Bekalan Bayi Berbahaya | Saya sihat

Memenuhi 3K (Keselamatan, Keselesaan, dan Kesihatan) anak kecil anda yang masih bayi tidaklah mudah. Peralatan bayi yang memenuhi ketiga-tiga perkara ini masih boleh membahayakan anak kecil anda sekiranya anda tidak berhati-hati dalam memilih dan menggunakannya. Berikut adalah beberapa contoh!

 1. Buaian bayi dan tilam

Berhati-hatilah semasa anda ingin membeli atau menerima buaian bayi terpakai, walaupun itu bermaksud menjimatkan wang. Boks bayi yang dihasilkan sebelum tahun 1978 biasanya dicat dari plumbum, yang merupakan bahan berbahaya untuk si kecil anda. Cari katil bayi yang masih kukuh rel sisi yang boleh disesuaikan.

Untuk katil bayi, beli pengeluaran selepas tahun 2011. Sebelum tahun ini, rel sisi di atas katil cenderung naik dan turun. Ini boleh menyebabkan anak kecil anda berisiko terjepit atau tercekik. Selain dari bahan tahan lama, pastikan bilah sisi tidak boleh lebih dari 6 cm. Ini untuk mengelakkan si kecil anda terhimpit atau melarikan diri dari antara bilah dan jatuh dari katil.

Tilam mestilah kukuh dan sesuai dengan ukuran tempat tidur. Tilam yang terlalu lembut dianggap sebagai penyebab SIDS (sindrom kematian bayi secara tiba-tiba - sindrom kematian bayi secara tiba-tiba), yang belum dijelaskan. Bahagian atas tilam mestilah 66 cm dari bahagian atas rel buaian. Elakkan juga tidur dengan bayi yang baru lahir untuk mengelakkan SIDS.

 1. Menukar jadual (jadual untuk menukar pakaian bayi)

pilih menukar jadual yang kukuh dan sebenarnya berfungsi sebagai meja untuk menukar pakaian anak kecil anda. Elakkan menukar jadual yang boleh dilipat atau diubah suai dari beberapa perabot lain kerana tidak selamat untuk bayi. Goyangan kaki yang sedikit, meja akan bergeser dan bayi mungkin jatuh.

Untuk lebih selamat, anda boleh menambahkan tali keselamatan untuk memastikan bayi tetap berada di tempatnya. Jangan melepaskan kawalan anda sekejap semasa si kecil berada di atas menukar jadual. Untuk mempermudah anda, letakkan pelbagai keperluan sedekat mungkin dari meja, seperti timbunan lampin, pakaian, hingga kain lap bayi.

 1. kerusi kereta (tempat duduk bayi di dalam kereta)

Undang-undang antarabangsa menghendaki pemandu meletakkan anak di tempat duduk kereta yang dirancang untuk usia, berat badan dan ketinggian anak. Keperluan ini mungkin berbeza mengikut negeri dan merangkumi:

 • Kerusi kereta menghadap ke belakang untuk bayi sehingga 2 tahun.
 • Kerusi kereta menghadap ke hadapan untuk kanak-kanak dan kanak-kanak prasekolah.
 • Tempat duduk penggalak untuk kanak-kanak usia sekolah.
 • Tali pinggang keledar kereta untuk kanak-kanak berumur lebih dari 13 tahun.

Sekiranya anak kecil anda belum berumur 13 tahun, anda tidak boleh membiarkannya duduk di sebelah tempat duduk pemandu, Mums. Kami tidak pernah tahu, kemalangan boleh berlaku dan kedudukan depan adalah yang paling rentan di dalam kereta. Pastikan tali pinggang keledar juga mematuhi standard keselamatan antarabangsa untuk si kecil anda.

 1. Pejalan Kaki (baby walker)

Peralatan bayi ini terbukti tidak berkesan dalam membantu anak kecil anda belajar berjalan. Walaupun masih dijual dengan harga yang mesra, ada baiknya anda menggunakan wang Ibu anda untuk permainan bayi yang lebih selamat. Pejalan Kaki terbukti mencederakan bayi kerana pergerakannya tidak dapat dikawal.

 1. Kereta sorong (kereta bayi)

Pilih kereta sorong kukuh sehingga tidak jatuh. Kereta dorong yang rosak boleh jatuh dan meletakkan anak kecil anda berisiko terjepit. Periksa brek untuk memastikan kereta sorong tidak akan bergerak dengan tidak terkawal dengan si kecil di dalamnya. Periksa tali pinggang keledar dan gesper kereta sorong untuk memastikan anak kecil anda selamat semasa menaiki kereta sorong.

 1. Mandi bayi

Tab mandi yang diperbuat daripada plastik lebih kuat, jadi anak anda selamat. Reka bentuk bersudut membantu si kecil ketika dia tidak boleh duduk sendiri. Bahan tahan selip di bahagian luar menjadikannya tidak tergelincir.

Sekiranya anda telah membeli atau meminjam tab mandi terpakai, ganti sisipan busa jika terkoyak. Buih boleh memasuki mulut bayi dan menyebabkan tersedak. Jangan sekali-kali membiarkan si kecil anda tidak dijaga ketika mandi kerana dia terdedah kepada lemas.

 1. Pagar keselamatan bayi

Sebaik-baiknya, pagar keselamatan bayi khas menjaga keselamatan anak anda dan tidak jatuh dari tangga, ke kolam renang, atau memasuki bilik yang tidak selamat. Beberapa bilik ini adalah dapur, bilik mandi, garaj, bilik dobi, atau ruang bawah tanah.

Gunakan pagar keselamatan dengan skru dan pendakap yang terpasang dengan kuat di dinding. Jangan gunakan pagar berbentuk akordeon. Anak kecil anda boleh cedera parah akibat dicubit. Elakkan menggunakan pagar atau sokongan yang dipasang pada tekanan kerana ia dapat ditolak ke belakang dengan mudah.

 1. Pembawa bayi, selendang, dan balut (pembawa bayi)

Kelebihan peralatan bayi ini ialah anda dapat membeli-belah atau melakukan perkara lain sambil memegang anak kecil anda. Pilih satu yang diperbuat daripada kain tahan lama, tali keselamatan, dan dibuat sesuai dengan usia, berat badan, dan perkembangan anak anda.

Elakkan memilih pembawa bayi yang kainnya dipakai, kerana ia akan mudah terkoyak dan membuat si kecil jatuh. Semasa bayi anda membesar, pastikan posisinya menghadap ke luar ketika dipegang, bukan ke dalam.

Sebilangan peralatan bayi ini sebenarnya boleh membahayakan si kecil jika tidak dipilih dan digunakan dengan betul. Namun, itu tidak akan berlaku sekiranya anda memilih peralatan berkualiti tinggi! (AS)

Rujukan

Doktor Keluarga: Memilih Alat Gigi Bayi yang Selamat

Ibu bapa hari ini: 11 produk bayi paling berbahaya

//www.capt.org.uk/general-tips-on-safety-equipment


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found