Cuti Bersalin menjadi 6 bulan - GueSehat.com

Udara segar mengenai cuti bersalin bagi pekerja wanita terkandung dalam RUU Ketahanan Keluarga (RUU) yang diusulkan oleh DPR. Cuti bersalin yang sekarang diberikan selama 3 bulan (umumnya 1.5 bulan sebelum melahirkan dan 1.5 bulan setelah melahirkan), diusulkan untuk diperpanjang menjadi 6 bulan. Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai rang undang-undang ini, Ibu!

Pemanjangan Elaun Cuti Bersalin dalam Rang Undang-Undang Ketahanan Keluarga

Perbincangan mengenai RUU Ketahanan Keluarga (RUU) masih berterusan. Pernahkah anda mendengar bahawa di masa depan undang-undang akan mengatur kewajiban suami dan isteri dalam perkahwinan, anak-anak mesti memisahkan bilik, atau mesti melaporkan kepada keluarga atau individu LGBT? Ya, perkara-perkara tersebut termasuk dalam rang undang-undang ini.

Namun, tidak semua artikel dalam RUU Ketahanan Keluarga kontroversial. Di dalamnya, ia juga merancang kesejahteraan pekerja wanita dalam peranan mereka sebagai ibu, iaitu memberikan peruntukan cuti bersalin bagi pekerja wanita agensi kerajaan atau entiti perniagaan selama 6 bulan. Hak ini dijamin dalam Pasal 29 ayat (1). Selain cuti bersalin, artikel itu juga menjamin hak wanita bekerja untuk menyusui dan menerima bantuan penjagaan anak ketika bekerja.

Lebih khusus lagi, isi Pasal 29 ayat (1) RUU Ketahanan Keluarga adalah sebagai berikut:

“Pemerintah Pusat, Pemerintah Daerah, Institusi Negara, Badan Usaha Milik Negara (BUMN), dan Perusahaan Milik Daerah (BUMD) wajib memfasilitasi para isteri yang bekerja di agensi masing-masing untuk memperoleh:

1. Hak cuti bersalin dan penyusuan selama 6 (enam) bulan, tanpa kehilangan hak mereka untuk upah atau gaji dan kedudukan pekerjaan mereka;

2. Peluang untuk menyusu, menyediakan, dan menyimpan susu ibu (ASIP) pada waktu bekerja;

3. Kemudahan khas untuk penyusuan susu ibu di tempat kerja dan kemudahan awam; dan

4. Kemudahan penjagaan anak yang selamat dan selesa di bangunan tempat saya bekerja. ”

Baca juga: Kembali bekerja selepas cuti bersalin, apa yang perlu disiapkan?

Hanya pekerja agensi negeri yang mendapat hak istimewa ini? Jangan khawatir, RUU ini juga meminta pelaku usaha (sektor swasta) untuk memberikan hak mereka kepada pekerja mereka dalam artikel 134.

Pelaku perniagaan diminta untuk menerapkan kebijakan yang sesuai untuk keluarga dalam lingkungan perniagaan mereka, seperti hak untuk cuti bersalin selama 6 bulan dan waktu kerja yang mesra keluarga. Artikel tersebut berbunyi seperti berikut:

"Pelaku usaha sebagaimana dimaksud dalam Pasal 131 ayat (2) huruf h berperan dalam menerapkan Ketahanan Keluarga melalui Kebijakan Ramah Keluarga di lingkungan bisnis mereka, termasuk:

1. Pengaturan waktu kerja yang mesra keluarga;

2. Dapat memberi pekerja hak untuk cuti bersalin selama 6 (enam) bulan, tanpa kehilangan haknya untuk jawatannya;

3. Penyediaan kemudahan fizikal dan bukan fizikal di persekitaran perniagaan mereka untuk menyokong pekerja wanita dalam menjalankan fungsinya sebagai ibu;

