Minum Asid Kunyit - Saya Sihat

Perut kembung, walaupun kedengarannya remeh, masalah ini seperti mimpi buruk bagi kebanyakan orang. Selain membuat penampilan kelihatan kurang bagus, perut buncit juga dapat membuat penderita rentan terhadap diabetes. Cuba ramuan kunyit masam untuk mengurangkan lemak perut!

Orang dengan obesiti pusat dicirikan oleh banyak lemak perut, menjadikan perut buncit. Keadaan ini membuatkan anda malas untuk melakukan aktiviti. Malangnya, membuang lemak perut yang satu ini bukanlah perkara yang mudah, anda tahu. Perlu komitmen dan ketekunan yang kuat untuk menerapkan gaya hidup sihat. Bermula dari menjaga pengambilan makanan dan melakukan senaman secara teratur.

Baiklah, bagi anda yang mempunyai masalah yang sama. Anda boleh mencuba cara tradisional untuk memaksimumkan gaya hidup sihat. Kaedah tradisional ini dipercayai selama beberapa generasi untuk menyelesaikan masalah perut ini. Cara? Minum kunyit masam untuk mengecilkan perut buncit anda.

Baca juga: Perkara yang Harus Dielakkan Jadi Perut Enam Pek Anda

Khasiat Minum Asid Kunyit untuk Mengecutkan Perut Buncit

Senaman adalah kaedah paling berkesan untuk mengurangkan lemak perut. Malangnya, tidak sedikit orang yang malas bersenam. Jadi untuk itu, ramuan tradisional boleh menjadi pilihan kerana terbukti berkesan untuk melangsingkan perut. Tidak perlu risau, ramuan ini dibuat dari bahan semula jadi dan tidak mengandungi bahan kimia sehingga agak selamat untuk diminum dalam jangka masa panjang.

Ramuan herba kunyit dan asam jawa adalah salah satu cara tradisional untuk mengecilkan perut. Cara membuat ramuan ini sangat mudah, anda hanya perlu menyiapkan kunyit untuk tumbuk dan rebus. Setiap 1 keping kunyit ukuran ibu jari disesuaikan dengan dos 2 cawan air.

Selepas itu, campurkan air asam jawa secukupnya mengikut citarasa anda. Untuk menambah rasa, anda boleh mencampurkan gula merah atau kapur ke dalam campuran ini. Setelah semuanya sebati, panaskan semula dan minum sambil masih suam.

Ramuan ini dibuat dari campuran bahan semula jadi yang sihat untuk bahagian badan yang lain juga. Oleh itu, minum air asam jawa secara berkala juga dapat membantu program diet anda berjalan lancar.

Baca juga: 8 Tabiat Ini Membuat Perut Anda Buncit

Beberapa Khasiat Asid Kunyit untuk Kesihatan

Kunyit mengandungi curcumin sebagai antioksidan utama. Curcumin mempunyai banyak faedah, berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Mencegah Keradangan

Curcumin dapat menekan keradangan pada sel lemak, pankreas, dan otot. Keadaan ini dapat membantu mengurangkan risiko peningkatan tekanan darah, kolesterol, gula darah, dan gangguan metabolik lain. Penindasan pertumbuhan tisu lemak juga berfungsi sebagai pencegah kegemukan.

2. Memperbaiki Proses Pembakaran Lemak

Untuk mengecilkan perut buncit dan menurunkan berat badan, lemak dalam badan perlu dibakar secara optimum. Biasanya yang paling berkesan adalah dengan senaman kardio. Namun, bagi anda yang mempunyai masalah dengan waktu melakukan kardio, kunyit masam boleh menjadi pengambilan yang tepat untuk membantu membakar lemak.

4. Buang Toksin di Badan

Asam kunyit memainkan peranan penting dalam tubuh jika diambil secara berkala. Salah satunya adalah membantu membuang toksin dalam badan. Proses ini dipanggil detoksifikasi. Dengan pembebasan toksin dari badan, ia pasti dapat membantu diet yang anda jalani menjadi lebih lancar dan cepat.

Untuk makluman, racun yang ada di dalam badan anda inilah yang melambatkan proses pengecutan perut anda. Selain itu, toksin dalam badan juga berpotensi merosakkan fungsi badan secara keseluruhan jika dibiarkan terlalu lama.

5. Membantu Melancarkan Proses Pencernaan

Makan makanan sihat dan meningkatkan pengambilan serat adalah kaedah terbaik untuk memudahkan proses pencernaan. Di samping itu, anda boleh minum ramuan asam kunyit apabila anda menghadapi masalah pencernaan seperti sembelit atau cirit-birit. Dengan minum ubat herba ini secara berkala, juga baik untuk menjaga metabolisme badan anda.

Baca juga: Amalkan Memakan Jamu Temulawak, Halia, dan Kunyit!

Rujukan:

Rd.com. Tumeric menguntungkan pencernaan

mydomaine.com. Cara mengatasi perut kembung.