Punca saraf terjepit

Sebilangan orang berpendapat bahawa saraf yang terjepit adalah normal. Punca saraf terjepit kadang-kadang tidak diketahui dengan pasti. Walaupun gejala saraf yang mencubit ini akan mengganggu produktiviti dan mobiliti seseorang.

Gejala saraf mencubit ini berbeza-beza bergantung pada tahap keparahannya. Cukup sakit ringan hingga sakit teruk di pinggang bawah hingga lipatan punggung yang menyebabkan penderita tidak dapat berjalan.

Sekiranya tidak dirawat secepat mungkin, gejala ini boleh menyebabkan kelumpuhan. Jadi apa sebenarnya saraf yang dicubit dan bagaimana menanganinya?

Baca juga: Ayuh, lakukan Senam Neuromove untuk Mencegah Kerosakan Saraf!

Apa itu Saraf Cubit?

Saraf yang terjepit dalam istilah perubatan disebut Nukleus Herniated Pulpous (HNP) yang secara amnya mempengaruhi vertebra. Gangguan ini boleh menyerang di mana-mana vertebra, bermula di vertebra serviks atau di vertebra bawah.

Secara amnya, saraf yang mencubit di leher akan menyebabkan simptom yang lebih teruk, terutamanya intensiti kesakitan, kerana kedudukan antara vertebra lebih dekat.

Sistem saraf terdiri daripada 2 bahagian penting, iaitu sistem saraf pusat di otak dan saraf tunjang, dan sistem saraf periferal yang terdiri daripada serat panjang sel saraf yang meluas ke seluruh bahagian badan, tangan dan kaki.

Saraf mana pun boleh dicubit, bukan hanya saraf di tulang belakang. Walau bagaimanapun, kes-kes saraf yang mencubit di tulang belakang lebih kerap berlaku di kalangan masyarakat. Nah, saraf yang terjepit adalah keadaan di mana kandungan cakera atau pembalut antara bocor vertebra, menekan saraf.

Cakera bertindak sebagai penyerap kejutan atau penyerap kejutan. Cakera ini biasanya membantu anda menggerakkan leher. Sekiranya selongsong galas terkoyak, bahagian dalamnya akan tertumpah ke luar. Ini akan mengganggu saraf tulang belakang kerana air mata cakera menyebabkan nukleus pulposus apa yang ada di dalamnya menonjol. Bengkak atau pelepasan boleh menekan saraf dan menyebabkan kesakitan.

Baca juga: Ini Menyebabkan Sakit Leher Kanan

Punca Saraf Mencubit

Terdapat sekurang-kurangnya lima penyebab saraf terjepit yang paling biasa, iaitu:

1. Penuaan

Semakin tua seseorang, semakin besar risiko mengalami saraf yang terjepit. Ini berlaku kerana keadaan tulang belakang dan saraf rosak dengan usia (merosot). Untuk menjangkakan hal ini, Geng Sihat harus mulai menerapkan gaya hidup sihat dengan menjaga diet dan bersenam secara teratur.

Lakukan sukan yang selamat supaya tidak memberi kesan buruk pada tulang belakang atau tulang belakang serviks. Sekiranya anda mengangkat benda berat, jangan segera mengangkatnya dalam keadaan bengkok kerana akan meregangkan tulang belakang dan ini berbahaya. Lebih baik mengangkat berat dalam kedudukan jongkok, kemudian perlahan-lahan berdiri.

2. Jarang melakukan aktiviti fizikal

Aktiviti fizikal yang teratur sangat penting untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Ia bukan sahaja melancarkan metabolisme, tetapi juga menjaga kesihatan saraf dan sendi anda. Anda tidak akan merasa terbeban ketika melakukan aktiviti fizikal yang lebih berat kerana badan anda sudah terbiasa.

3. Kegemukan

Orang yang berlebihan berat badan atau gemuk lebih berisiko mengalami gangguan saraf yang terjepit. Kenapa begitu? Kerana tulang dan sendi harus bekerja keras untuk menopang berat badan, terutama ketika tubuh melakukan aktiviti fizikal. Pergerakan sederhana yang mudah bagi orang yang mempunyai berat badan normal boleh menyebabkan saraf terjepit pada orang yang berlebihan berat badan.

4. Mengangkat Berat dengan Cara Yang Salah

Jangan memandang rendah aktiviti berat, terutamanya jika anda melakukannya dengan tangan kosong. Mengangkat berat biasanya melibatkan otot-otot tangan dan punggung. Sekiranya anda tidak menguasai cara yang betul, beban boleh menyakitkan saraf anda. Terutama jika anda tiba-tiba mengangkat beban berat di punggung anda. Kejutan yang dihasilkan oleh beban boleh mengganggu kedudukan saraf di tulang belakang.

5. Selalunya Melakukan Sukan Tertentu

Bersenam secara teratur memang bagus, tetapi ada beberapa jenis latihan yang sebenarnya meningkatkan risiko saraf terjepit. Contohnya golf, tenis, besbol dan lembing.

Sukan ini membolehkan badan terus melakukan pergerakan bulat. Pergerakan memutar belakang yang dilakukan dengan cepat dan tiba-tiba semasa bersenam mesti dilakukan dengan teknik yang betul agar tidak menyebabkan gangguan saraf yang serius.

Lalu adakah cara untuk meminimumkan risiko yang anda harus berhenti melakukan lima aktiviti di atas? Jawapannya tidak perlu. Lakukan saja aktiviti fizikal yang biasa anda lakukan dengan kerap.

Lakukan setiap pergerakan badan dengan berhati-hati dengan memperhatikan keadaan saraf dan tulang belakang. Anda juga harus menerapkan gaya hidup sihat yang akan membantu anda menjadi lebih bugar dan mengurangkan risiko saraf terjepit yang dapat menghalang pergerakan walaupun anda semakin tua.

Baca juga: Terdapat teknologi terkini untuk merawat saraf yang terjepit

Rujukan:

WebMD.com. Apa yang perlu anda ketahui mengenai saraf mampatan yang terjepit

Mayoclinic.org. Gejala saraf terjepit