4. Mengadakan aktiviti bersama dalam bentuk perjumpaan keluarga di persekitaran perniagaan;

5. Mengambil bahagian dalam pelaksanaan Ketahanan Keluarga melalui aktiviti tanggungjawab sosial korporat;

6. Memberi peluang kepada pekerja untuk menghadiri bimbingan pra-perkahwinan, pemeriksaan kesihatan sebelum perkahwinan, menemani isteri semasa melahirkan anak, dan / atau menjaga anak-anak yang sakit. "

Untuk makluman, RUU Ketahanan Keluarga adalah cadangan dari DPR dan dicadangkan oleh 5 anggota DPR yang terdiri daripada 4 puak. RUU ini telah dimasukkan ke dalam Program Perundangan Nasional keutamaan DPR (Prolegnas).

Baca juga: Inilah cara merawat luka perineum selepas kelahiran normal

Cuti Bersalin Mempengaruhi Kualiti Penyusuan Ibu Indonesia

Sekiranya kemudian disahkan, penambahan cuti bersalin seperti yang dinyatakan dalam RUU Ketahanan Keluarga dapat menjadi hal yang baik untuk kualiti menyusui ibu Indonesia. Ini kerana data Riskesdas dari tahun 2003 hingga 2018 menunjukkan bahawa prevalensi penyusuan susu ibu eksklusif di Indonesia tidak meningkat, hanya antara 32% hingga 38%. Ini jelas masih jauh dari sasaran nasional, iaitu 80%.

Pencapaian semasa di tempat itu ada kaitan dengan cuti bersalin pendek yang tidak dapat memudahkan tempoh penyusuan eksklusif selama 6 bulan, berdasarkan kajian berjudul B Pengetahuan, Sikap, dan Amalan yang Menyegarkan di Kalangan Pekerja Kerah Putih dan Kerah Biru di Indonesia dilakukan oleh Dr. dr. Ray Wagiu Basrowi, MKK., Dari ILUNI Occupational Medicine, Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia. Kenyataan itu juga menunjukkan bahawa kebanyakan ibu yang bekerja di Indonesia masih memiliki pengetahuan dan tingkah laku yang tidak mencukupi mengenai proses penyusuan.

Dalam penerbitan ini, terdapat 2 perkara yang paling berpengaruh sebagai faktor penentu kejayaan atau kegagalan penyusuan. Yang pertama adalah status ibu sebagai pekerja sepenuh masa. Sekiranya seorang ibu menyusu kembali bekerja setelah cuti bersalin berakhir, dia berkemungkinan dua kali ganda gagal meneruskan penyusuan susu ibu secara eksklusif. Data yang diperoleh menunjukkan bahawa 44% pekerja wanita bimbang akan keluar bekerja pada waktu bekerja. Itulah sebab utama tingkah laku penyusuan ibu yang buruk.

Titik kedua yang mempunyai pengaruh besar terhadap kejayaan proses penyusuan adalah pengetahuan mengenai penyusuan susu ibu. Yang mana, jika ibu bekerja dan mempunyai pengetahuan yang rendah, sukar untuk berjaya memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif.

Walaupun begitu, tidak perlu menunggu RUU Ketahanan Keluarga disahkan menjadi peraturan untuk dapat menyusui secara eksklusif dan berlanjutan sehingga si kecil berusia 2 tahun. Walaupun sekarang, anda masih boleh menuntut hak penyusuan anda di tengah-tengah kemudahan cuti atau laktasi terhad di pejabat. Langkah yang boleh anda lakukan ialah:

  • Pakai apron dan cari bilik tertutup di pejabat untuk mengeluarkan susu ibu.
  • Sejak awal, minta izin daripada bos untuk mengekspresikan susu ibu setiap 3 jam.
  • Bersedia bersusah payah membawa pelbagai keperluan untuk mengekspresikan susu ibu ke pejabat. (AS)

Sumber

CNN Indonesia. Rang Undang-Undang Ketahanan Keluarga.

NCBI. Cuti Bersalin dan Penyusuan Susu Eksklusif.