Bolehkah anda hamil dengan hanya satu ovari? - Saya sihat

Atas sebab perubatan, rahim wanita mungkin dikeluarkan secara pembedahan. Dalam beberapa kes, wanita yang hanya mempunyai satu ovari boleh hamil sama seperti wanita yang mempunyai dua ovari. Bagaimana ia berlaku?

Punca Ovari Dibuang

Sebelum mengetahui sama ada seorang wanita boleh hamil dengan hanya satu ovari, lebih baik mengetahui punca ovari dikeluarkan. Ooforektomi unilateral adalah prosedur pembedahan untuk membuang satu ovari. Pembuangan kedua-dua ovari dianggap tidak perlu jika salah satu ovari berfungsi dengan baik. Berikut adalah beberapa keadaan yang menyebabkan salah satu ovari dikeluarkan:

  • Kista ovari. Kantung berisi cecair di permukaan atau bahagian dalam ovari juga dikenali sebagai kista ovari. Sebilangan wanita yang mempunyai sista ovari mungkin tidak mempunyai gejala.
  • Kanser ovari. Kanser ovari bermula apabila sel bermutasi dan membiak dengan cara yang tidak terkawal. Wanita dengan sejarah keluarga barah payudara atau ovari lebih mudah terkena barah ini.
  • Endometriosis. Apabila seseorang mempunyai keadaan ini, lapisan rahim atau tisu rahim tumbuh keluar dari rahim. Sekiranya tisu rahim mencapai ovari, ia dikeluarkan.
  • Abses. Sekiranya terdapat jangkitan atau kantong nanah pada ovari, keadaan ini disebut abses. Dalam beberapa kes, ovari boleh dikeluarkan.

Adakah Wanita yang Mempunyai Satu Ovari Tidak subur?

Kemungkinan mengandung wanita dengan satu ovari adalah sama dengan yang mengandung dua ovari. Perkara yang paling penting jika anda ingin hamil dengan satu ovari adalah wanita mesti mempunyai tiub fallopi yang sihat. Tiub fallopio ini tergantung di dekat ovari dan tidak melekat pada ovari. Peranan utamanya adalah menangkap telur kerana dilepaskan dari ovari.

Sekiranya telur dapat mencapai rahim melalui tiub, maka tidak akan ada masalah dengan kesuburan. Sekiranya ovari sihat, telur masih boleh sampai ke tiub fallopio. Melalui tiub fallopio, telur akan sampai ke rahim. Walau bagaimanapun, ini boleh meningkatkan kehamilan ektopik atau kehamilan yang berkembang di luar rahim.

Kemudian, bagaimana untuk hamil dengan satu ovari?

Ovulasi berlaku secara normal pada kebanyakan wanita dengan satu ovari dan sebilangan wanita ini tidak mempunyai masalah lain untuk hamil, walaupun sebilangan wanita mungkin mengalami masalah kesuburan kerana kekurangan ovulasi. Apabila seseorang yang mempunyai satu ovari ingin hamil, anda harus berjumpa doktor mengenai keinginan dan langkah-langkah yang mesti diambil.

  • Pertama, berjumpa doktor. Doktor mungkin mencadangkan ultrasound untuk memeriksa sama ada ovari berfungsi dengan betul atau tidak. Dengan bantuan ultrasound, doktor akan mengetahui sama ada ovari dapat melepaskan telur pada waktu yang tepat atau tidak. Ujian lain juga boleh dilakukan untuk mengetahui komplikasi lain yang boleh mengganggu kesuburan.
  • Kemudian, tandakan hari-hari ovulasi. Wanita biasanya ovulasi pada hari kesebelas dan dua puluh satu kitaran haid mereka, dikira dari hari pertama kitaran haid terakhir mereka.
  • Sperma dapat bertahan dalam tubuh wanita selama beberapa hari, sementara telur dapat bertahan kurang dari 24 jam setelah ovulasi. Jadi, lakukan hubungan seksual semasa memasuki ovulasi atau sebelum itu. Ini akan meningkatkan kemungkinan kehamilan.
  • Lakukan ujian kehamilan 2 minggu selepas ovulasi. Sekiranya hasilnya negatif, ulangi proses pada kitaran haid berikutnya. Mungkin perlu beberapa bulan untuk hamil dan tidak putus asa. Sekiranya anda tidak dapat hamil dalam tempoh 6 hingga 12 bulan selepas perkahwinan anda, berbincanglah dengan doktor anda.
  • Sekiranya anda tidak ovulasi dengan betul, doktor anda mungkin menetapkan ubat kesuburan.

Perkara yang perlu diingat adalah selalu berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai keinginan untuk hamil walaupun anda hanya mempunyai satu ovari. Doktor akan mencadangkan langkah atau cara yang dapat meningkatkan kemungkinan kehamilan. Ayuh, manfaatkan ciri konsultasi dalam talian 'Tanya Doktor' dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Di sana, ibu boleh berunding mengenai masalah atau keadaan kesihatan yang dialami, anda tahu! (TI / AS)

Sumber:

Achwal, Arohi. 2018. Mengandung dengan Satu Ovari - Adakah Mungkin? . Ibu Bapa Menangis Pertama.