Petua untuk Menyimpan dan Memanaskan Susu Payudara Yang Dinyatakan _ Guesehat

Bagi ibu yang sedang menyusukan bayi, menyatakan susu ibu adalah satu cabaran besar tetapi ia mesti dilakukan untuk pertumbuhan dan perkembangan si kecil. Tidak semua ibu dapat memberi susu ibu secara langsung, misalnya kerana bekerja. Maka rutin mengekspresikan atau mengepam susu ibu boleh menjadi jalan keluar bagi Ibu. Selain ibu yang harus bekerja, ada juga keadaan yang menyukarkan bayi menyusui secara langsung, iaitu: tali leher.

Tetapi penyusuan susu ibu juga boleh dilakukan oleh Ibu yang tidak bekerja, dan secara langsung dapat menyusui si kecil. Apabila payudara kenyang, sementara bayi kenyang, anda boleh mengeluarkan susu untuk mengurangkan bengkak dan kesakitan pada payudara. Lalu, apakah perkara penting yang perlu dipertimbangkan oleh Ibu mengenai penyimpanan dan penyampaian susu ibu yang dinyatakan?

Baca juga: Ibu Menyusu Ingin Berpuasa? Cuba Makan 10 Makanan Ini!

10 Petua Menyimpan Susu Payudara Yang Dinyatakan

Semasa mengeluarkan susu ibu dan menyimpannya, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

 1. Pastikan anda mencuci tangan anda dengan sabun dan air mengalir sebelum mengeluarkan susu ibu atau menyimpannya.
 2. Sediakan bekas simpanan susu ibu yang mesti dipastikan bersih. Anda boleh menggunakan botol kaca atau bekas plastik dengan penutup ketat yang bebas bisphenol A (BPA). Elakkan menggunakan beg plastik atau botol susu biasa boleh guna kerana bekas ini mudah bocor dan menjadi tercemar.
 3. Jangan gunakan beg yang tidak digunakan secara khusus untuk menyimpan susu ibu, kerana jenis plastik biasa boleh pecah apabila beku di dalamnya peti sejuk beku.
 4. Bersihkan botol atau bekas dengan air suam dan sabun khas, kemudian bilas dengan air suam atau sterilkan dengan merebus kerana anda akan menyediakan botol susu biasa, kemudian biarkan kering secara semula jadi. Hati-hati ketika mendidih bekas plastik, kerana hanya plastik yang dilabel Tanpa BPA yang selamat apabila terkena panas.
 5. Simpan susu ibu mengikut keperluan bayi.
 6. Pastikan bekas susu ibu dilabelkan dengan nama bayi dan tarikh ketika susu itu dinyatakan.
 7. Tarikh susu ibu dinyatakan perlu dinyatakan untuk memastikan bahawa susu ibu yang digunakan adalah susu yang lebih tua.
 8. Jangan campurkan susu ibu beku dengan susu segar di dalam bekas simpanan yang sama.
 9. Jangan simpan sisa susu ibu yang telah dimakan untuk penyusuan seterusnya.
 10. Putar botol atau plastik khas untuk menyimpan susu ibu supaya bahagian yang mengandungi krim di bahagian atas sebati. Namun, elakkan menggegarkan susu ibu, kerana boleh merosakkan komponen penting dalam susu, ya, Ibu.
Baca juga: Tanda-tanda Bayi Menyusu Tidak Cukup

Petua Membekukan Susu Payudara Yang Diekspresikan

Perhatikan juga peraturan berikut ketika membekukan susu ibu di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku.

