Punca Mual pada Pagi - GueSehat

Bagi kebanyakan orang pasti mengalami loya pada waktu pagi. Malah, ada juga yang mengalami muntah. Bagi wanita, biasanya ini adalah tanda kehamilan atau biasa dikenali sebagai sakit pagi.

Tetapi tidak semuanya, geng. Bagi lelaki atau wanita, banyak faktor menyebabkan anda mengalami sakit pagi. Dipetik dari dailymail.co.uk Berikut adalah beberapa faktor penyebab mual.

Baca juga: Cara Mengatasi Perut Kembung dan Mual ketika Berpuasa

1. Tekanan, kegelisahan, ketakutan

Tekanan, kegelisahan, dan ketakutan boleh menyebabkan masalah pada perut dan usus, seperti mual, muntah, kembung, cirit-birit, dan sembelit.

2. Keracunan makanan

Keracunan makanan berlaku apabila makanan yang anda makan dijangkiti oleh bakteria seperti Campylobacter, Salmonella, Shigella, E. coli, Listeria, dll. Gejala keracunan makanan yang biasa adalah demam, sakit perut, cirit-birit, gelisah, mual dan muntah.

3. Alahan makanan

Mual dan muntah boleh dipicu oleh makanan, terutama pada orang yang mengalami alergi makanan atau intoleransi makanan.

4. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Ubat sakit, seperti opioid seperti codeine, hydrocodone, morphine, dan oxycodone, boleh menyebabkan mual atau muntah. Ubat bukan steroid, ubat anti-radang, dan juga aspirin boleh menyebabkan mual kerana boleh mengganggu perut atau melambatkan pergerakan usus dan menyebabkan kembung.

5. Migrain

Sebarang keadaan yang meningkatkan tekanan di dalam tengkorak boleh mempengaruhi cecair di tulang belakang, yang boleh menyebabkan mual dan muntah.

6. Selsema perut

Biasanya dikenali sebagai selesema perut, gastroenteritis virus adalah jangkitan usus yang dicirikan oleh cirit-birit, kekejangan perut, mual atau muntah, dan kadang-kadang demam.

7. Gastroparesis

Gastroparesis adalah keadaan di mana otot perut tidak berfungsi dengan baik kerana kerosakan saraf. Gangguan seperti dispepsia, penyakit ulser peptik, atau sindrom iritasi usus juga boleh menyebabkan mual dan muntah.

Cara Mengatasi Mual pada Pagi

Terdapat banyak cara untuk mengatasi penyakit pagi. Salah satunya dengan memakan beberapa jenis makanan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Lemon

Sebilangan orang menggunakan buah ini untuk mengurangkan loya. Anda boleh mencampurkannya ke dalam makanan atau teh, membuat jus, atau hanya membuat jus lemon. Rasa masam yang terkandung dapat mengatasi loya anda. Tetapi sebaiknya sebelum memakan sesuatu yang masam, perut anda harus diisi dengan makanan terlebih dahulu.

  • Makanan kering

Langkah pencegahan yang paling biasa untuk mengatasi penyakit pagi adalah makan makanan kering dan karbohidrat sebelum bangun dari tidur. Makan sesuatu yang kering pada waktu pagi, seperti biskut, keropok, roti bakar, bijirin, atau apa sahaja yang kering dapat mengurangkan rasa mual.

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran

Apabila anda mual, elakkan makanan pedas dan berminyak kerana ia boleh merangsang loya. Makanan lembut seperti pasir yang, salad, sayur-sayuran hijau, kentang rebus, gandum, keropok garam, keropok, keju, yogurt, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan yang boleh dimakan untuk membantu mengatasi rasa mual.

Perubatan Herba (Herbavomitz) Penyelesaian Terbaik untuk Mengatasi Mual

Ratna Sundari, salah seorang suri rumah yang sering mengalami mual di perut, selalu menggunakan ubat-ubatan herba kerana selain mempunyai khasiat yang baik, ubat-ubatan herba tidak memberi kesan sampingan. "Ubat-ubatan herba tidak mempunyai kesan sampingan, jadi saya tidak takut mengambilnya. Malah ubat-ubatan herba juga selamat untuk dimakan oleh semua anggota keluarga, ‚ÄĚkata Ratna mengenai kelebihan ubat-ubatan herba.

Ya, apa yang dikatakan oleh Puan Ratna Sundari cukup masuk akal kerana ubat-ubatan herba juga selamat untuk dimakan oleh anak-anak, jadi ubat-ubatan herba sangat ramah untuk menjadi penyelesaian terbaik bagi keluarga.

Salah satu ubat herba yang unggul untuk mengatasi loya adalah Herbavomitz. Kenapa? Kerana Herbavomitz mengandungi avominol, Avominol adalah pecahan halia tertentu yang secara semula jadi dapat membantu memecahkan gelembung gas di dalam perut.

Ubat herba yang mengandungi avominol mampu menghalang penghantaran rangsangan mual dari perut ke pusat kawalan mual di otak. Herbavomitz adalah ubat herba untuk melegakan kembung dan loya yang mengandungi avominol. Avominol ini juga telah mendapat sijil halal dari MUI. Berdasarkan tinjauan dari PT Dexa Medica, 9 daripada 10 orang menyatakan bahawa ubat ini berkesan untuk mengatasi kembung dan loya.

Ingat! Herbavomitz dibuat dari 100% bahan semula jadi (herba) dan selamat untuk dimakan oleh semua jenis pesakit. Jadi, jangan teragak-agak untuk memilih Herbavomitz untuk mengatasi rasa mual dan kembung di perut anda, geng. (WK / OCH)

Baca juga: 5 Ubat Herba Berkhasiat yang Mesti Anda Miliki di Rumah