Kurang Tidur - Saya Sihat

Geng Sihat pasti mengalami kurang tidur. Kurang tidur ini boleh dicetuskan kerana pelbagai sebab. Ada yang terlambat membuat tugas kuliah, tugas pejabat, atau alasan lain. Terdapat juga kekurangan tidur kerana mereka mempunyai masalah tidur seperti insomnia. Terdapat akibat atau kesan kurang tidur pada kesihatan yang harus anda ketahui.

Waktu tidur yang tidak cukup pada waktu malam akan terasa pada keesokan harinya. Anda akan merasa lemah, kurang fokus, kurang bersemangat, atau mood yang tidak baik sehingga anda menjadi lebih peka.

Walau bagaimanapun, kesan negatif dari kurang tidur bukan sahaja, anda tahu, geng. Sekiranya anda terlambat untuk jangka masa yang panjang, ia boleh memberi kesan kepada masalah kesihatan. Tidak bergurau, risiko mengintai boleh menjadi masalah penyakit kronik.

Baca juga: Tanda-tanda kurang tidur

Kesan Kurang Tidur pada Kesihatan

Berikut adalah beberapa kesan kurang tidur pada kesihatan yang dapat anda cegah dengan membiasakan tidur yang cukup 8 jam sehari:

1. Kesihatan kulit

Kurang tidur akan mengubah metabolisme badan anda sehingga secara langsung memberi kesan yang nyata pada kulit, rambut, dan kuku. Tubuh anda akan kelihatan tua lebih cepat kerana kulit terdedah kepada kedutan dan kendur. Selain itu, kulit wajah yang lebih sensitif juga menjadi lebih rentan terhadap pelbagai masalah. Seperti jerawat, kusam, dan kantung mata gelap.

2. Ulser dan GERD

Selain daripada pola makan, bisul dan GERD juga dipicu oleh kekurangan tidur yang berterusan pada waktu malam. Pada waktu malam, sistem pencernaan akan terus berfungsi dan menghasilkan asid perut. Sekiranya waktu tidur anda dengan kali terakhir anda makan cukup jauh, sangat mungkin untuk mencetuskan ulser kerana prosesnya terganggu.

Berjaga lewat juga biasanya membuat anda merasa lapar di tengah malam. Nah, kebiasaan mengemis ini kemudian merosakkan jadual sistem pencernaan. Organ pencernaan harus menyiapkan tenaga untuk keesokan harinya, tetapi sebaliknya terpaksa bekerja mencerna makanan. Kesannya, asid perut naik atau GERD dan menyukarkan anda tidur.

Baca juga: Berhati-hati, Keluhan di Perut Tidak Selalu Sakit Perut

3. Kemampuan Berfikir Berkurang

Selain kesukaran untuk berkonsentrasi, kurang tidur yang mempunyai kesan peningkatan kegelisahan yang mengakibatkan kemurungan dan gangguan mental. Menurut penyelidikan, seseorang yang tidur kurang dari 4.5 jam setiap malam, cenderung mempunyai emosi yang tidak stabil yang mengakibatkan kerengsaan, kesedihan, dan tekanan.

Bukan hanya itu, otak perlahan-lahan akan kehilangan keupayaan untuk mengingat dan anda akan menjadi seseorang yang pelupa.

4. Disfungsi Ereksi

Disfungsi ereksi atau juga disebut mati pucuk adalah gangguan seksual yang sering dialami oleh lelaki yang dicirikan oleh ketidakmampuan organ vital mereka untuk mengalami ereksi semasa melakukan hubungan seks. Disfungsi ereksi disebabkan oleh kerosakan pada saraf dan saluran darah yang dipicu oleh tingkah laku gaya hidup yang tidak sihat selama bertahun-tahun. Salah satunya adalah corak tidur yang tidak teratur.

Harry Fisch, pakar urologi menjelaskan bahawa kurang tidur menjadikan kadar testosteron dalam darah menurun dan tubuh mengalami kesukaran untuk menghasilkannya. Jadi, selain kualiti ereksi, kurang tidur juga memberi kesan pada dorongan seks yang rendah.

Baca juga: 10 Makanan untuk Meningkatkan Vitaliti Lelaki

5. Risiko Diabetes, Jantung, dan Hipertensi

Kurang tidur tidak hanya mempengaruhi tenaga pada keesokan harinya. Walau bagaimanapun, banyak penyakit berbahaya bersembunyi seperti diabetes, penyakit jantung, dan darah tinggi. Apabila anda tidak cukup istirahat, tekanan darah anda akan meningkat setiap kali anda bangun, yang disebut hipertensi. Sekiranya dibiarkan berterusan, ia boleh menyebabkan masalah kardiovaskular sehingga risiko penyakit jantung meningkat.

Kurang tidur juga akan mengganggu penyerapan glukosa dalam badan yang mencetuskan diabetes jenis 2 Tidur yang sihat, seseorang yang tidur kurang dari 8 jam setiap malam, penyerapan glukosa dalam badan menjadi sangat perlahan.

Untuk menampung kekurangan tidur pada waktu malam, anda tidak boleh melakukannya dengan tidur lama di siang hari, anda tahu, geng. Satu-satunya cara adalah dengan menyusun semula corak tidur yang baik. Cuba dapatkan tidur tambahan setiap malam. Lakukan secara teratur, dengan cara itu anda akan mendapat waktu tidur normal secara perlahan.

Baca juga: Hubungan antara diabetes dan kurang tidur sangat erat

Rujukan:

Healthline.com. Kesan kurang tidur

Nhs.uk. Mengapa kurang tidur tidak baik untuk kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found