Fungsi Pelincir dalam Seks - GueSehat.com

Ramai wanita salah faham mengenai fungsi pelincir atau pelincir. Sebilangan besar orang berpendapat bahawa pelincir hanya digunakan oleh wanita menopaus dan tidak lagi dapat menghasilkan pelincir semula jadi kerana tahap hormon telah menurun. Ramai juga berpendapat bahawa pelincir hanya digunakan untuk mencegah kecederaan semasa seks dubur.

Sekiranya Geng Sihat juga mempunyai pemikiran yang sama, maka kehidupan seks Geng Sihat mengalami kerugian besar. Pelincir adalah salah satu penyokong hubungan seksual, menjadikan seks lebih basah, lebih memuaskan, dan memanjangkan masa. Healthy Gang bukan sahaja lebih selesa dan fleksibel, pelincir juga mempunyai pelbagai rasa, sensasi dan tekstur yang menjadikan seks lebih menyeronokkan dan eksperimen.

Walaupun Gang Sihat tidak mempunyai masalah untuk merangsang diri sendiri dan melepaskan pelincir semula jadi, lebih baik melekat dengan tiruan. Sebabnya, suatu hari Geng Sihat mungkin mengalami perkara-perkara yang mengganggu kemampuan tubuh untuk menghasilkan pelincir semula jadi, seperti kekeringan faraj akibat perubahan hormon yang disebabkan oleh kehamilan, penyusuan, atau tekanan. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu anda ketahui mengenai pelincir, apa yang mereka lakukan dalam kehidupan seks anda, dan bagaimana memilih yang betul!

Baca juga: 8 Pelincir untuk Seks ini Berbahaya untuk Faraj

Pelincir Boleh Digunakan Sebilangan Besar

Nasib baik pelincir umumnya murah, jadi anda boleh menggunakannya selama-lamanya. Menurut pakar, pelincir boleh digunakan secara bebas, tanpa mengira jumlahnya. Pelincir, apa pun jenisnya, tidak akan menyebabkan sensasi terbakar di dalam vagina, melainkan jika label itu mengatakan 'hangat'. Sebaliknya, pelincir mencegah panas yang disebabkan oleh geseran semasa hubungan seks. Geseran sering menyebabkan rasa tidak selesa atau luka pada kulit.

Pelincir Membantu Menggalakkan Seks yang Lebih Selamat

Ia bukan sahaja meningkatkan sensasi semasa hubungan seks, tetapi juga melindungi anda dari jangkitan dan kehamilan yang tidak dirancang. Pelincir menurunkan risiko terkoyak kondom, dan mencegah pemotongan semasa hubungan seks. Luka pada kulit faraj semasa hubungan seks dapat menyebarkan bakteria dan virus. Di samping itu, saluran dubur tidak menghasilkan pelincir secara semula jadi, jadi pelincir buatan dapat menjadikan seks dubur lebih mudah.

Baca juga: Bolehkah Minyak Kelapa Digunakan sebagai Pelincir Seks?

Meningkatkan Sensasi Melancap

Sekiranya anda mahu melancap, gunakan pelincir. Pelincir mengurangkan risiko luka pada kulit sensitif pada vulva, klitoris, dan vagina. Jadi, anda boleh menggerakkan tangan anda secara fleksibel dan lancar di kawasan yang kaya dengan saraf. Dengan cara itu, anda juga mengalami kepuasan yang lebih tinggi dan mempermudah anda mencapai orgasme.

Sebilangan Pelincir Lebih Baik Daripada Yang Lain

Dalam tinjauan oleh CalExotics, 64% responden mengaku menggunakan pelincir peribadi yang dihasilkan untuk seks, sementara 19% menggunakan produk minyak tertentu sebagai pelincir, misalnya minyak kelapa. Untuk 17% yang lain, gunakan air liur sebagai pelincir.

Air liur bukanlah pengganti pelincir yang baik. Ini kerana air liur cepat kering. Sementara itu, minyak kelapa adalah pelincir semula jadi yang sangat licin. Sebenarnya, sebilangan pakar obstetrik mengesyorkan minyak kelapa sebagai pengganti pelincir. Namun, minyak kelapa tidak dapat digunakan dengan kondom. Sebabnya, minyak boleh merobek susu getah dan meningkatkan risiko anda mendapat penyakit kelamin dan kehamilan yang tidak dirancang.
Baca juga: 7 Fakta Menarik mengenai Kondom, Salah satunya Boleh Mencair kerana Pelincir!

Bagaimana dengan kalian, penjelasan mengenai kelebihan pelincir di atas cukup jelas, bukan? The Healthy Gang boleh menggunakan pelincir untuk meningkatkan kepuasan seksual. Pelincir boleh dibeli di pasar raya terdekat. Pelincir berasaskan air biasanya paling banyak digunakan, tetapi cenderung diserap oleh kulit dengan lebih cepat. Sementara itu, pelincir berasaskan silikon tidak mudah diserap, sehingga menjadikan hubungan seks lebih lama.

Jadi, jika Gang Sihat ingin melakukan hubungan seks lebih lama, maka pilihlah pelincir berasaskan silikon. Pelincir berasaskan silikon juga tahan lama, menjadikannya pilihan yang baik untuk melakukan hubungan seks di bilik mandi atau di dalam air. (UH / AS)

Sumber:

Kesihatan. Cara Menggunakan Lube untuk Menjadikan Seks Lebih Baik. Januari. 2019.