Kepentingan Kapsul Vitamin A untuk Bayi dan Kanak-kanak - GueSehat.com

Februari adalah masa untuk Bulan Kapsul Vitamin A di Indonesia! Yup, Februari dan Ogos memang ditetapkan sebagai Bulan Kapsul Vitamin A oleh pemerintah Indonesia melalui Kementerian Kesehatan. Seperti namanya, Bulan Kapsul Vitamin A adalah bulan ketika pemerintah akan memberikan kapsul vitamin A kepada bayi dan balita, lebih tepatnya untuk usia 6-59 bulan. Aktiviti ini berlaku secara nasional dan telah berjalan sejak tahun 1991, anda tahu, Ibu!

Sebagai ibu kepada anak kecil, saya selalu memastikan anak saya mendapat kapsul vitamin A yang sesuai dengan usia setiap Februari dan Ogos. Sebenarnya, apa pentingnya vitamin A untuk bayi dan balita sehingga pemerintah melancarkan aktiviti ini? Dan bagaimana dengan dos dan jadual pemberian vitamin A itu sendiri? Mari lihat ulasan di bawah!

Apa itu vitamin A?

Vitamin A, yang biasa disebut retinol, adalah vitamin yang termasuk dalam kelas vitamin larut lemak. Vitamin A pertama kali 'ditemui' pada tahun 1913. Pada tahun 1947, vitamin ini berjaya disintesis. Beberapa jenis makanan yang merupakan sumber vitamin A termasuk ikan (terutama terdapat dalam minyak ikan), keju, telur, susu dan yogurt, dan hati (misalnya hati ayam atau daging sapi).

Setelah dikonsumsi, vitamin A dalam tubuh akan dimetabolisme menjadi beberapa zat yang berperanan penting bagi tubuh. Yang pertama adalah retinaldehid, komponen pigmen penting dalam badan kita yang disebut rhodopsin. Pigmen rhodopsin ini berada di retina mata dan memainkan peranan penting dalam proses penglihatan. Vitamin A juga dimetabolisme menjadi asid retinoik (asid retinoik), yang bersama dengan beberapa protein berperanan dalam sistem ketahanan badan.

Mengapa penting untuk kanak-kanak kecil?

Mungkin anda pernah mendengar bahawa vitamin A adalah vitamin yang sangat diperlukan untuk kesihatan mata. Namun, ternyata peranan vitamin A dalam kesihatan kanak-kanak lebih daripada itu, anda tahu, ibu! Kajian Cochrane yang dilakukan terhadap kira-kira 195,000 kanak-kanak di berbagai pelosok dunia (Asia, Afrika, dan Amerika Latin) menunjukkan bahawa pemberian suplemen vitamin A kepada kanak-kanak berusia 6-59 bulan telah terbukti dapat mengurangkan kejadian kematian akibat pelbagai penyakit sebanyak 24 % berbanding dengan kanak-kanak berumur 6-59 bulan.tidak mendapat suplemen vitamin A.

Vitamin A juga dapat meningkatkan integritas sel-sel saluran pencernaan, sehingga tidak mudah ditembusi oleh bakteria penyebab penyakit. Vitamin A juga dapat mengurangkan keparahan cirit-birit pada kanak-kanak. Di samping itu, vitamin A berperanan dalam pembentukan sistem imun anak. Ini mungkin kerana vitamin A dapat mengurangkan keparahan penyakit berjangkit yang dialami oleh seorang kanak-kanak.

Baca juga: Inilah sebab mengapa sentuhan kulit penting untuk bayi baru lahir

Walaupun terdapat banyak bukti saintifik yang menunjukkan manfaat vitamin A untuk balita, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai agensi kesihatan dunia masih mengesan kawasan di dunia yang terdedah kepada kekurangan atau kekurangan vitamin A. WHO menyatakan bahawa vitamin Kekurangan berlaku pada kira-kira 190 juta kanak-kanak prasekolah di seluruh dunia, terutamanya di Asia Tenggara dan Afrika.

