Adakah normal bayi menangis ketika tidur? -Saya Sihat

Ketika si kecil kelihatan tenang dalam tidurnya, kenapa tiba-tiba dia mengerutkan kening dan terus menangis? Adakah sesuatu yang menyakitinya? Atau kerana dia bermimpi buruk? Mari kita bincangkan perkara ini sekarang, adakah kita!

Mengapa bayi menangis semasa tidur?

Mendengar tangisan si kecil di tengah malam boleh menyusahkan. Sebabnya, si kecil anda tidak dapat bercakap dan anda tidak pasti pasti mengapa dia menangis. Walaupun begitu, anda sebenarnya tidak perlu terlalu risau, kerana secara umum keadaan ini agak normal berlaku pada usia 4-12 bulan. Beberapa sebabnya adalah:

1. Kelaparan

Sebab yang paling jelas mengapa bayi menangis, walaupun semasa tidur, adalah memberi isyarat kepada ibu bapa mereka bahawa mereka ingin memberi makan. Jangan tertipu dengan penampilannya, kerana bayinya mungkin sedang tidur atau setengah tidur, tetapi dia dapat terus menyusu dengan kuat. Dan secara amnya, jika si kecil bangun lapar, dia akan cepat tidur, walaupun tidur.

2. Kitaran tidur

Ibu pernah mendengar istilah itu regresi tidur ? Istilah ini mungkin terdengar tidak dikenali oleh semua orang, tetapi adakah anda merasakan bahawa si kecil anda sering bangun ketika tertidur dan merasa sukar untuk tertidur lagi? Nah, inilah yang dimakannya regresi tidur , Ibu.

Keadaan ini biasanya berlaku pada usia 4 bulan dan boleh bertahan sehingga dia berumur 1.5 tahun. Regresi tidur Ini berlaku kerana terdapat perubahan dalam kitaran tidur dari apa yang sebelumnya hanya dua tahap menjadi 4 tahap tidur seperti kebanyakan orang dewasa. Nah, tempoh peralihan ini dapat membuat si kecil yang tidur nyenyak, kemudian menangis atau ribut. Ini sama seperti ketika orang dewasa bercakap semasa tidur. Perbezaannya adalah, kerana si kecil anda belum dapat berbicara, apa yang keluar dari mulutnya adalah tangisan.

Sekiranya si kecil kembali tidur dengan cepat dan tanpa masalah, tidak ada yang perlu dibimbangkan. Secara amnya, anda akan mengalami ini 1-3 kali malam. Sementara itu, jika ini berlaku lebih kerap, mungkin ada sebab lain atau anda perlu menyemak jadual tidur si kecil.

Baca juga: Ingin Meraikan Hari Lahir Pertama Anak Kecil Anda? Inilah yang perlu disediakan!

3. Demam atau gigi

Sekiranya bayi tidak selesa kerana beberapa sebab, dia pasti akan bangun secara berkala dan ribut atau menangis semasa tidur. Keadaan biasa yang menjadikan bayi tidak selesa seperti demam atau gigi.

Mengapa ya, bayi cenderung lebih rewel pada waktu malam daripada pada waktu siang? Pada siang hari, aktiviti biasa anak kecil anda akan membantu mengalihkan perhatiannya dari ketidakselesaan gigi. Baru pada waktu malam ketika aktiviti dikurangkan dan suasana di sekitarnya sunyi, rasa sakit di gusi menjadi lebih jelas, membuatnya semakin cerewet dan menangis.

Untuk mengetahui apakah benar bayi anda menangis kerana dia sedang tumbuh gigi, anda boleh memperhatikan tanda-tanda berikut, walaupun tidak semua bayi akan mengalami gejala yang sama:

  • Gusi merah dan bengkak.
  • Pipi atau pemerah pipi, pipi.
  • Membuang banyak air liur, atau yang disebut kencing .
  • Menggosok, menggigit, atau menghisap objek.
  • Menggosok telinganya di sebelah giginya akan tumbuh.
  • Tidak boleh tidur pada waktu malam dan siang hari.
  • Tidak mahu makan.
  • Mudah menangis dan gelisah.
Baca juga: Tanda-tanda awal diabetes telah dilihat sejak usia 8 tahun

Cara menenangkan si kecil

Adalah wajar bahawa naluri anda ingin segera menenangkan si kecil ketika dia menangis. Namun, cubalah untuk tidak segera membangunkannya dan tunggu sebentar untuk melihat apakah tangisan itu berterusan atau berhenti dengan sendirinya. Sambil memerhatikan anak kecil anda, anda boleh berusaha membuatnya selesa seperti menepuk belakang belakangnya dengan lembut, menggosok punggungnya, atau mengeluarkan suara lembut.

Jangan lupa untuk memeriksa lampinnya dan tawarkan dia untuk menyusui, kerana kedua-dua perkara ini adalah penyebab utama si kecil anda tidak selesa dan menangis. Cobalah untuk memastikan suasana bilik redup dan sunyi ketika anda melakukan dua perkara ini, supaya si kecil belajar untuk memahami bahawa dia masih di waktu tidur, bukan masa untuk bermain.

Adakah bayi menangis kerana mimpi buruk? Menurut penyelidikan, seorang kanak-kanak hanya mula mengalami mimpi buruk ketika berusia lebih dari 1 tahun. Oleh itu, tidak mungkin tangisannya pada waktu malam disebabkan oleh mimpi buruk.

Baca juga: Peluh Bayi Semasa Tidur, Adakah Biasa?

Sumber:

Tapak Tidur Bayi. Bayi menangis dalam tidur.

Garis Kesihatan. Menguruskan Regresi Tidur 4 Bulan.