Gejala Bayi Tidak Berjaya - GueSehat.com

Tidak dapat dinafikan bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi. Sebaik-baiknya, bayi disusui secara eksklusif selama 6 bulan. Namun, ada kalanya penyusuan susu ibu tidak mencukupi untuk keperluan bayi. Tanda bahawa susu ibu tidak cukup lama, bayi akan mengalami kegagalan untuk berkembang maju (FTT) atau penurunan berat badan. Dalam bahasa Indonesia, ini sering disebut sebagai kegagalan untuk berkembang maju. Tetapi istilah yang lebih sesuai adalah kenaikan berat badan yang tidak sesuai daripada yang sepatutnya.

Untuk memahami lebih lanjut mengenai kegagalan untuk berkembang maju, apa yang menyebabkannya dan bagaimana mencegahnya, berikut menerangkan Dr. dr. Damayanti Rusli Sjarif, Konsultan Nutrisi dan Penyakit Metabolik dari FKUI / RSCM, dalam perbincangan yang diadakan pada hari Isnin (13/8) di Jakarta.

Baca juga: Jangan memandang ringan jika anak itu pendek!

Tanda-tanda Awal Gagal Berkembang

Ibu mesti berwaspada ketika berat badan bayi turun atau tidak bertambah. Kejadian ini, menurut dr. Damayanti, paling kerap berlaku pada usia 3 bulan, ketika bayi masih menyusu. Secara visual, kanak-kanak yang mengalami penurunan berat badan tidak kelihatan berbeza. Walaupun dengan anak yang terbantut, dia tidak kelihatan kurus atau lusuh, hanya pendek. Ini hanya dapat diketahui dengan memerhatikan carta pertumbuhan. Inilah sebabnya mengapa bayi itu ditimbang di Posyandu setiap bulan.

Doktor Damayanti pernah melakukan penyelidikan terhadap 100 wanita hamil, yang dipantau sejak trimester kehamilan terakhir, dan termotivasi untuk memberi ASI eksklusif. "Ternyata ketika bayi berusia 3 bulan, 33% bayi menambah berat badan tidak mencukupi dan semakin lama jarak dari berat badan normal semakin jauh. Sementara itu, mereka yang mengalami kejadian tidak menambah berat badan pada usia 6 bulan mencapai 68%. Ini bermakna pengambilan susu ibu tidak cukup untuk membesar, "jelasnya.

Baca juga: Hati-hati Ibu, Worms Membuat Anak Kecil Anda Tertinggal!

Apakah Kesan Tidak Menambah Berat Badan?

Sekiranya berat badan diizinkan, lama-kelamaan keseimbangan hormon terganggu, sehingga anak menjadi pendek. Ini berlaku kerana mekanisme 'pampasan'. Agar badan tidak kelihatan kurus, akhirnya pertumbuhan ketinggiannya juga berhenti atau berjalan dengan sangat perlahan, sehingga anak menjadi pendek. Akhirnya, pada usia 18 bulan, kanak-kanak itu terbantut.

Doktor Damayanti menekankan bahawa tahap awal kekurangan zat makanan mesti dikesan. Ibu bapa harus memerhatikan sekiranya terdapat penurunan atau kenaikan berat badan yang tidak sesuai. "Apabila anda tidak menambah berat badan, jangan menunggu terlalu lama. Anda mesti terus berjumpa doktor, "katanya. Ini mesti diatasi sebelum tempoh perkembangan otak berakhir, iaitu pada usia 2 tahun. Untuk ketinggian, masih ada peluang kedua selama lonjakan pertumbuhan kedua, iaitu sebelum baligh.

Makanan untuk Mencegah Kegagalan tumbuh

Salah satu penyebab penurunan berat badan dan stunting adalah penyediaan makanan pelengkap yang tidak tepat pada masanya atau tidak mencukupi. Pada kanak-kanak pada usia penyusuan susu ibu yang eksklusif, pertama sekali perlu menilai cara ibu memberi susu ibu. "Tingkatkan kedudukan penyusuan dan pelekatan payudara, perhatikan selama dua minggu," kata dr. Damayanti. Sekiranya bertambah berat badan, anda boleh meneruskan penyusuan.

Inilah yang penting ibu, jika berat badan tetap atau berkurang, penyusuan susu ibu tetap diteruskan, tetapi dengan pengambilan makanan lain ditambah. "Sekiranya anak berusia kurang dari 4 bulan, mereka tidak dibenarkan mendapatkan makanan. Pilihannya adalah mendapatkan susu ibu yang selamat atau susu formula dengan standard CODEX, ā€¯jelasnya.

Jadi, makanan apa yang harus diberikan untuk pemulihan? Pada prinsipnya, mesti melengkapkan nutrien yang tidak cukup dari susu ibu. Komposisi merujuk kepada susu ibu dan kualitinya sebaik susu ibu. Ini tidak dapat dipuaskan hanya dengan tepung beras, bubur kacang hijau, atau sayur-sayuran dan buah-buahan.

Baca juga: Cara Memberi MPASI untuk Bayi 6 Bulan

Komposisi susu ibu terdiri daripada 55% lemak, 30% karbohidrat, dan lebih daripada 5% protein. Komposisi nutrien ini adalah makronutrien yang berguna untuk pembentukan otak dan pertumbuhan tinggi badan. Makanan pemulihan harus mengandungi protein dan tenaga haiwan yang mencukupi. Sumber protein haiwan terbaik ialah protein whey, telur, susu, ikan, ayam, dan akhirnya daging merah.

"Sekiranya tidak mungkin untuk MPASI di rumah, WHO mengizinkan MPASI sesuai dengan Codex. Produk dengan izin pengedaran BPOM mesti mengikuti Codex," kata Dr Damayanti. Codex adalah peraturan untuk produk makanan yang sesuai dengan WHO dan peruntukan FAO.

Nah Ibu, jangan memandang rendah jika pada usia 3 bulan berat bayi tidak meningkat. Sekiranya tidak diperiksa, berat badan akan ditinggalkan bersama anak-anak lain, dan kegagalan untuk berkembang pesat berlaku. Sekiranya susu ibu anda tidak mencukupi, segera cari jalan keluar dengan berjumpa dengan pakar pediatrik. (AY / USA)