Kelebihan Kurma untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Adakah anda berpuasa pada hari pertama ini? Nah, ketika kita berbicara tentang bulan puasa, tentu saja kurma adalah salah satu makanan ringan wajib yang tidak boleh dilewatkan, tentu saja.

Rasanya sangat manis sehingga dapat menambahkan tenaga setelah berpuasa sepanjang hari. Tidak hairanlah ketika bulan puasa, kurma menjadi takjil kegemaran bagi sebilangan orang ketika berbuka puasa.

Namun, bagaimana dengan mereka yang hamil? Bolehkah anda makan kurma semasa mengandung dan apakah faedah kurma untuk wanita hamil? Untuk mengetahui, mari lihat penjelasan berikut!

Kandungan Nutrien pada Tarikh

Dalam 100 gram kurma terkandung sejumlah mineral dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Berikut adalah perinciannya:

- Folat: 15 mcg

- Zat besi: 0.9 mg

- Vitamin K: 2.7 mcg

- Magnesium: 54 mg

- Kalium: 696 mg

Baca juga: Faedah Kurma

Khasiat Kurma untuk Wanita Hamil?

Kandungan khasiat yang tidak berpuas hati menjadikan kurma mempunyai beberapa kebaikan untuk wanita hamil, termasuk:

1. Menambah tenaga

Semasa mengandung, anda memerlukan lebih banyak tenaga daripada biasa. Mengonsumsi buah kurma setiap hari akan membantu pengambilan gula yang diperlukan untuk meningkatkan tenaga.

2. Melegakan simptom sembelit

Sebagai sumber serat, kurma dapat menjaga sistem pencernaan dengan sihat dan membantu melegakan sembelit yang merupakan masalah biasa bagi wanita hamil. Kandungan seratnya yang tinggi juga dapat membuat Anda merasa kenyang lebih lama, menurunkan kadar kolesterol, dan membantu menjaga berat badan yang normal.

3. Protein menghasilkan asid amino

Kurma menyediakan sejumlah protein, yang diperlukan untuk membentuk asid amino yang diperlukan untuk pertumbuhan janin.

4. Membantu mencegah kecacatan kelahiran

Kurma adalah sumber folat yang baik. Folat dapat membantu mencegah kecacatan kongenital yang berkaitan dengan otak dan saraf tunjang.

5. Vitamin K untuk bayi

Bayi dilahirkan dengan vitamin K. yang rendah. Sebenarnya, vitamin ini diperlukan untuk membantu pembekuan darah dan pengembangan tulang. Sekiranya anda makan kurma semasa dan selepas kehamilan, bayi anda mungkin mendapat sebilangan vitamin ini melalui susu ibu.

6. Mengandungi zat besi

Kurma mengandungi zat besi yang dapat membantu mencegah anemia semasa hamil. Zat besi dapat mengekalkan jumlah hemoglobin dalam badan dan menguatkan imuniti Ibu dan juga si Kecil.

7. Mengekalkan keseimbangan air dan garam

Kurma mengandung kalium, yang dapat menjaga keseimbangan air dan garam, mengatur tekanan darah, dan mencegah kekejangan otot. Kekurangan mineral ini dapat meningkatkan risiko tekanan darah, penyakit kardiovaskular, dan strok.

8. Pembentukan tulang dan gigi bayi

Magnesium adalah mineral penting lain yang diperlukan untuk pembentukan gigi dan tulang bayi. Mineral ini juga bertanggung jawab untuk mengatur kadar gula darah dan tekanan darah. Pengambilan kurma dapat membantu mencegah kekurangan magnesium semasa kehamilan, yang merupakan penyebab hipertensi kronik, pre-eklampsia, disfungsi plasenta, dan persalinan pramatang.

Baca juga: 7 Kelebihan Kurma, Salah satunya adalah untuk Menurunkan Berat Badan!

Apa yang harus anda perhatikan jika anda ingin makan kurma semasa hamil?

Kurma tidak hanya sihat, tetapi juga selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa kurma mempunyai kesan negatif pada trimester pertama, kedua, atau ketiga kehamilan.

Sebaliknya, makan kurma boleh memberi kesan positif dan membantu anda merasa lebih baik, terutamanya jika anda merasa lemah atau sembelit.

Walaupun begitu, pastikan anda tidak mengalami reaksi alergi terhadap kurma, seperti kesemutan, gatal-gatal, atau bengkak di sekitar mulut dan lidah. Sekiranya ini berlaku, segera berhenti memakan kurma. Ingat juga bahawa kurma juga tinggi karbohidrat dan kalori, jadi jangan berlebihan ketika anda memakannya, ibu. Hadkan pengambilan kurma hingga 6 keping sehari.

Wow, ternyata buah ini yang serupa dengan makanan ringan untuk takjil mempunyai sejumlah kebaikan untuk Ibu semasa mengandung. Oleh itu, adakah anda telah menyediakan tarikh untuk berbuka puasa nanti? (AS)

Baca juga: Kurma juga boleh dijadikan makanan pelengkap, Ibu!

Kelebihan Tarikh untuk Iftar - GueSehat.com

Sumber

Persimpangan Ibu. "8 Manfaat Kurma Semasa Kehamilan Dan Cara Mengurangkan Tenaga Kerja".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found