Pengendalian Pertama Ketika Bayi Mempunyai DHF - GueSehat

Bagi ibu bapa, kesihatan anak-anak tentunya adalah perkara yang paling berharga. Rasanya senang melihat anak-anak kekal sihat dan dapat ketawa dengan riang. Ya, apa sahaja yang akan dilakukan untuk menjaga kesihatan anak-anak, mulai dari pengambilan makanan berkhasiat tinggi hingga memberikan vitamin tambahan. Pada asasnya, vitamin atau multivitamin tambahan diberikan dengan tujuan membantu memaksimumkan kerja sistem imun badan, sehingga tidak mudah terkena penyakit dan meminimumkan risiko jangkitan virus, bakteria, atau jamur. Lalu, bagaimana jika semua usaha telah dilakukan untuk menjaga kesihatan anak, tetapi pada akhirnya dia jatuh sakit? Panik! Sudah tentu. Terutama jika penyakit yang dialaminya tidak pernah dialami sebelumnya, seperti denggi. Sekiranya DHF menyerang orang dewasa, sudah tentu membimbangkan, terutama bagi kanak-kanak kecil yang masih kecil atau masih di bawah 1 tahun. Sekiranya ia berlaku seperti ini, bagaimana anda merawat DHF pada bayi, rawatan yang betul dan pantas yang boleh anda lakukan? Sebelum memberi rawatan yang betul, anda mesti terlebih dahulu memahami apa itu DHF dan bagaimana simptomnya berlaku? Sekiranya anda memahami semua itu secara garis besar, maka anda boleh memberikan rawatan yang tepat.

Nyamuk Menyebabkan DHF

Demam denggi disebabkan oleh virus yang ditularkan oleh nyamuk Aedes aegypti. Ciri umum nyamuk ini adalah bahawa ia mempunyai badan kecil dan berpola dengan jalur hitam dan putih. Nyamuk ini mempunyai ciri yang berbeza dengan nyamuk lain, yang lebih sering diedarkan pada jam-jam tertentu, pada waktu pagi dan petang. Namun, harap maklum bahawa perubahan iklim dapat mengubah kebiasaan nyamuk ini juga. Sekarang, banyak kes DHF disebabkan oleh gigitan nyamuk pada waktu malam.

Baca juga: Mengapa Hanya Nyamuk Aedes Aegypti Menghantar DHF?

Ciri lain nyamuk ini ialah ia hidup di 2 iklim, panas dan hujan. Itulah sebabnya, negara-negara dengan iklim tropika adalah tempat yang sesuai untuk pembiakan nyamuk ini. Semasa musim hujan, nyamuk ini dapat dijumpai dalam jumlah yang lebih banyak daripada pada musim panas. Nyamuk ini suka membiak di lopak dan bertengger di tempat yang gelap.

Rawat DHF pada Bayi

Gejala demam denggi pada orang dewasa dan bayi pada amnya hampir sama, iaitu demam tinggi. Risiko yang timbul ketika demam adalah dehidrasi. Oleh itu, sebagai pertolongan cemas, apa yang boleh dilakukan adalah memberi banyak cecair kepada anak. Gejala seterusnya adalah sakit kepala yang disertai dengan loya dan muntah. Bukan hanya itu, badan akan merasa sakit dan sakit sehingga bayi mudah cerewet dan menangis. Apabila ini berlaku, penting untuk memantau suhu badan anak, bersama dengan pemberian ubat penurun demam. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum memberi ubat penurun demam. Ubat penurun demam yang selamat untuk kanak-kanak adalah parasetamol atau asetaminofen. Elakkan memberi ubat jenis aspirin! Sentiasa periksa dan pantau keadaan si kecil. Sekiranya demam tinggi, segera bawa ke doktor. Bagi bayi yang berumur di bawah 6 bulan, ibu hanya dibenarkan memberi susu ibu. Menyusukan bayi anda sekerap mungkin. Selain membuat bayi menghindari dehidrasi, susu ibu juga membantu meningkatkan sistem ketahanan badan. Sementara itu, untuk kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas, jus kurma boleh diberikan dalam dos kecil dan juga jus jambu biji sebagai cara untuk merawat demam denggi. Sekiranya demam tidak turun, segera bawa bayi ke kemudahan kesihatan terdekat untuk rawatan yang lebih sesuai.