Penggunaan Asid Glikolik pada Wanita Hamil | Saya sihat

Asid glikolat atau asid glikolik adalah salah satu bahan penjagaan kulit yang paling popular sejak kebelakangan ini. Bahan aktif ini dipercayai berkesan menangani pelbagai masalah kulit, seperti mencegah kedutan, menghilangkan parut jerawat, dan mengatasi hiperpigmentasi. Namun, bolehkah wanita hamil menggunakan asid glikolat dalam rutin penjagaan kulit harian mereka? Ayuh, ketahui melalui tinjauan berikut!

Apakah Asid Glikolik?

Asid glikolik adalah asid alfa-hidroksi (AHA) yang terdapat secara semula jadi yang terdapat di tebu. Asid glikolat mempunyai kemampuan untuk meresap ke dalam kulit, sehingga sering digunakan dalam produk perawatan kulit dan bahan kimia untuk mencegah keriput, merawat jerawat, menghilangkan parut jerawat, dan merawat hiperpigmentasi.

Baca juga: Penjagaan Kulit yang Selamat semasa Kehamilan

Bagaimana Asid Glikolat Berfungsi dalam Mengatasi Jerawat?

Jerawat biasanya berlaku apabila liang kulit tersumbat dengan sel kulit mati. Apabila asid glikolat digunakan, bahan aktif ini bertindak balas dengan lapisan atas kulit dan melarutkan lipid yang mengikat sel-sel kulit mati, sehingga membersihkan liang dan mengurangkan jerawat. Asid glikolat juga menghalang tirosinase, yang dapat menekan pengeluaran melanin, penyebab melasma atau perubahan pigmentasi kulit pada wanita hamil.

Adakah Asid Glikolik Selamat untuk Wanita Hamil?

Fluktuasi hormon semasa kehamilan sering menyebabkan masalah kulit, seperti jerawat, bintik-bintik gelap, dan melasma (tompok coklat pada wajah di sekitar pipi, hidung, dan dahi).

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) sebenarnya telah meluluskan penggunaan krim topikal yang mengandungi asid glikolat bebas. Produk ini dianggap selamat kerana jumlah asid glikolat di dalamnya hanya sedikit, jadi kemungkinan diserap ke dalam aliran darah sangat kecil.

Kajian yang dilakukan pada tikus menunjukkan beberapa kesan buruk pada janin apabila terkena asid glikolik dalam jumlah 300-600 mg setiap hari. Jumlah dos memang jauh lebih tinggi daripada yang digunakan oleh manusia pada umumnya. Oleh itu, untuk memastikan keselamatan penggunaan produk yang mengandungi asid glikolik pada wanita hamil, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar obstetrik anda.

Adakah Selamat Mengelupas Asid Glikolik semasa Kehamilan?

Produk pengelupasan yang mengandungi asid glikolat dikontraindikasikan semasa kehamilan. Ia tidak digalakkan untuk ibu. Kepekatan asid glikolik dalam produk pengelupasan biasanya lebih tinggi, sehingga dapat memberi kesan negatif pada kehamilan.

Apakah Kesan Sampingan Penggunaan Asid Glikolik semasa Kehamilan?

Tidak ada kajian yang menilai kesan pengambilan asid glikolik pada janin yang sedang berkembang. Walau bagaimanapun, dos asid glikolik yang rendah (1-3 mg / cm2) boleh menyebabkan eritema (kemerahan pada kulit) dan eschar (kelembapan kulit mati). Manakala penggunaan dosis tinggi (5-7 mg / cm2) boleh menyebabkan kemerahan, edema, dan ulserasi nekrotik.

Proses pengelupasan menggunakan asid glikolik juga dapat menyebabkan kerengsaan, sensasi terbakar, dan gatal. Di samping itu, beberapa kajian menunjukkan bahawa kerosakan pada kulit yang disebabkan oleh asid glikolik dapat meningkat bergantung pada dos dan jangka masa pendedahan. Kandungan ini juga dapat meningkatkan risiko kerosakan kulit akibat UVB.

Bilakah Wanita Hamil Berunding dengan Doktor untuk Penggunaan Asid Glikolik?

Jerawat dan hiperpigmentasi normal dan sederhana adalah perkara biasa semasa kehamilan. Biasanya keadaan ini akan reda dengan sendirinya selepas bersalin. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami jerawat dan hiperpigmentasi yang teruk, lawati pakar dermatologi dan pakar obstetrik untuk rawatan yang betul. Penggunaan krim yang mengandungi asid glikolat biasanya masih boleh diterima. Sekiranya anda mengalami kemerahan dan gatal, hentikan penggunaannya dengan segera dan beritahu doktor anda.

Adakah Terdapat Cara Lain untuk Merawat Jerawat Semasa Kehamilan?

American College of Obstetricians and Gynecologists mencadangkan beberapa cara yang lebih selamat untuk merawat jerawat semasa kehamilan. Beberapa alternatif ini termasuk:

- Gunakan pembersih muka ringan dan air suam untuk mencuci muka dua kali sehari.

- Kadang kala, sebum pada rambut juga boleh menyebabkan jerawat. Oleh itu, jika kulit kepala anda berminyak, basuh setiap hari dan jangan biarkan rambut menyentuh wajah anda.

- Jangan menyentuh atau memerah jerawat kerana boleh menyebabkan parut.

- Elakkan kosmetik dan pelembap berasaskan minyak.

Asid glikolat memang merupakan bahan aktif dalam penjagaan kulit yang diketahui berkesan untuk mengatasi masalah kulit, salah satunya adalah jerawat. Walau bagaimanapun, penting bagi wanita hamil untuk berunding dengan doktor sebelum menggunakannya, ya. (AS)

Rujukan

Persimpangan Ibu. "Adakah Asid Glikolat Selamat Semasa Kehamilan?"