Ketahui Kitaran Menstruasi Wanita Mengikut Umur

Menstruasi untuk setiap usia diberi tindak balas yang berbeza. Sekiranya anda sudah berkahwin, anda mungkin tidak mahu haid, dengan kata lain anda hamil! Walau bagaimanapun, untuk usia muda atau kategori remaja, tentu saja mengganggu jika haid tidak datang. Bagaimanapun, walaupun haid membuat jarak dekat menjadi jauh, bagaimanapun. Pasti sebahagian besar dari anda setuju jika haid menjadikan kita lebih beremosi. Bermula dari merasa sedih, marah, kesal, dll. Ini normal kerana pengaruh hormon yang berfungsi semasa anda haid. Walau bagaimanapun, artikel ini tidak membincangkan sisi "emosional". Tetapi kitaran haid pada amnya berbeza pada setiap kumpulan umur. Jadi, bagi anda yang berusia 20-an, 30-an, hingga 40-an, anda mesti tahu!

Tempoh I: 20-an

Apa yang berlaku? 20-an anda memasuki fasa awal menjadi dewasa. Anda telah meninggalkan tahap kanak-kanak dan remaja serta tempoh haid anda. Pada fasa ini, biasanya haid anda bermula dengan kerap. Dari satu segi, anda boleh mengira haid secara matematik. keadaan normal, Tempoh haid akan kembali selepas 25 hingga 32 hari selepasnya. Atau, yang terbaru lebih dari 3 hingga 7 hari dari jadual yang diramalkan. Apa yang anda perlu tahu?

  • Sekiranya bulan ini haid anda tidak datang : tidak perlu risau untuk hamil sekiranya belum disenyawakan sebelumnya. 20-an memang fasa kesempurnaan. Oleh itu, apabila anda terlalu letih untuk bekerja, atau mengalami penurunan berat badan yang ketara kerana diet yang melampau atau kerana penyakit, ini boleh berlaku. Hubungi doktor anda jika anda telah melewatkan haid selama lebih dari tiga bulan dan ujian kehamilan adalah negatif.
  • Sekiranya terdapat bintik darah yang tidak normal : sebelum atau selepas haid anda, adakah anda mengalami bintik darah? Adakah sedikit atau banyak? Keadaan ini boleh berlaku kerana sesuatu yang tidak betul di dalam badan anda. Sekiranya ia berlaku sekali-sekala maka tidak perlu risau. Namun, jika darah yang keluar semakin banyak, walaupun haid anda belum dijadualkan, kemudian segera berjumpa doktor. Kemungkinan tanda-tanda polip atau luka serviks (yang boleh mencetuskan barah serviks) di dalam badan. Terutama yang ada di rahim anda yang berdarah.
  • Sekiranya anda merasa sakit semasa haid : biasanya sakit yang dialami adalah sakit perut. Kerana haid adalah proses menumpahkan darah yang tidak disenyawakan di rahim dan menjadi kotor atau tidak bermanfaat untuk kesihatan. Sekiranya kesakitan yang anda alami tidak dapat ditanggung, misalnya, seperti kelemahan atau menggigil, segera berjumpa doktor. Kerana, mungkin itu adalah tanda polip di rahim anda.

Tempoh II: 30-an

Apa yang berlaku? Pada awal 30-an, kitaran haid normal wanita tidak terasa berbeza daripada usia 20-an. Sebenarnya, banyak perubahan ketika anda memasuki usia 30-an - atau bagi sesetengah wanita, berusia 40-an - apabila perkara baru disebabkan oleh perubahan hormon mula berlaku. Anda akan bangun pada waktu malam secara tiba-tiba kerana berpeluh, atau payudara anda tiba-tiba sakit, dan ini berulang selama kira-kira 24 hari. Ini berlaku kerana badan anda telah menunjukkan perubahan pada ovari. Sekiranya anda mempunyai 400,000 folikel di ovari semasa remaja pada usia 18 tahun, pada masa anda berusia 37 tahun, hanya ada 25,000. Ini juga merupakan penyebab perubahan pada haid anda. Apa yang anda perlu tahu?