Oleh itu, WHO mengesyorkan negara-negara di wilayah tersebut, termasuk Indonesia, secara rutin memberikan suplemen vitamin A kepada balita untuk mengurangkan kejadian kekurangan vitamin A. Rekomendasi WHO ini kemudian menjadi dasar bagi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia untuk mengadakan Vitamin Sebulan Kapsul setiap tahun, Februari dan Ogos!

Siapa yang patut mendapatkannya?

Sesuai dengan cadangan WHO, usia yang disarankan untuk menerima suplemen vitamin A adalah bayi berusia 6-11 bulan dan kanak-kanak berusia 12-59 bulan. Pada bayi berusia 6-11 bulan, kapsul vitamin A diberikan sekali pada masa ini dengan dos 100,000 IU (unit antarabangsa). Manakala pada kanak-kanak berumur 12-59 bulan, kapsul vitamin A diberikan setiap 4 hingga 6 bulan pada dos 200,000 IU setiap pentadbiran.

Mungkin anda tertanya-tanya, mengapa hanya 6 bulan sekali? Adakah mencukupi untuk keperluan anak? Tenanglah, ibu! Vitamin A yang diberikan akan dicerna dengan betul dan disimpan di dalam hati, kemudian digunakan oleh badan dengan perlahan mengikut keperluan. Dos yang disebutkan di atas terbukti dapat memenuhi keperluan kanak-kanak selama kira-kira 4-6 bulan, bergantung pada keperluan badan dan tentu saja kandungan vitamin A dalam pengambilan makanan harian.

Bagaimana ia diberikan?

Vitamin A dibuat dalam bentuk kapsul lembut yang diisi dengan cairan, hujungnya dapat dipotong dan isinya diberikan kepada anak-anak melalui mulut (minum). Kementerian Kesihatan sendiri telah mengeluarkan peraturan mengenai kapsul vitamin A, untuk memastikan produk yang beredar selama Bulan Kapsul Vitamin A selamat, bermanfaat, dan berkualiti.

Berdasarkan peraturan ini, warna kapsul vitamin A. seragam.Kapsul biru adalah kapsul yang mengandungi 100,000 unit vitamin A dalam bentuk retinol palmitat atau retinol asetat. Ia digunakan untuk bayi berumur 6-11 bulan.

Sementara kapsul merah mengandungi 200,000 unit vitamin A dan digunakan untuk kanak-kanak berumur 12-59 bulan. Sekiranya kapsul vitamin A merah kosong, kanak-kanak berumur 12-59 bulan boleh mengambil 2 kapsul vitamin A biru.

Itulah pentingnya memberi makanan tambahan vitamin A untuk kanak-kanak berumur 6-59 bulan! Ternyata kecukupan vitamin A dapat membantu membina daya tahan anak dan juga berperanan dalam kesihatan penglihatan. Perlu juga diingat, Ibu, bahawa pemberian suplemen vitamin A tetap harus disokong oleh pengambilan makanan yang mengandung vitamin A.

Penyediaan kapsul vitamin A adalah percuma dan boleh didapati dengan mudah di Posyandu atau Puskesmas terdekat setiap Februari dan Ogos. Jadi apa tunggu lagi Ibu, segera bawa bayi anda mendapatkan kapsul vitamin A mengikut usia mereka! Salam sihat!

apabila bayi dapat melihat - guesehat.com

Rujukan:

Siapa.int. (2019). SIAPA | Makanan tambahan Vitamin A. [di talian]

Garis panduan untuk suplemen Vitamin A untuk bayi dan kanak-kanak berumur 6-59 bulan. (2011). WHO.

Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 21 Tahun 2015 tentang Piawaian Kapsul Vitamin A untuk Bayi, Balita, dan Ibu-Ibu Bersalin