Mencegah Berulang Asma

Orang yang menghidap asma tahu betapa sukarnya serangan asma. Apabila gejala atau serangan asma datang, mereka sangat bergantung pada ubat-ubatan yang mesti selalu dibawa ke mana sahaja mereka pergi.

Hidup dengan asma mesti selalu berisiko terkena serangan asma ini. Kemudian ambil langkah untuk mengawal asma dan mencegah kambuh asma

Baca juga: Adakah anda mengalami batuk alergi atau selesema biasa?

Cegah Kegagalan Asma, Elakkan 3 Kesalahan Ini

Berikut adalah 3 perkara yang tidak boleh anda lakukan sebagai pesakit asma.

1. Jangan mempunyai rancangan tindakan untuk penyakit anda

Mencetuskan serangan asma bagi setiap penghidap asma adalah berbeza. Itulah sebabnya, setiap orang yang didiagnosis dengan asma berterusan, dengan tahap keparahan sederhana hingga teruk, harus mempunyai rancangan tindakan untuk asma.

Buat nota, mengenai apa sahaja yang berkaitan dengan asma anda. Bawa nota ini ke mana sahaja anda pergi, dan tetaplah mematuhinya. Masalah biasanya timbul jika anda tidak mengikut peraturan. Ia tidak perlu rumit, hanya peraturan "yang harus dan tidak boleh dilakukan" untuk mencegah serangan asma.

2. Terlupa membawa inhaler

Inhaler adalah teman hidup bagi penghidap asma, yang boleh menjadi penyelamat semasa serangan asma. Biasanya, penghidap asma mempunyai beberapa jenis penyedut. Sekurang-kurangnya 2 jenis, iaitu penyedut untuk pengurusan penyakit harian, dan alat sedut yang hanya digunakan apabila serangan asma berlaku.

Apabila gejala sesak nafas muncul, anda tidak perlu menangguhkan penggunaan alat sedut sehingga gejalanya bertambah buruk, jika alat penyampaian ubat asma ini selalu dibawa. Asma adalah penyakit yang boleh mengancam nyawa, jadi mengabaikan gejala ringan boleh membawa anda ke jabatan kecemasan hospital.

Sebagai tambahan kepada penyedut, berikut adalah dua petua tambahan untuk menguruskan ubat asma:

Gunakan spacer

Spacer akan menyebarkan ubat dengan lebih berkesan sehingga paru-paru dapat menyerap ubat dengan lebih cepat. Peranti ini juga mengurangkan ubat yang melekat di mulut dan tekak.

Bilas mulut selepas menggunakan ubat

Membilas mulut dapat membantu penghidap asma untuk mengelakkan penyakit sariawan. Inhaler mengandungi ubat steroid yang boleh menyebabkan sariawan kerana steroid mengganggu keseimbangan bakteria di rongga mulut.

Baca juga: 7 Kesalahan Umum Semasa Menggunakan Inhaler

3. Mengabaikan pencetus asma

Tidak semua pesakit asma tahu apa yang mencetuskan serangan asma mereka. Tetapi sekurang-kurangnya, hindari perkara yang sering menyebabkan asma, seperti debu, permaidani, bulu bintang, udara sejuk, atau debunga.

Sekiranya pencetus asma anda adalah debu, maka bebaskan rumah dari permaidani, dan semua benda yang mudah melekat pada habuk. selain debu, sebenarnya di karpet tungau hidup yang merupakan salah satu pencetus asma dan alergi.

Sekiranya pencetus serangan asma anda adalah bulu atau serpihan kulit bintang, sudah tentu anda tidak boleh memelihara haiwan seperti kucing, anjing, atau haiwan berbulu lain. Apabila terpaksa pergi ke luar, bawa topeng untuk melindungi anda daripada pencetus serangan asma.

Baca juga: Kekal Menjaga Kucing yang Sihat? Inilah Petua

Kadang kala, keadaan yang tidak berkaitan dengan asma boleh mencetuskan serangan. Contohnya, jangkitan selesema atau sinus yang menyebabkan keradangan di hidung dan kemudian menyebabkan radang pada paru-paru juga. Oleh itu segera atasi gejala selesema atau jangkitan pernafasan atas yang lain agar tidak memburukkan lagi asma.

Sekiranya anda menghidap asma, elakkan 3 kesilapan ini untuk mengelakkan kambuh asma. Di samping itu, selalu buat hubungan atau berhubung dengan doktor yang mudah dihubungi, jadi jika berlaku kecemasan, anda dirawat dengan cepat. (AY)

Sumber;

Clevelandclinic.org. 3 kesilapan yang mungkin menjadikan asma anda lebih teruk.