  • Sekiranya anda mempunyai PMS (sindrom pramenstruasi) yang kacau : Malangnya sehingga kini pasukan perubatan belum dapat menentukan punca PMS. Ini dikatakan oleh kakitangan perubatan mungkin disebabkan oleh tahap tekanan yang menyebabkan anda menghadapi masalah tidur. Apabila anda tidak tidur pada waktu malam, ia mengeluarkan banyak kortisol (hormon stres) dari badan anda, yang menyebabkan ketidakseimbangan jumlah hormon. Hormon estrogen akan lebih dominan dan itulah yang menyebabkan kesakitan pada payudara anda. Juga boleh diatasi secara kekal jaga tidur anda selama tujuh hingga sembilan jam sehari, kemudian lakukan senaman ringan selama kira-kira 30 minit, dan kurangkan pengambilan kafein dan alkohol dalam sehari. Anda juga boleh mengambil suplemen yang mengandungi 1300mg kalsium (untuk mengurangkan rasa sakit dan perubahan mood) dan 200mg magnesium (untuk mengelakkan kembung). Di samping itu, anda boleh melakukan terapi akupunktur pada satu hingga dua minggu sebelum haid. Menurut kajian Obstetrik & Ginekologi Klinikal & Eksperimen yang diumumkan pada tahun 2012, menunjukkan bahawa kesakitan pada payudara dan otot dapat diatasi setelah tiga bulan melakukan rawatan ini.
  • Sekiranya haid anda tidak berhenti : keadaan ini boleh berlaku apabila anda harus menukar pembalut dengan kuat, misalnya setiap dua hingga tiga jam. Ini boleh menjadi petanda jika anda mengalami sista, polip, atau gangguan tiroid di dalam badan anda. Apabila keadaan ini berlaku kepada anda, segera berjumpa doktor untuk: mengelakkan pendarahan selanjutnya.
  • Sekiranya haid anda berhenti di tengah-tengah haid anda : Anda perlu risau dan berjumpa doktor, sekiranya haid berhenti selama dua hingga tiga bulan. Tempoh ini dikenali sebagai menopaus awal sebelum usia 40 tahun. Masalah ini sangat jarang berlaku, bahkan hanya sekitar 4% wanita yang mengalaminya.

Tempoh III: Umur 40 tahun ke atas

Apa yang berlaku? Pada usia 40-an inilah fasa anda akan mengalami menopaus, atau boleh disebut sebagai fasa perimenopause. Perimenopause berlangsung selama kira-kira tiga hingga lapan tahun. Selepas itu, ovari anda akan kosong atau tidak ada folikel sekitar usia 51 tahun. Menopaus itu sendiri berlaku ketika anda berumur antara 51 dan 52 tahun. Apa yang anda perlu tahu?

  • Sekiranya anda mengalami sakit pelvis dan pendarahan berat : jika berlaku pendarahan berat dan disertai dengan perubahan prestasi metabolik yang menurun, seperti keguguran rambut, kulit kering, dan kepekatan yang sangat buruk, maka anda mempunyai masalah dengan kelenjar tiroid. Segera berjumpa doktor jika sakit yang anda rasakan sangat teruk dan pendarahan tidak dapat dihentikan.
  • Sekiranya anda mengandung! : tidak perlu risau kerana merasa ditipu. Walaupun tempoh anda tidak menentu. Walau bagaimanapun, menurut data dari Institut Guttmacher terutamanya organisasi penyelidikan kesihatan pembiakan, mendedahkan bahawa jika anda berusia lebih dari 40 tahun, anda masih boleh hamil. Sebenarnya, kehamilan akan berlaku pada waktu yang tidak dijangka.