Pertama!

Hampir sama dengan jenis ubat untuk penyakit lain, ubat diabetes juga terbahagi kepada 2 kelas ubat yang luas, iaitu ubat kimia dan ubat herba. Ubat kimia sememangnya lebih cepat untuk menurunkan kadar gula dalam darah, tetapi penggunaan jangka panjang tentunya boleh menyebabkan kesan sampingan lain pada tubuh. Sebenarnya, seperti yang kita tahu, pesakit diabetes memerlukan ubat untuk mengawal kadar gula dalam darah sepanjang hidup mereka.

Nah, kehadiran ubat herba jenis ini kini menjadi pilihan alternatif terbaik untuk pesakit diabetes. Selain mempunyai sifat yang tidak kalah dengan jenis ubat kimia yang lain, tentu saja, ubat-ubatan herba dapat lebih menjamin keselamatannya. Bahan asasnya dibuat dari rempah-rempah atau tumbuh-tumbuhan, menjadikan ubat-ubatan herba tidak mempunyai kesan sampingan pada pesakit diabetes ketika digunakan dalam jangka panjang.

Baca juga: Turunkan Gula Darah dengan Selamat, Cubalah Cara Ini!

Dalam kelas perubatan herba itu sendiri, ubat ini sebenarnya terbahagi kepada 3 kumpulan, iaitu perubatan herba, OHT (Standard Herbal Medicine) dan fitofarmaka. Jamu adalah ubat semula jadi yang disiapkan dalam bentuk simplicia sederhana, seperti irisan rimpang, daun, atau akar kering. Perubatan herba telah dikenal oleh masyarakat Indonesia selama bertahun-tahun, sehingga keberkesanan dan keselamatannya hanya terbukti berdasarkan pengalaman keturunan.

OHT adalah ubat herba yang telah ditingkatkan dalam kelas dengan syarat bentuk dos adalah dalam bentuk ekstrak. OHT dibuat melalui proses standard yang mesti lulus ujian praklinikal, seperti ketoksikan (keselamatan), julat dos, ujian farmakodinamik (faedah) dan teratogenik (keselamatan kepada janin). Ujian praklinikal boleh dilakukan pada sampel haiwan atau organ terpencil.

Dari tiga jenis ubat herba, phytopharmaca mendapat kedudukan tertinggi dari bahan semula jadi sebagai ubat. Phytopharmaca dapat disamakan dengan perubatan moden kerana proses pembuatannya telah diseragamkan dan disokong oleh bukti saintifik melalui ujian klinikal pada manusia. Ubat herba standard boleh ditingkatkan menjadi fitofarmaseutikal sekiranya ujian klinikal dilakukan pada manusia.

Baca juga: 4 Pemanis Semula jadi Pengganti Gula

Diabetadex, Phytopharmaceutical dipercayai untuk pesakit diabetes

Di Indonesia sahaja, buat masa ini hanya ada 8 produk fitopharmaca yang tersedia. Salah satu produk ini adalah Diabetadex. Diabetadex dihasilkan oleh PT Dexa Medica dengan 100% ramuan herba semula jadi DLBS3233, iaitu pecahan bioaktif bunga kayu manis dan bunga bungur yang telah digunakan untuk merawat diabetes selama beberapa generasi.

Kandungan bunga bungur dalam Diabetadex mempunyai saponin, flavonoid, tanin, dan sebatian plantisul. Plantisul adalah bahan seperti insulin berasaskan tumbuhan yang mempunyai aktiviti seperti insulin.

Kerana ia terbuat dari ramuan herba semula jadi, Diabetadex tentunya sangat selamat untuk dimakan oleh pesakit diabetes. Tidak terdapat kesan sampingan yang mengganggu fungsi organ dalam badan ketika diambil bersama dengan ubat preskripsi.

Baca juga: Ini adalah Cara Terpantas untuk Menurunkan Gula Darah!

Selain itu, Diabetadex juga tidak menyebabkan hipoglikemia walaupun diambil lebih dari 1 kapsul sehari. Ini telah terbukti berdasarkan hasil percubaan klinikal Diabetadex pada pesakit diabetes selama 12 minggu yang menunjukkan penurunan gula darah sebanyak 13.9%.

Walaupun diabetes bukanlah penyakit yang dapat disembuhkan, tetapi dengan menerapkan gaya hidup yang sihat dan mengambil ubat antidiabetik yang betul dan selamat, kadar gula darah pada pesakit diabetes dapat dikendalikan dengan lebih baik. Sekiranya kadar gula dalam darah dipertahankan, maka risiko komplikasi seperti serangan jantung, kegagalan buah pinggang, atau strok dapat dielakkan. (TAS / AY)