Apa itu Prosopagnosia?

Secara amnya lebih mudah bagi kita untuk mengingat dan mengenali wajah seseorang daripada mengingat namanya. Namun, ada keadaan di mana seseorang tidak dapat mengenali wajah orang yang dikenalinya. Malah, dia tidak dapat mengingati wajahnya sendiri.

Keadaan ini telah diberitahu oleh pelakon Hollywood Brad Pitt dan Oh Jung-se, pelakon Korea yang memerankan Moon Sang Tae, kakak Kim Soo Hyun dalam drama Korea. Tidak Boleh Tidak Baiklah. Brad Pitt mengakui bahawa sukar untuk mengenali wajah orang, jadi mereka sering dianggap sombong. Sementara itu, Oh Jung Se mempunyai pengalaman di mana dia tidak mengenali wajah anaknya sendiri.

Keadaan dalam dunia perubatan ini dikenali sebagai prosopagnosia. Apa itu prosopagnosia?

Baca juga: Kembar Albino yang menakjubkan dari Wonogiri, Apa Punca Albino?

Apa itu Prosopagnosia?

Istilah ini berasal dari kata Yunani 'prosopon' yang bermaksud wajah dan 'agnosia' yang bermaksud kejahilan. Selalunya disebut sebagai rabun wajah.

Kes prosopagnosia pertama diperkenalkan pada tahun 1976 oleh McConachie. Pesakit McConachie tidak menunjukkan tanda-tanda kerosakan otak yang dapat menjelaskan keadaannya. Butuh 20 tahun untuk kes kedua dijumpai, sehingga penyakit ini disebut penyakit langka. Dianggarkan bahawa sekitar 2% populasi mempunyai prosopagnosia.

Prosopagnosia diketahui disebabkan oleh kerosakan persepsi wajah dan ingatan wajah. Rabun wajah tidak disebabkan oleh masalah penglihatan, ketidakupayaan pembelajaran, atau kehilangan ingatan. Terdapat 2 (dua) jenis prosopagnosia, iaitu jenis perkembangan (prosopagnosia perkembangan) dan memperoleh (memperoleh prosopagnosia).

Prosopagnosia perkembangan Diduga ada hubungan dengan kecacatan gen (autosomal dominan) dan rabun wajah yang dialami sejak lahir. Penyelidikan mendapati bahawa kekeluargaan adalah berkaitan. Terdapat 50% peluang bahawa kanak-kanak dengan prosopagnosia akan mengalami keadaan yang sama.

Semasa di Memperolehi prosopagnosiaRabun wajah dialami akibat trauma yang menyebabkan kerosakan pada fusiform gyrus, kawasan otak yang mengatur ingatan untuk mengingati wajah.

Prosopagnosia mempunyai kesan psikologi pada mereka yang menderita. Orang dewasa dengan prosopagnosia sering melaporkan bahawa ketidakmampuan mereka untuk mengenali orang lain menimbulkan pengalaman sosial yang trauma, yang menyebabkan kegelisahan, perasaan malu dan rasa bersalah dan membatasi persekitaran sosial mereka.

Ujian Pengecaman Muka Benton (BFRT) dan Memori Pengiktirafan Warrington of Faces (RMF) adalah dua ujian yang boleh digunakan doktor untuk menilai kebutaan wajah yang berpotensi.

Baca juga: Jenis Topeng Emosi Muka, Yang Mana Biasa Anda Gunakan?

Adakah prosopagnosia dapat disembuhkan?

Malangnya sehingga kini tidak ada penawar untuk kes ini. Rawatan menumpukan pada membantu penderita mencari mekanisme cmembuka untuk mengenal pasti individu dengan lebih baik. Pengiktirafan kepada orang lain boleh dilakukan melalui bentuk lisan lain seperti suara, bentuk badan, ciri fizikal seperti rambut atau tingkah laku orang tersebut.

Sekiranya orang dengan prosopagnosia mengalami keadaan psikologi seperti kegelisahan atau kemurungan, berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.

Mendiagnosis prosopagnosia pada kanak-kanak tidak mudah tetapi terdapat beberapa tanda yang boleh digunakan sebagai petunjuk, termasuk:

  1. Kanak-kanak sering gagal mengenali orang yang mereka kenali ketika mereka bertemu.
  2. Anak anda menanti anda melambai ketika menjemput anda dari sekolah, atau mendekati orang asing yang menganggapnya adalah anda
  3. Mereka berhenti bersosial di sekolah dan sukar untuk berkawan kerana dianggap sombong

Bagaimana Gang Sihat, ternyata ada keadaan di mana seseorang itu sukar atau tidak dapat mengenali wajah. Sekiranya anda mengalaminya atau rakan atau keluarga anda disyaki mengalaminya, anda boleh berjumpa pakar neurologi.

Baca juga: Petua Menghilangkan Kantung Mata Secara Semula Jadi

Rujukan

1. S.L Corrow, et al. 2016. Prosopagnosia: perspektif semasa. Otak Mata. Jilid 8. hlm.165–175.

2. Andrea Albonico dan J. Barton. 2019. Kemajuan dalam penyelidikan persepsi: kes prosopagnosia. F1000Penyelidikan. Jilid 765. hlm.1 - 9.

3. Wegrzyn M., et al. 2019. Identiti wajah yang tersembunyi: kes prosopagnosia seumur hidup. BMC Psikol. Jilid 7. hlm. 1 -4