8 Kaedah Semula jadi untuk Menghilangkan Stretch Marks

Selepas melahirkan, anda mungkin menemui tompok-tompok putih kemerahan pada kulit di sekitar perut. Yang pertama sering disebut sebagai tanda regangan. Noda yang sering dijumpai pada wanita boleh terjadi kerana peregangan kulit yang berlebihan semasa hamil. Bagi anda yang mengambil ubat dengan kandungan steroid yang tinggi, kesan regangan akibat kerosakan pada kolagen kulit juga boleh didapati di kawasan sekitar badan. Kekurangan vitamin A, C, dan E juga merupakan salah satu penyebab lain yang boleh menyebabkan kegemukan tanda regangan pada permukaan kulit. Sebaliknya, anda yang sedang menjalani diet dan mengalami perubahan drastik dalam bentuk badan juga boleh meninggalkan cela tanda regangan . Anda juga disarankan untuk membatasi penggunaan makanan kalori seperti makanan goreng jika anda tidak mahu memilikinya tanda regangan pada bahagian badan. Jadi, adakah cara untuk menyingkirkannya? tanda regangan ?

Baca juga: 10 Rahsia Hidup Sihat dari Seluruh Dunia

Cara menghilangkan stretch mark secara semula jadi

Berita baik, wanita ! Tanda regangan sebenarnya boleh dikeluarkan! Sekarang, terpulang kepada anda untuk memilih bagaimana atau kaedah untuk menghilangkan parut tanda regangan pada badan. Mungkin anda pernah mendengar bahawa terapi laser dapat diubati dengan cepat tanda regangan tanpa meninggalkan jejak. Boleh juga dilakukan dengan penggunaan krim dan salap khas yang secara beransur-ansur dapat memudarkan noda stretch mark dengan selamat. Kedua-dua kaedah tersebut terbukti berkesan dan mungkin ramai di antara anda telah mencubanya. Tetapi, tahukah anda bahawa anda sebenarnya boleh menghilangkan tanda regangan tanpa perlu mengeluarkan wang tambahan! Terdapat banyak cara semula jadi yang dapat membantu anda menyamarkan warna tanda regangan sehingga parut hilang dengan sendirinya. Bahan semula jadi apa yang dapat membantu menjauhkan badan dari cacat cela? tanda regangan ? Berikut adalah 8 ramuan makanan dan minuman yang boleh diproses sebagai kaedah untuk menghilangkan tanda regangan secara semula jadi!

Air

Mengonsumsi air yang mencukupi setiap hari sebenarnya dapat meningkatkan keanjalan kulit sehingga cela tanda regangan boleh pudar. Selain itu, apabila anda minum banyak air, kelembapan kulit juga akan terjaga dan ini mungkin berlaku tanda regangan pada permukaan badan berkurang. Oleh itu, salah satu cara semula jadi untuk menjauhkan diri tanda regangan adalah dengan kerap mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari!

Kopi

Selain enak dibancuh, butiran kopi juga dapat digunakan untuk membebaskan kulit tanda regangan , kamu tahu! Bagaimana untuk? Sangat mudah, anda boleh mencampurkan kopi dengan air suam dengan segera. Setelah dikacau hingga terbentuk seperti pes, sapukan campuran tersebut ke permukaan kulit yang terkena sapuan tanda regangan . Sekiranya dilakukan secara berkala, noda tanda regangan boleh pudar serta merta! Praktikal, bukan?

Gula

Campuran gula dan madu yang disapu dapat menghilangkannya tanda regangan degil pada kulit anda. Gosok Bahan-bahan semula jadi gumpalan gula berfungsi untuk membantu proses pengelupasan kulit yang sering disebut sebagai pengelupasan. Anda boleh memanfaatkan bahan semula jadi ini dan menggunakannya setelah mandi, ya!

Baca juga: Kehamilan Glow vs Masker Kehamilan, Masalah Wanita Hamil!

Aloe Vera, Minyak Zaitun dan Minyak Kastor

Ketiga-tiga ramuan ini mengandungi vitamin A, C, D, dan E yang dapat membantu merawat tanda regangan yang ada. Gel pada lidah buaya dan minyak dari zaitun dan kastor boleh digunakan terus ke kawasan ini tanda regangan sama rata setiap hari. Untuk menjadikannya lebih menyerap, anda boleh menggunakannya setelah mandi dengan memberi urutan lembut pada bahagian badan yang terkena calar dan kemerahan. Biarkan selama kira-kira 30 minit dan jangan lupa bilas kulit dengan air sejuk. Ia sangat mudah, betul! Putih telur Bahan seterusnya yang boleh anda gunakan untuk meninggalkan tanda tanda regangan dari kulit adalah putih telur dari ayam atau itik bebas. Gunakan putih telur yang pernah dipukul hingga berbuih. Protein putih telur yang sangat tinggi, jika digunakan pada kawasan tersebut tanda regangan dapat mengurangkan parut yang kelihatan.

Serbuk Koko dan Mentega Koko

Bahan semula jadi lain yang sangat berkhasiat untuk digunakan sebagai ubat anti-radang tanda regangan adalah serbuk koko. Kerana mempunyai kandungan kolagen yang tinggi, coklat yang dicampurkan dengan air panas untuk membentuk pes padat dapat diaplikasikan sebagai cara menghilangkan tanda regangan pada kulit. Begitu juga dengan mentega koko , yang merupakan kandungan lemak pokok koko. Bahan ini sangat berkesan untuk menghilangkan parut tanda regangan apabila digunakan secara berkala sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

Kentang

Siapa yang tidak tahu ubi jenis ini? Ya, ramai di antara anda yang gemar memproses ramuan ini ke dalam pelbagai hidangan yang lazat. Selain enak dimakan, hirisan kentang dipercayai menjadikan kulit yang mengalami kekeringan tanda regangan memudar. Cukup masukkan potongan kentang secara berkala pada bahagian parut yang terkena, ya! Anda juga boleh membeli topeng semula jadi dari kentang untuk merawat kulit sehingga menjadi lebih halus dari noda dan parut tanda regangan !

Lemon

Akhirnya, ada lemon masam yang terkenal dengan vitamin C yang terdapat di dalamnya. Kandungan vitamin jenis ini dianggap dapat meningkatkan pengeluaran kolagen dan proses pertumbuhan semula sel kulit mati menjadi yang baru. Oleh itu, jangan terkejut jika jus lemon diletakkan di kawasan itu tanda regangan pada badan anda dapat menghilangkan garis-garis merah dan putih yang ada. Selain mudah diperoleh, bahan semula jadi ini tidak akan menyakitkan atau memburukkan lagi keadaan tanda regangan pada badan yang sudah ada. Selagi ia dilakukan dengan sabar dan rutin, tidak perlu mengeluarkan lebih banyak wang untuk mencari jalan untuk menyingkirkannya tanda regangan ? Oleh itu, jangan katakan lagi tanda regangan !

Baca juga: Masalah Kulit Yang Dialami Semasa Mengandung