 1. Ketatkan penutup pada botol atau bekas apabila susu telah beku sepenuhnya.
 2. Sejukkan susu ibu dengan segera dalam masa kurang dari 1 jam setelah mengepam dari payudara.
 3. Tinggalkan kira-kira 2.5 cm ruang dari penutup botol kerana jumlah susu ibu akan meningkat apabila beku
 4. Jangan simpan susu ibu di pintu atau pintu peti sejuk peti sejuk beku.
 5. Labelkan tarikh dan masa penyimpanan supaya mudah diingat.
 6. Cara yang baik untuk menyimpan susu ibu adalah dengan membaginya dalam jumlah kecil. Susu ibu yang dinyatakan tidak habis harus dibuang kerana tidak baik disimpan lagi.
 7. Jangan campurkan susu ibu segar dengan susu yang disejukkan sebelumnya.
 8. Sentiasa masukkan susu ibu di bahagian belakang peti sejuk atau peti sejuk beku, kerana bahagian ini mempunyai suhu paling sejuk. Apabila masa penyimpanan telah berlalu, jangan gunakan susu ibu lagi.
 9. Pada dasarnya, dengan menyimpan susu ibu dengan betul, susu ibu dapat bertahan selama 6-8 jam ketika suhu bilik kurang dari 25 ° C. Sekiranya kurang dari suhu ini, susu ibu harus disimpan di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku.
 10. Bagi ibu yang bekerja di pejabat, susu ibu boleh dipam pada waktu pagi dan kemudian disimpan di dalam peti sejuk untuk keperluan bayi semasa ibu bekerja. Apabila disimpan di dalam peti sejuk pada suhu 4 ° C, susu ibu boleh disimpan maksimum 5 hari.
 11. Susu ibu juga boleh dipam semasa anda berada di pejabat. Simpan di dalam peti sejuk pejabat sehingga tiba masanya Mums pulang. Gunakan termometer peti sejuk untuk sentiasa memantau suhu peti sejuk atau peti sejuk beku sambil menyimpan susu ibu.
 12. Ada kalanya anda juga perlu menyimpan susu ibu untuk jangka masa yang lebih lama. Kelebihannya, apabila dibekukan di peti sejuk beku Pada suhu -15 ° C, susu ibu boleh disimpan maksimum 2 minggu.

Petua untuk memanaskan susu ibu yang beku

 1. Periksa tarikh pada label bekas susu ibu. Pilih susu ibu yang paling lama disimpan.
 2. Apabila susu ibu membeku di peti sejuk beku, pindahkan bekas susu ibu ke peti sejuk selama 1 malam atau ke dalam lembangan air suam, sebelum digunakan. Naikkan suhu air perlahan-lahan sehingga mencapai suhu penyusuan.
 3. Untuk susu ibu yang disimpan di dalam peti sejuk, anda boleh memanaskan bekas susu ibu di dalam tab air suam atau air dalam kuali air panas selama beberapa minit. Namun, jangan panaskan susu ibu dalam periuk air yang diletakkan di atas api api secara langsung, ya Ibu.
 4. Jangan masukkan botol atau susu ibu plastik ke dalam ketuhar gelombang mikro. Gelombang mikro tidak dapat memanaskan susu ibu secara merata dan sebenarnya boleh merosakkan komponen susu ibu. Apabila susu ibu dipanaskan di dalam ketuhar gelombang mikro, ia dapat meningkatkan panas yang boleh mencederakan bayi. Botol juga boleh pecah jika dimasukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro dalam jangka masa yang lama.
 5. Setelah susu dihangatkan, goncangkan botol dan letakkan setitik di pergelangan tangan terlebih dahulu untuk memeriksa apakah suhunya panas.
 6. Beri susu ibu yang dihangatkan dalam masa 24 jam. Jangan membekukan semula susu ibu yang telah dihangatkan.

Ibu, susu ibu yang telah dihangatkan kadang-kadang terasa seperti sabun kerana kerosakan komponen lemak. Namun, ambillah. Susu ibu dalam keadaan ini masih selamat untuk dimakan. Jangan bimbang jika anda menghidu bau susu ibu yang tengik. Bau ini berlaku kerana kandungan lipase yang tinggi (enzim pemecah lemak). Penyelesaiannya sehingga bau tengik hilang? Panaskan susu sehingga gelembung muncul di tepinya. Hentikan proses pemanasan sebelum susu mendidih. Kemudian, sejukkan susu ibu sebentar, kemudian segera bekukan di dalamnya peti sejuk beku. Kaedah ini dapat menghentikan aktiviti lipase dalam susu ibu. Hebatnya, walaupun dalam keadaan ini, kualiti susu ibu masih lebih baik daripada susu formula. Teruja untuk menjalani detik penyusuan bersama si kecil, Ibu! (TA / AY)

Baca juga: Bijak Berkomunikasi dengan Little One