Kelebihan Keju sebagai Makanan Ringan Anak - guesehat.com

Akhir-akhir ini Elika adalah hobi makanan ringan keju. Sepotong keju yang dapat dia selesaikan hanya dalam 5 minit. Mungkin kerana rasanya yang sedap, jadi Elika sangat menyukainya. Wow wah wah .. Menurut beberapa kajian, keju cheddar sihat dan mempunyai banyak faedah, anda tahu! Ibu gembira mengenainya.

Keju adalah makanan yang diperbuat daripada susu yang ditapai. Tidak hairanlah bahawa makanan yang satu ini mengandungi banyak nutrien yang berguna untuk kesihatan tubuh.

Kanak-kanak memerlukan pengambilan protein yang seimbang untuk memaksimumkan pertumbuhan dan perkembangan mereka. Dalam 28 gram (1 helai) keju cheddar, terdapat protein yang mampu memenuhi 14% keperluan protein harian untuk anak-anak. Jadi, kita bukan sahaja dapat menyajikan lauk dalam bentuk sumber protein hewani dan protein sayur-sayuran, tetapi makanan ringan berasaskan keju juga dapat membantu memenuhi keperluan protein anak secara optimum. Untuk jenis keju cheddar, 100 gram keju cheddar mengandungi sekitar 402 kalori, sementara untuk ukuran 28 gram mengandungi 113 kalori. Jumlah kalori ini cukup untuk memenuhi keperluan tenaga anak kecil anda. Dia akan terus bersemangat dengan kegiatannya kerana dia tidak merasa lemah. Keju sebenarnya akan memberi tenaga yang lebih baik dan tidak akan membuat kanak-kanak mengantuk jika dibandingkan dengan sumber karbohidrat lain seperti nasi.

Keju mengandungi banyak kalsium dan vitamin D yang diperlukan oleh badan. Kalsium dan vitamin D dalam keju akan menyokong pertumbuhan dan perkembangan dan kekuatan tulang dan gigi kanak-kanak. Selain itu, pelbagai mineral lain seperti magnesium, kalium, fosforus, dan zat besi juga terdapat dalam produk tenusu, yang dapat bertindak sebagai antioksidan untuk menangkal radikal bebas.

Selain itu, keju juga mampu menurunkan kolesterol dan mencegah sel barah. Keju mengandungi sebatian atau bahan yang dipanggil CLA (Asid Linoleat Bercampur). Sebatian ini adalah bentuk asid lemak omega-3 dan asid linoleik yang diubah suai. Oleh itu, sangat penting untuk memberikan keju kepada anak-anak sebagai pemakanan tambahan dalam menjaga kesihatan dan menyokong pertumbuhan anak-anak.

Jangan takut untuk gemuk jika anda makan keju, kerana keju mengandungi lemak baik seperti asid lemak omega-3 yang berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan otak anak-anak sehingga tidak menyebabkan kegemukan atau kegemukan.

Baiklah, mari sajikan keju dan makanan ringan yang diproses untuk kanak-kanak!