Kelebihan Minyak Zaitun untuk Kesihatan Jantung | saya sihat

Orang yang menghidap diabetes mempunyai risiko tinggi menghidap penyakit jantung. Oleh itu, penderita diabetes harus berusaha untuk mendapatkan kadar gula darah normal dengan diet rendah gula, bersenam secara teratur, dan minum ubat diabetes secara berkala. Lemak, sering dielakkan kerana dianggap menyebabkan banyak penyakit. Walaupun lemak masih diperlukan oleh tubuh walaupun jenis dan jumlahnya terhad.

Salah satu sumber lemak sihat adalah minyak zaitun. Manfaat minyak zaitun untuk kesihatan tubuh memang sangat banyak. Tetapi kali ini, ada satu kajian yang secara khusus menunjukkan manfaat minyak zaitun untuk kesihatan jantung.

Penyelidikan ini diterbitkan melalui Persatuan Jantung Amerika (AHA). Pakar dalam kajian ini melakukan analisis data jangka panjang, sejak tahun 1990. Data menunjukkan bahawa memakan lebih dari 1/2 sudu minyak zaitun setiap hari mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 15 peratus, dan risiko penyakit jantung koronari sebanyak 21 peratus.

Seberapa jelas faedah minyak zaitun untuk kesihatan jantung? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Tanda dan Gejala Serangan Jantung pada Wanita

Khasiat Minyak Zaitun untuk Kesihatan Jantung

Manfaat kesihatan minyak zaitun tidak dapat dipertikaikan. Minyak zaitun adalah alternatif yang sihat, terutama untuk mengurangkan pengambilan asid lemak trans dari lemak haiwan yang tidak sihat.

Minyak zaitun juga kaya dengan asam lemak omega 3, yang dapat mengurangi keradangan dan kolesterol. Di samping itu, sejumlah kajian secara khusus menunjukkan faedah minyak zaitun untuk kesihatan jantung.

Makanan yang dibuat dari lemak haiwan seperti marjerin, mentega, susu berlemak, dan mayonis kurang sihat daripada minyak zaitun, terutama untuk kesihatan jantung. Walau bagaimanapun, terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa minyak zaitun bukan satu-satunya minyak yang mengandungi nutrien yang disebutkan di atas. Minyak sayuran atau minyak sayuran lain, seperti minyak jagung, juga dianggap sihat.

Sebenarnya, para pakar mengatakan bahawa walaupun minyak zaitun adalah pilihan yang lebih sihat daripada lemak haiwan, berdasarkan penelitian, minyak zaitun tidak lebih baik daripada minyak sayuran lain.

Ini bermakna minyak sayuran lain juga boleh menjadi alternatif yang sihat daripada minyak haiwan. Jadi, jika anda ingin menyuburkan tubuh anda secara keseluruhan, anda boleh memilih jenis minyak sayuran selain minyak zaitun.

Mengenai kajian mengenai manfaat minyak zaitun untuk kesihatan jantung di atas, pakar mengatakan bahawa kajian itu tidak dapat melakukan analisis yang lebih mendalam mengenai berbagai jenis minyak zaitun.

Pakar dalam kajian ini tidak menemui pasti, sama ada minyak zaitun umum atau minyak zaitun extra virgin lebih baik untuk kesihatan jantung. Walau bagaimanapun, beberapa kajian lain telah menemui beberapa bukti bahawa minyak zaitun extra virgin mempunyai kandungan polifenol yang lebih tinggi. Polifenol baik untuk menurunkan lipid atau lemak dan keradangan.

Baca juga: Selain Tulang, Mineral Kalsium Baik untuk Kesihatan Jantung

Selain Penggunaan Minyak Zaitun, Terdapat Faktor Lain yang Mempengaruhi Kesihatan Jantung

Walaupun menggantikan minyak haiwan dengan minyak sayuran atau minyak zaitun adalah langkah penting untuk meningkatkan kesihatan jantung, itu bukan satu-satunya faktor.

Untuk mengekalkan jantung yang sihat, anda juga perlu melakukan senaman, makan makanan yang sihat dan seimbang, dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, terutama jika anda mempunyai faktor risiko penyakit jantung.

Jadi, jika anda ingin meningkatkan kesehatan jantung, tidak hanya dengan memilih dan mengkonsumsi minyak zaitun sebagai ganti lemak hewan, tetapi juga dengan menjalani gaya hidup yang sehat, seperti yang disebutkan di atas.

Sekiranya anda berminat untuk mengganti pengambilan lemak haiwan dengan minyak zaitun atau minyak sayuran lain, berjumpa dengan doktor anda dengan had selamat penggunaan minyak zaitun setiap hari. (UH)

Baca juga: Serangan Jantung atau Penangkapan Jantung? Kedua-duanya Maut!

Sumber:

Garis Kesihatan. Bagaimana Hanya Setengah Sendok makan Minyak Zaitun Sehari Dapat Meningkatkan Kesihatan Jantung. Mac 2020.

Sesi Ilmiah Kesihatan Gaya Hidup dan Kardiometabolik Persatuan Jantung Amerika (AHA). Abstrak P509: Penggunaan Minyak Zaitun dan Risiko Penyakit Kardiovaskular. Mac 2020.