Cara Mencegah Penyakit Osteoartritis Lebih Awal!

Usia muda tidak menghalang anda untuk mendapat O steoarthritis . Sebelum meneruskan, kenal pasti dan cegah penyakit O steoarthritis ini berlaku kepada anda! Osteoartritis adalah penyakit yang menyerang sendi di tulang. Peningkatan usia adalah penyebab biasa penyakit ini. Kehilangan tulang rawan, atau pelincir pada sendi yang menghubungkan dua tulang, adalah penyebab utama kesakitan. Geseran antara dua tulang boleh merosakkan tulang. Walaupun begitu, anda yang masih muda jangan memandang rendah! Gaya hidup yang buruk, berat badan berlebihan akan mencetuskan penyakit ini. Berat yang berlebihan akan meningkatkan beban yang diletakkan pada tulang, perlanggaran akan berlaku sehingga tulang rawan dapat melemah. Untuk itu, berikut adalah cara untuk mencegah penyakit ini Osteoartritis dengan mengikuti diet yang sihat:

1. Kurangkan pengambilan kalori

Lutut dan sendi lain tidak akan cedera jika anda mengekalkan berat badan yang ideal. Sekiranya lebihan kalori dalam badan akan meningkatkan beban pada sendi anda. Ambil bahagian makanan yang lebih kecil, elakkan makanan dengan kandungan gula tinggi, dan tambahkan sebahagian sayur ke pinggan anda.

2. Penggunaan sayur-sayuran dan buah-buahan

Beberapa antioksidan, terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti epal, bawang, bawang, dan strawberi. Buah-buahan yang mengandungi banyak antioksidan juga dapat membantu mengurangkan keradangan dan sakit sendi yang dapat anda alami. Bukan hanya itu, dikatakan bahawa pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan juga dapat meningkatkan tahap kebahagiaan.

3. Masukkan Asid Lemak Omega 3

Omega 3 dapat membantu melegakan sakit sendi dan mengurangkan kekejangan tulang pada waktu pagi. Kandungan Omega 3 ini akan berfungsi dengan mengurangkan keradangan di badan anda. Salah satu cara mudah untuk menambahkannya ke dalam diet anda adalah dengan makan dua hidangan atau kira-kira 3 ons ikan berlemak setiap minggu. Beberapa sumber Omega 3 terbaik adalah ikan trout, salmon, makarel, herring, tuna dan sardin.

4. Gunakan minyak zaitun

Satu kajian menunjukkan bahawa sebatian dalam minyak zaitun yang disebut oleocanthal dapat membantu mencegah keradangan. Ia berfungsi seperti NSAID; agen anti-radang. Kira-kira 3 1/2 sudu minyak zaitun bersamaan dengan 200 miligram ibuprofen.

5. Pengambilan Vitamin C secara sederhana

Vitamin C dapat meningkatkan jumlah kolagen. Jumlah yang disyorkan untuk wanita ialah 75 mg setiap hari dan 90 mg setiap hari untuk lelaki.

6. Bersenam secara berkala

Tentu saja, diet harus seimbang dengan senaman. Senaman yang ringan dan teratur akan membantu sendi anda menjadi lebih kuat. Anda boleh memulakan dengan berjalan kaki setiap 3 kali seminggu. Sekiranya sudah terlambat, belum ada penawar untuk kerosakan sendi anda. Rawatan yang ada sekarang lebih banyak untuk memberi nutrisi dan mengurangkan kesakitan yang timbul. Jadi, sebelum terlambat, diet yang sihat adalah cara untuk mencegah penyakit Osteoartritis yang sesuai untuk anda!