Petua Untuk Hamil Dengan Cepat - GueSehat.com

Salah satu tujuan perkahwinan adalah untuk membentuk keluarga bahagia. Kehadiran si kecil akan melengkapkan lagi kebahagiaan yang dirasakan oleh ibu dan ayah. Kehadiran anak-anak harus dirancang, agar kehamilan yang sihat akan berlaku sehingga kelahiran berikutnya.

Doctor Boy Abidin, SpOG (K)., Dalam acara "Sensitive Journey with Ovutest" yang diadakan di Jakarta, 18 Disember 2018, menjelaskan bahawa perancangan kehamilan berbeza antara satu pasangan dengan pasangan yang lain. Ada pasangan yang ingin segera melahirkan anak, tetapi ada kelewatan kerana pelbagai alasan.

Nah, bagi mereka yang menginginkan kehamilan segera atau yang ingin menangguhkannya, perlu mengenali ciri-ciri tempoh subur. Jadi, hubungan seksual boleh diatur untuk tujuan kehamilan atau sebaliknya. Mari ketahui ciri-ciri tempoh subur pada wanita!

Baca juga: 6 Ciri-ciri Masa Subur pada Wanita dan Lelaki

Ovulasi, Permulaan Kehamilan

Agar kehamilan berlaku, mesti ada persenyawaan telur oleh sperma. Walaupun nampak sederhana, ternyata prosesnya tidak semudah itu, Mums. Seorang wanita pada umumnya hanya mengeluarkan satu telur matang setiap bulan melalui proses yang disebut ovulasi. Sekiranya secara kebetulan ada sperma yang masuk melalui rongga rahim, maka persenyawaan dapat terjadi dan kemudian kehamilan.

Menurut dr. Nak, inilah yang dinamakan masa subur kerana kemungkinan kehamilan sangat tinggi jika anda melakukan hubungan seksual. "Pada masa subur, anda harus melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya setiap dua hari, terutama selama 5 hari sebelum ovulasi," jelas Dr. Boy.

Baca juga: Mengira Masa Subur dari Kitaran Menstruasi

Apakah Tanda-Tanda Wanita Ber ovulasi?

1. Kenaikan suhu basal

Apabila seorang wanita mengalami ovulasi, terdapat perubahan suhu badan. Ini kerana tahap hormon berubah sepanjang kitaran haid. Pada separuh pertama kitaran haid, ovari mengeluarkan hormon estrogen yang cukup tinggi untuk melepaskan telur.

Selepas itu, estrogen turun dan digantikan oleh peningkatan hormon progesteron. Peningkatan hormon progesteron ini menjadikan suhu badan meningkat sedikit. Nah, awasi suhu badan anda setiap hari semasa ovulasi, sebelum bangun dari tidur. "Ini disebut suhu badan basal. Sekiranya dilakukan setiap bulan, wanita akan mengetahui kapan mereka berovulasi, sebagai dasar untuk merancang kehamilan, ”jelas dr. Anak lelaki.

Baca juga: Sekiranya Anda Ingin Hamil, Ketahui Tempoh Ovulasi Anda!

2. Lendir serviks lebih melekit

Ciri ovulasi lain ialah tekstur lendir serviks lebih melekit. "Jika diregangkan dengan kedua hujung jari, lendir tidak akan pecah. Biasanya lendir yang dihasilkan lebih banyak, lebih anjal dan licin, seperti putih telur mentah, ”tambah dr. Anak lelaki. Tekstur lendir ini membantu sperma berenang di badan wanita. Apabila anda merasakan lendir sudah dalam tekstur seperti ini, itu adalah tanda bahawa masa subur telah tiba.

3. Terdapat kesakitan

Doktor Boy menambah, ada kemungkinan wanita merasakan kesakitan semasa ovulasi, tetapi banyak wanita tidak menyedarinya. Kesakitan umumnya pada separuh kitaran haid. Sekiranya anda ingin hamil, jangan tunggu lagi kerana tempoh subur anda sudah bermula.

Baca juga: Ketahui Fakta Unik Tentang Sperma Di Bawah!

Bantu dengan Alat Ramalan Ovulasi

Pada masa ini, terdapat alat untuk ujian ovulasi yang dapat dibeli dengan mudah. Alat ini akan memberi anda gambaran yang lebih tepat mengenai kapan ovulasi dan masa subur berlaku. Kaedahnya semudah ujian kehamilan, yang menggunakan sampel air kencing. Pengesan ovulasi mengukur tahap hormon luteinizing (LH), yang meningkat dalam 24 hingga 36 jam sebelum ovulasi.

Jadi mulai sekarang, merancang kehamilan boleh menjadi lebih mudah, bukan? Walau bagaimanapun, bukan hanya mengenai ovulasi dan masa subur yang penting, penyediaan pemakanan sejak sebelum kehamilan juga penting untuk menyokong kehamilan yang sihat dan pertumbuhan dan perkembangan janin yang optimum. (AY / USA)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found